Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Березень 2014 02:00

Срібно-бронзові здобутки українців

Rate this item
(0 votes)

На чемпіонаті світу з легкої атлетики у приміщенні, що проходив у польському Сопоті, всі комплекти нагород знайшли своїх власників. Місце на п’єдесталі пошани знайшлося і для українських атлетів. З однією срібною та двома бронзовими медалями українська збірна посіла дев’ятнадцяте місце у загальнокомандному заліку. Перемогу ж, приправлену у заключний день світовим рекордом, святкували американці (8-2-2). 
Головні надії нашої команди покладалися на Ольгу Саладуху. На зимовому чемпіонаті України донеччанка у потрійному стрибку повторила найкращий результат сезону у світі — 14 м 65 см — і мала усі підстави на головному старті зимового сезону стрибати ще далі. Але полетіти хоча б на звичні метри підопічній Анатолія Бойка не вдалося. Найкращий результат Саладухи у четвертій спробі — скромні, як для неї, 14,45 м — був у підсумку «срібний».
А чемпіонкою світу стала росіянка Катерина Конєва. Результат 14,46 м,

показаний нею у другій спробі, так і залишився неперевершеним. Низькі результати учасниць чемпіонату у потрійному стрибку Ольга Саладуха пояснила нездатністю призвичаїтися до помосту.
— Це був, мабуть, найменш результативний чемпіонат світу за всю історію, — розповіла вона по завершенню змагань. — Жодна з учасниць не змогла впоратися з сектором, хоча всі ми були готові. І результати протягом сезону це показали. Два роки я встановлювала національні рекорди. І не приховуватиму, що хотіла продовжити цю традицію: до Сопота їхала за «золотом» і рекордом. Прикро ще й те, що програла лише один сантиметр. У мене те ж саме було на Олімпійських іграх, коли цього сантиметра не вистачило до «срібла». Зараз — до перемоги. Усе було в моїх руках, але я втратила свій шанс.
Якщо для Ольги «срібло» чемпіонату світу стало розчаруванням, то дебютна «бронза» і новий особистий рекорд (4724 очки) багатоборці Аліні Федоровій принесли тільки позитивні емоції. Минулий сезон Аліна відчайдушно боролася з травмами. А тепер кинула виклик суперницям. Обійти українку зуміли лише Надін Броерсен з Нідерландів, якій для перемоги знадобилося показати найкращий результат сезону у світі — 4830 очок, та канадійка Бріан Тісен-Ітон із новим національним рекордом — 4768 очок.
— Я хочу присвятити цю медаль моєму першому тренеру, Миколі Новосьолову. Він пішов із життя два роки тому. Думаю, зараз би тренер радів і пишався мною. Ця «бронза» далася мені дуже нелегко: виступати довелося з температурою. Наприкінці минулого року тренуватися заважала травма, потім був складний відбір на чемпіонат світу. На щастя, попри всі негаразди, я потрапила до трійки найсильніших, — зазначила Аліна Федорова.
Чинна чемпіонка світу з семиборства Ганна Мельниченко зупинилася на сьомій позиції (4587 очок). Сімейну скарбничку американо-канадської родини Ітонів медаллю найвищого ґатунку поповнив титулований багатоборець Ештон Ітон (6632 очки). Наш Олексій Касьянов, який ще кілька місяців тому через травму стопи і не мріяв про участь у чемпіонаті світу, посів п’яте місце (6176).
«Бронза» стала ключиком, котрий відчинив двері до світової еліти стрибунів у висоту перед Андрієм Проценком. На початку сезону він підняв планку на рекордну для себе висоту — 2,33 м. І на цьому не зупинився. У Сопоті, щоб обійти американця Еріка Кіньярда, який до того часу дозволив собі помилитися лише одного разу (на 2,32 м), стрибун із Херсона переніс дві наступні спроби на 2 см вище. І під овації трибун здолав нову для себе висоту — 2,36 м. Цей результат залишився недосяжним для Кіньярда. Росіянин Іван Ухов, який у цьому сезоні дивував стрибками на 2,42 м, лише з третьої спроби наважився на 2,38 м і застрибнув на другу сходинку п’єдесталу. Ну а чемпіонський титул дістався катарцю Мутазу Ессі Баршиму.
У бігу на 800 м українка Наталія Лупу прийшла до фінішу п’ятою (2.01,17). «Золото» у цій дисципліні приміряла американка Шанель Прайз (2.00,09). Шостим фінішував український квартет в естафеті 4х400 м. А головними ньюзмейкерами чемпіонату сповна відчули себе американці, які стали авторами нового світового рекорду в тій же естафеті 4х400 м — 3.02,13. 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».