Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Квiтень 2015 19:46

Азійський вектор зовнішньої політики Росії

Rate this item
(0 votes)

Прем’­єр-мі­ністр Ро­сії Дмит­ро Мед­ве­дєв дня­ми від­ві­дав Та­їланд і В’єт­нам. Це тур­не ста­ло по­ка­зо­вим із точ­ки зо­ру спроб Ро­сії роз­ши­ри­ти свої тор­го­вель­но-еко­но­міч­ні від­но­си­ни з азій­ськи­ми дер­жа­ва­ми, які не до­три­мую­ть­ся єв­ро­ат­лан­тич­них санк­цій про­ти Крем­ля. Не менш ці­ка­во ін­тен­си­фі­ка­ція цих від­но­син ви­гля­дає у кон­тек­сті кон­ку­рен­ції Ро­сії з Ки­та­єм за вплив на дер­жа­ви Пів­ден­но-Схід­ної Азії.

Звичайно, статистика торгівлі Росії з цими державами помітно поступається не лише китайським, а й американським показникам. Утім, сам факт налагодження такої співпраці має як економічне, так і передусім політичне підґрунтя.
Відносини з Таїландом до розпаду СРСР фактично перебували у замороженому стані. Лише у 1990-х роках Таїланд перетворився на зону відпочинку для «нових росіян». Поряд із цим налагоджувалися й торговельно-економічні російсько-тайські відносини.
Правда, власті Таїланду підійшли до цього питання суто прагматично. Завдяки цьому у 2012 році Україна виграла у Росії тендер на постачання танків для тайської армії. Тепер Росія намагається посилити свої позиції у розширенні співпраці з Таїландом.


Утім, візит Дмитра Медведєва до Ханоя можна вважати апогеєм його турне. Росія намагається домогтися від в’єтнамських властей згоди на оренду військово-морської бази Камрань. Свій інтерес до неї демонструють і США. Цікаво, що в’єтнамські товариші пропонують використати фактор гіпотетичної російської військово-політичної присутності на базі в Камрані з точки зору підтримки в’єтнамської позиції у суперечці з Китаєм за спірні острови Спратлі.
Зважаючи на стратегічні загравання Москви з Пекіном, Росія не поспішає з активним вирішенням питання оренди згаданої бази. Зрештою, російський військовий бюджет в умовах дії західних економічних санкцій навряд чи готовий до фінансування такої «розкоші».
Натомість більш вагомими пропагандистським заходом візиту Дмитра Медведєва до Ханоя стали переговори щодо можливого приєднання В’єтнаму до торговельних угод у форматі Євразійського економічного союзу. В’єтнам зберіг суттєві обсяги торгівлі не лише з Росією, а й з Білоруссю та Казахстаном.
Тому асоційована участь В’єтнаму в Євразійському економічному союзі може бути більш вигідною, ніж членство В’єтнаму у Раді економічної взаємодопомоги радянських часів. Також Росія і В’єтнам домовилися про будівництво атомної станції у В’єтнамі та співпрацю з видобутку корисних копалин. Досягнуті домовленості засвідчили намір В’єтнаму використати російський фактор як своєрідний балансир насамперед китайському та американському економічному і політичному впливу на В’єтнам.
Отже, для Росії турне Дмитра Медведєва країнами Південно-Східної Азії підтвердило факт зацікавленості у компенсації втрат від західних економічних санкцій на азійських ринках. Це має критично важливе значення для збереження впливу Кремля на сибірські і далекосхідні території, для яких Південно-Східна Азія набагато ближча за Європу.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».