Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Березень 2018 17:39

Паралімпіада-2018: чи справдилися медальні очікування?

Rate this item
(0 votes)

Ук­ра­їн­ські па­ра­лім­пій­ці за­вер­ши­ли ви­ступ на зи­мо­вих Іг­рах у Кореї.
Зи­мо­ві Па­ра­лім­пій­ські іг­ри у Пхенч­ха­ні пі­дій­шли до кін­ця, ук­ра­їн­ські спортс­ме­ни по­вер­ну­ли­ся до­до­му з 6-м міс­цем у за­галь­но­ко­манд­но­му за­лі­ку та 4-м — за за­галь­ною кіль­кіс­тю на­го­род. На­ціо­наль­на збір­на ви­бо­ро­ла 22 ме­да­лі: по 7 зо­ло­тих і сріб­них, 8 брон­зо­вих.

Востаннє українські спортсмени привозили додому 7 золотих нагород із Паралімпійських ігор у 2006 році.

Як і передбачалося, «синьо-жовті» були серед медалістів у біатлоні та лижних гонках: 4 та 3 «золота» відповідно! Найбільшу загальну кількість нагород здобули лижниці та біатлоністки Оксана Шишкова (6 медалей різних класів) і Людмила Ляшенко (4 медалі), у Віталія Лук’яненка 2 «золота».
Справжнім відкриттям і для України, і для світового спорту став 18-річний дебютант Тарас Радь — український лижник та біатлоніст. У своєму віці хлопець є майстром спорту міжнародного класу та багаторазовим чемпіоном і призером України. На цих Паралімпійських іграх Радь став чемпіоном, здобувши «золото» в біатлоні на дистанції 12,5 км серед сидячих.
До старту Паралімпійських ігор у Пхенчхані прогнози експертів були парадоксально різними — від 2 до 10 золотих медалей. Популярним став прогноз на 27 медалей загалом, із них 7–8 — золотих. Тішить, що одні з найбільш позитивних експертних очікувань збулися. Дійсно, за кількістю «золота» українців випередили лише спортсмени із США (13) та Канади (8).
Хоча нашим спортсменам і не вдалося перевершити свої досягнення на минулих чотирьох Паралімпійських іграх — українці боролися достойно, чим і підтвердили свій високий професіональний рівень. Достатньо згадати лишень останній день змагань — українські лижники здобули «золото» в естафеті.
«Наші паралімпійці повернулися додому з далекої Кореї із солідними спортивними трофеями — 22 медалі, з яких 7 золотих, 7 срібних і 8 бронзових нагород. Це дещо менше, ніж на зимових Паралімпійських іграх 2006 року в Турині (Італія) і 2014 року в Сочі (Росія), де їх було по 25. Однак значно більше, ніж я і інші колеги прогнозували на старті Ігор у Пхенчхані (12–14).
Серйозні розбіжності трапились у нас і в якісній стороні завойованих нагород: так, я розраховувала на 2–3 «золота», а його у нас — 7! Українці в Південній Кореї виступили просто блискуче.
Вони показали всій планеті, чого може досягти дружна й згуртована Команда, яка відстоює честь і гідність улюбленої Батьківщини, що переживає складні часи», — підбила підсумок Паралімпіади-2018 Анастасія Волобуєва.
Нагадаємо, українські паралімпійці посіли шосте місце у загальнокомандному заліку слідом за збірною США — 13 золотих, 15 срібних, 8 бронзових нагород, командою незалежних паралімпійських атлетів (NPA) — (8, 10, 6), представниками Канади (8, 4, 16), Франції (7, 8, 5) і Німеччини (7, 8, 4).

Тетяна САВЕНЕЦЬ, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».