Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Травень 2015 11:26

Непростий альянс

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми Мос­кву з офі­цій­ним ві­зи­том від­ві­дав го­ло­ва КНР Сі Цзінь­пін. Ре­зуль­та­том пе­ре­го­во­рів ста­ло під­пи­сан­ня май­же де­ся­ти угод, які кон­кре­ти­зу­ють пріо­ри­тет­ні на­пря­ми спів­ро­біт­ниц­тва Мос­кви і Пе­кі­на— від енер­ге­ти­ки, ви­со­ких тех­но­ло­гій, тор­гів­лі до вій­сь­ко­во-по­лі­тич­но­го і вій­сь­ко­во-тех­но­ло­гіч­но­го спів­ро­біт­ниц­тва.

Цікаво, що 9 травня на параді перемоги був також індійський президент Пранаб Мукерджі, але російські засоби масової інформації російсько-індійським переговорам приділили мізерну увагу. Натомість зміцнення союзницьких відносин із Китаєм представляється ледь не як народження «нового багатополярного світового устрою». Російські пропагандисти намагаються переконати Китай у тому, що російсько-євроатлантична конфронтація безпосередньо загрожує безпеці Китаю, який у разі поразки путінського режиму ризикує втратити «головного євразійського союзника».
Причому робиться вигляд, нібито між Москвою і Пекіном немає принципових протиріч. Натомість національні інтереси обох сторін начебто органічно доповнюються.

Утім, варто згадати, що за місяць до участі у параді перемоги в Москві Сі Цзіньпін чітко заявив: Китай не підтримує анексії Криму. Підтвердженням цього була відсутність китайських військових кораблів на військово-морському параді поблизу Севастополя, хоча це анонсувалося російською стороною. Щоправда, китайські військово-морські сили беруть участь разом із кораблями російського військово-морського флоту у навчаннях у Середземному морі.
Фактично Китай намагається з максимальною користю для себе використати російський фактор у власних геополітичних іграх зі США. Звичайно, у Пекіні пам’ятають про недавні американсько-японські військово-морські навчання поблизу спірних для Китаю і Японії островів у Східнокитайському морі. Тож середземноморський вояж китайського військово-морського контингенту має важливе для Пекіна символічне значення, підтверджуючи, що китайські військово-морські сили здатні впливати на баланс сил не лише на Тихому океані.
У цьому сенсі показовим є дружній візит російських і китайських військових кораблів до сирійської бази російського флоту у порту Латакія. Це не лише стало демонстрацією підтримки Москвою і Пекіном президента Башара Асада, а й позитивним сигналом його союзнику — Ірану. Тим паче, що недавно Росія оголосила про намір розморозити процес виконання контракту на постачання Ірану систем протиповітряної оборони «С-300». Водночас Китай явно не готовий некритично підтримувати всі авантюри Кремля, особливо в Україні.
Насправді спроби Володимира Путіна військово-політичними засобами «вибудувати» «русский мир» дискредитують більш раціональний стратегічний курс Пекіна на вибудовування «Великого Китаю», включно з Тайванем, за допомогою інструментів економічної, а не військової експансії, адже ступінь взаємозалежності китайської та американської економіки в умовах глобалізації настільки великий, що ні Китай, ні США не готові серйозно конфліктувати до такої міри, коли санкції, аналогічні тим, які майже рік діють щодо Росії, фактично зруйнують американську й китайську економіки.
Попри це, Пекін завжди готовий нагадати Вашингтону про свою потужну суб’єктність і реальну здатність послідовно захищати свої національні інтереси. Однак при цьому у китайського керівництва добре працюють «гальма», які забезпечують прагматичний підхід до реалізації дійсно багатовекторної зовнішньої політики, проте з чіткими пріоритетами.
Серед зазначених пріоритетів головними є відносини Китаю з країнами азійсько-тихоокеанського регіону, включно з «вічним ворогом і партнером» — Японією. Принаймні, не менше значення для китайської зовнішньої політики та торговельно-економічних інтересів мають США і країни Латинської Америки. Далі в ієрархії китайських інтересів чітко проглядаються країни — члени Європейського Союзу. Саме забезпечення надійних зв’язків Китаю з ЄС має гарантувати стабільна ситуація на Близькому Сході і в Центральній Азії, а також у Росії.
Проте, на випадок суттєвої дестабілізації на цьому напрямку, Китай має сировинну альтернативу в Африці та Австралії. Тобто Китай не робить ставки на одну конячку, яка бере участь у геополітичних перегонах, що мінімізує для Пекіна ризики невдач та робить максимальними переваги. Лише в такому ширшому контексті й можна правильно зрозуміти китайську позицію щодо непростого альянсу з Росією.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».