Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Червень 2015 02:25

Оптимістична трагедія європейського скептицизму

Rate this item
(0 votes)

На по­чат­ку черв­ня 2015 ро­ку бун­дес­канц­лер Ан­ге­ла Мер­кель про­ве­ла кон­суль­та­ції з пре­зи­ден­том Фран­ції Фран­суа Ол­лан­дом і го­ло­вою Єв­ро­пей­ської ко­мі­сії Жа­ном-Кло­дом Юн­ке­ром. Ці пе­ре­го­во­ри ста­ли не прос­то ета­пом під­го­тов­ки до са­мі­ту «ве­ли­кої сім­ки», який цьо­го ро­ку при­ймає Ні­меч­чи­на, а й опе­ра­тив­ною на­ра­дою що­до по­даль­шо­го роз­вит­ку Єв­ро­со­юзу.

Напередодні цих консультацій європейська преса досить жваво обговорювала результати президентських виборів у Польщі. Ліберальні німецькі видання навіть почали порівнювати Анджея Дуду і особливо головного претендента на посаду прем’єр-міністра Польщі Ярослава Качинського зі ще одним проблемним партнером Євросоюзу — угорським прем’єр-міністром Віктором Орбаном. Підставою для такого порівняння є їхні національно-консервативні переконання, які є дисонансом із загальним ліберальним курсом сучасного етапу європейської інтеграції.

Утім, набагато більше занепокоєння у Меркель, Олланда і Юнкера викликає ситуація, яка третій рік зберігається навколо грецьких боргових зобов’язань. Греція знову грає на нервах своїх кредиторів і всієї зони євро. Уряд Греції заявляє, що немає вільних грошей, аби заплатити 5 червня черговий транш за борговими зобов’язаннями перед Міжнародним валютним фондом.
Грецький прем’єр-міністр Алексіс Ціпрас чітко заявляє, що будь-яка нова угода з кредиторами можлива лише за умови скасування їхньої вимоги до Афін щодо чергового скорочення пенсій і зниження заробітних плат у бюджетній сфері. Натомість грецький уряд гарантує кредиторам скорочення державного апарату, зменшення інших соціальних виплат, окрім пенсій, а також непримиренну боротьбу з корупцією.
У відповідь європейські економічні експерти звинувачують уряд Греції у банальному шантажі кредиторів у спробі виторгувати собі кращі умови обслуговування боргу. Аби нейтралізувати цей шантаж, дедалі частіше у європейській бізнесовій пресі лунають нотки оптимізму щодо того, нібито навіть вихід Греції із зони євро навряд чи означатиме банкрутство проекту спільної європейської грошової одиниці.
Тобто Греція та її кредитори вдалися до обопільно гострої тактики фактичного шантажу один одного. Адже у самій Греції збільшується кількість тих, хто пропонує уряду Ціпраса оголосити дефолт і одночасну відмову від євро на користь грецької національної грошової одиниці драхми.
Правда, як і будь-яке економічне рішення, дефолт не має однозначних плюсів. Звичайно, у тактичному сенсі оголошення банкрутства Греції автоматично зробить дешевшим обслуговування астрономічних сум її боргів. Водночас таке аварійне рішення боляче вдарить по репутації Греції і на відносно тривалий час зробить неможливим будь-які конструктивні переговори з кредиторами щодо перегляду умов обслуговування боргів.
Для зони євро, звичайно, банкрутство Греції не буде смертельним, але неодмінно стане потужним стресом у той час, як європейська економіка перебуває не в найкращій формі, бо за ефектом доміно грецький дефолт спровокує неминучий аналогічний крок ще одного члена Євросоюзу — грецької частини Кіпру.
Такий подвійний грецько-кіпрський удар відправить зону євро якщо не в нокдаун, то в глибокий нокаут. Саме тому провідні європейські політики не шкодують резервів свого часу і політичного іміджу, аби продовжувати рекомендувати Греції не шокові хірургічні методи лікування економіки, а скоріше терапевтичні м’які заходи.
Інша справа, що такий вимушений підхід послаблює позиції європейських кредиторів на переговорах з іншими боржниками, які мають усі підстави вимагати для себе на основі грецького прецеденту принаймні не гірших умов, ніж ті, які надаються грекам. Такий стан справ максимально загострює проблему радикального перегляду практики кредитування, яка більше нагадує кредитну фінансову спекулятивну піраміду, що своєю вагою придавлює конкурентні можливості усієї зони євро. Однак усім зрозуміло, що європейські політичні і бізнесові еліти поки що не готові до революційного перегляду правил гри на фінансовому ринку.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».