Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Лютий 2015 17:16

Здобутки і втрати Сергія Семенова

Rate this item
(0 votes)

Про­від­ні бі­ат­ло­ніс­ти пла­не­ти ни­ні го­тую­ть­ся до ви­рі­шаль­них стар­тів се­зо­ну — 5 бе­рез­ня у фін­сько­му Кон­тіо­лах­ті роз­поч­неть­ся чем­піо­нат сві­ту. Остан­нім пе­ред сві­то­вою пер­шіс­тю ета­пом Куб­ка пла­не­ти став нор­везь­кий — у Хол­мен­кол­ле­ні на око­ли­ці Ос­ло. Ук­ра­їн­ські пред­став­ни­ки про­ве­ли йо­го на ви­со­ко­му рів­ні, але не обій­шло­ся і без втрат, яких мож­на бу­ло б уник­ну­ти.

Дуже нерівним вийшов восьмий етап для лідера чоловічої команди Сергія Семенова. Розпочалося все якнайкраще — вдруге у сезоні українець увійшов до трійки найкращих, і знову це зробив в улюбленій індивідуальній гонці. На дистанції 20 км Семенов пропустив уперед лише лідера загального заліку Кубка світу француза Мартена Фуркада і росіянина Євгена Гаранічева. Усі троє призерів стріляли влучно, закривши по 20 мішеней.


Найшвидшим на трасі був словенець Яков Фак, і він був серед претендентів на подіум навіть після промаху в другій стрільбі. Та ще один постріл «у молоко» на останньому рубежі — і на фініші відставання словенця від Семенова становило 48 сек.
Успіх у класичній гонці означає для Сергія ще й упевнене лідерство в боротьбі за Малий кришталевий глобус — відзнаку найкращого в окремій дисципліні. 12 березня в Контіолахті на старт індивідуальної гонки Семенов вийде в червоній майці. Українець на 20 очок випереджає найближчого переслідувача — чеха Мілана Шлезінгера, тож має непогані шанси залишитися першим у боротьбі за престижний трофей і за підсумками сезону.
Успішній чоловічій гонці передувала аналогічна жіноча дисципліна, в якій невдачі зазнала Валя Семеренко — три промахи вже на першій стрільбі, згодом ще три невлучні постріли, і на останнє коло українська прима вже не пішла. Та прапор, який тимчасово випав із рук лідера, підхопили молоді колеги по команді.
Юлія Джима та Ірина Варвинець закрили 40 мішеней на двох і до певного часу претендували навіть на призові місця, та все ж поступилися швидшим конкуренткам. У підсумку Юлія стала шостою, а Ірина — сьомою, і це зараз є найкращим результатом молодої спортсменки у недовгій ще кар’єрі на етапах Кубка світу.
Перемогла в індивідуальній гонці фінка Кайса Макаряйнен, яка провела зразковий старт. Вона мала третій стартовий номер, тому її результат був орієнтиром для всіх головних конкуренток — орієнтиром недосяжним. Єдина, хто може конкурувати з Кайсою за швидкістю — білоруска Дарія Домрачева вже в першій стрільбі одного разу схибила, тому шанси в неї могли з’явитися лише в разі промаху суперниці, якого фінка так і не припустилася.
Завдяки успішному (попри провал Семеренко) старту українки в Кубку націй випередили норвежок у боротьбі за принципово важливе п’яте місце. Ця позиція дає можливість виставляти на кожний старт шість спортсменок, що дає тренерському штабу можливість випробовувати молодь у бойових умовах.
У спринті українки зміцнили позиції. Про місця в призовій трійці чи квітковій церемонії не йшлося, бо одразу четверо українок припустилися по одному промаху. Але в середньому ця четвірка показала кращий, ніж норвежки, командний результат — Валя Семеренко стала 10-ю, Яна Бондар — 14-ю, Юлія Джима — 19-ю, Ірина Варвинець — 22-ю. Першою фінішувала Дарія Домрачева, і для прудконогої білоруски ця перемога означала ще й лідерство в загальному заліку Кубка світу — вона тепер на 10 очок випереджає Кайсу Макаряйнен, яка цю гонку провалила.
У чоловічому спринті високі результати показали двоє наших співвітчизників — влучний Дмитро Підручний став 12-м, Сергій Семенов з одним промахом став 15-м. А в боротьбі за перемогу сталася несподіванка — влучного Мартена Фуркада, який уже міг готуватися до чергового святкування першого місця, несподівано обійшов німець Арнд Пайфер, що стартував аж 70-м!
А далі саме Сергій Семенов, який міг записати собі в актив весь етап, розчарував уболівальників. У чоловічій естафеті тренери поставили його на четвертий етап. Виступу Семенова передували етапи у виконанні Дмитра Підручного, Олександра Жирного та Володимира Семакова. Ці спортсмени видали просто фантастичні відрізки, і коли від Підручного такого чекали, то від екс-росіян, які не показують високих результатів в особистих змаганнях, — навряд чи.
На останній етап збірна України йшла в четвірці лідерів. Але в першій стрільбі Сергій Семенов пішов одразу на два кола штрафу, і навіть влучна «стійка» не допомогла піднятися вище сьомого місця. Утім, стрільбу за час, що залишився до чемпіонату світу, поліпшити ще можна, а зі швидкістю у Семенова в цьому сезоні все більш-менш гаразд.
Чоловічу естафету виграли росіяни, другими стали німці, третіми — австрійці.
Зовсім іншою була ситуація в жіночій естафеті. Уже на стартових двох етапах Ірина Варвинець і Наталія Бурдига на двох настріляли 10 промахів, Ірина ще й зайшла на додаткових 150 метрів. У результаті Юлія Джима приймала естафету 15-ю. Вона і ще одна олімпійська чемпіонка Валя Семеренко витягли збірну на шосте місце, лідер команди на останньому колі випередила ще й норвежку Фанні Гурн, що важливо для боротьби в Кубку націй. Перемогу втретє в сезоні здобули чешки, другими стали італійки, третіми — француженки.
Коли для еліти світового біатлону перед головним стартом сезону в Контіолахті настала нетривала пауза, то їхні молодші колеги саме цими днями змагаються на юніорському чемпіонаті світу, який приймають білоруські Раубичі під Мінськом. І вже перші два дні змагань принесли українській збірній два «золота» — спершу 17-річна Анна Кривонос з одним промахом виграла індивідуальну гонку серед дівчат (для наймолодших дистанція становить 10 км), а наступного дня першою в аналогічній дисципліні серед юніорок стала абсолютно влучна Юлія Журавок. Усього на дві десятих секунди на фініші вона випередила польську ровесницю Кінгу Міторай, яка має за своїми плечима досвід виступів на етапах Кубка Міжнародного союзу біатлоністів і вже пробувала сили на Кубку світу. Анастасія Меркушина з одним промахом фінішувала сьомою.
Докладніше про змагання найближчого резерву читайте вже у наступному числі «ДУ».

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».