Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 29 Березень 2018 22:46

Кінець «золотого» покоління: підсумки сезону для українських біатлоністів

Rate this item
(0 votes)

Се­зон-2017/18 під­хо­дить до за­вер­шен­ня. Три­ває остан­ній етап Куб­ка сві­ту в Тю­ме­ні, на який, крім Ук­раї­ни, не по­тра­пи­ли та­кож збір­ні Че­хії та США з при­чи­ни бой­ко­ту.
Три «брон­зи» Джи­ми та втра­че­ні кво­ти

У цьому Кубку світу українці змогли вибороти загалом 7 медалей — 2 срібні, здобуті в жіночій та класичній змішаній естафетах, і 5 бронзових, котрі є персональними (3 — в Юлії Джими та 2 — у Віти Семеренко).

Проте спортсмени привезли зі змагань не лише медалі. Після естафетних гонок у Голменколлені стало відомо, що збірна втратить наявну максимальну квоту на обидві команди. Тепер наступного сезону можна буде заявити в одній гонці замість 6 жінок 5, відповідно чоловіків буде не 5, а 4.
Такі втрати можуть дорого коштувати збірній, адже хоча і мінімально, але все ж більша квота давала можливість показувати результат молоді, «набивати руку», маючи підтримку з боку досвідчених спортсменів.


Провал на Олімпіаді: погана форма, хвороби та розлад у команді
Насправді багато чинників зіграли роль і в невпевнених виступах на Кубку світу, і в провалі зимових Олімпійських ігор.
«У кінці сезону форми як такої не було. Після хвороби важко за тиждень набрати форму, це взагалі нереально. Я бігала на такому ж рівні, як і на початку сезону. Звичайно, мені шкода, що в цьому році вийти на пік форми у мене так і не вийшло. Я так і не відчула цієї легкості. Але цьому була причина — хвороба, яка надовго затягнулася», — так після повернення додому Юлія Джима прокоментувала кінцівку сезону.
Мало позитивного розповіла Анастасія Меркушина: «У своє виправдання можу сказати, що ми готувалися лише до Олімпіади. І це так і було, все до цього йшло, але в останній момент, як тільки я вийшла на пік форми, мене підкосила хвороба. Температура трималася буквально кілька годин, вона була під 40 градусів».
Негаразди в команді можна було розгледіти ще після виходу ексклюзивного звернення Валі Семеренко до вболівальників у соцмережі. Біатлоністка заявила, що в жіночій збірній відбувається повний розлад через незрозумілі рішення тренерського штабу, та зазначила, що в команді немає єдності.
На зимових Олімпійський іграх у Пхенчхані українці стартували невдало, бо лідер жіночої команди Юлія Джима пропустила стартовий спринт і автоматично пасьют. У своєму інтерв’ю тренер біатлоністок Урош Велепець пояснив це тим, що українка готується до дистанції 15 км.
Однак, як виявилося, Джима зі своїм 16-м місцем у загальному заліку не мала можливості взяти участь у мас-старті. Замість очікуваних медалей найвищий особистий результат біатлоністки — 20-е місце у гонці на 15 км.
Провал на Олімпіаді пророкували після цього випадку, адже вищезгадані експерименти і пропуски стартів для лідерів на цих змаганнях недоречні. Серія невдач тривала і на естафеті — чемпіонки Сочі посіли лише 11-е місце.
Склалося враження, що українки боролися не за медалі, а за місця не далі ТОП-20. «Золоте» покоління біатлоністок, а саме Олена Підгрушна, Віта і Валя Семеренко, уже пройшли свій зоряний час. Усі надії — на лідера Юлію Джиму та молодших біатлоністок, котрим потрібен час, аби здобути досвід та впевненість у власних силах.
Тренерський штаб, а саме головний тренер жіночої команди, заявив, що в основному такі результати пов’язані з довготривалими хворобами дівчат, котрі залікували мало не в переддень старту Ігор.

Лі­то ве­ли­ких змін
Після такого неоднозначного сезону очевидно, що український біатлон очікують серйозні зміни. По-перше, це завершення кар’єри Валі Семеренко та Олени Підгрушної і, можливо, навіть Юлії Джими.
Ще перед Пхенчханом великі зміни у жіночій збірній анонсував і президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак: «Підгрушна вже закінчує кар’єру. Сестри Семеренко можуть також завершити — все залежить від здоров’я і результатів на Олімпіаді».
У ситуації з Валентиною Семеренко все більш-менш зрозуміло: чемпіонка світу сама кілька разів натякала на те, що це її останній сезон. У свою чергу, Олена Підгрушна заявила, що з біатлону йти ще не хоче, все залежить від того, чи вона знайде собі гідного особистого тренера. Якщо ж не знайде — то змушена буде піти.
Нарешті, після повернення з Голменколлена Джима також повідомила про можливе завершення кар’єри: «Я думаю, що, скоріше за все, це був останній для мене сезон. У кожного своє бачення, і я просто зрозуміла, що вже цей рівень переросла і треба йти далі».
Ще одним важливим питанням є продовження співпраці з українськими біатлоністами відомого фахівця Юрая Санітри. Тренер заявив, що його подальша доля в Україні вирішиться в середині квітня.
Також стало відомо і про доволі суперечливе нововведення: «Розглядається такий варіант, що об’єднають чоловічу та жіночу команду, і в них буде один головний тренер», — здивував багатьох Юрай Санітра.
Водночас тренер команди біатлоністів вважає, що всі представники нинішньої чоловічої команди готуватимуться до наступної Олімпіади. На його думку, кожен із них ще має чималий потенціал для покращення результатів.
Отже, нас очікує цікаве і наповнене подіями міжсезоння. Чекаємо новин і сподіваємося, що усі зміни зроблять наш біатлон сильнішим.

Те­тя­на СА­ВЕ­НЕЦЬ, Укр­ін­форм

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».