Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Червень 2018 13:58

Зідан пішов по-королівськи

Rate this item
(0 votes)

ФРАН­ЦУЗ ВИ­ГРАВ ІЗ «РЕ­АЛОМ» УСЕ ЩО МІГ 
І, СХО­ЖЕ, ВТРА­ТИВ У МАД­РИ­ДІ МО­ТИ­ВА­ЦІЮ

Го­лов­ний тре­нер «Ре­ала» Зі­не­дін Зі­дан шо­ку­вав фут­боль­ний світ, за­явив­ши, що він за­ли­шає свою по­са­ду. Що на­справ­ді ста­ло­ся та най­ближ­чі пла­ни Зі­да­на і «Ре­ала», у ма­те­рі­алі Укр­ін­фор­му.

45-річний французький фахівець Зінедін Зідан прийняв мадридську команду протягом сезону-2015/16 і привів її до трьох поспіль перемог у Лізі чемпіонів.

Також «Реал» під його керівництвом виграв чемпіонат Іспанії, Суперкубок Іспанії, два Суперкубки УЄФА і двічі переміг у клубному чемпіонаті світу серед клубів.
Загалом королівський клуб за цей період завоював із Зіданом дев’ять трофеїв. Стільки ж сумарно взяли попередні 6 тренерів «Реала» за 8 років. Нагадаємо прізвища цих тренерів: Бернд Шустер, Хуанде Рамос, Мануель Пеллегріні, Жозе Моурінью, Карло Анчелотті і Рафаель Бенітес.
На спеціальній прес-конференції Зідан пояснив свій вчинок: «Я прийняв рішення не продовжувати роботу з «Реалом». Це — несподіваний момент, але команді, щоб вона продовжила перемагати, потрібні зміни, новий підхід і робочі методики. Тому я прийняв таке рішення. Я з величезною любов’ю ставлюся до цього клубу і його президента».
Президент «Реала» Флорентіно Перес так прокоментував рішення головного тренера: «Після перемоги в Лізі чемпіонів це рішення стало несподіванкою. Це сумний день для мене, вболівальників і футболістів.
Зідан знає, що я хотів бачити його в команді і як гравця, і як тренера. Я хотів, щоб він залишився назавжди, хотів переконати його в цьому. Але я розумію, що це його остаточне рішення.
Я лише хочу нагадати йому, що цей клуб — його будинок і сім’я. Хочу подякувати йому за відданість і прихильність до «Реала». Його поведінка завжди була прикладом для наслідування.
Я не хочу, щоб це стало нашим прощанням, я говорю «до побачення». Не сумніваюся, що він повернеться».
Щойно француз озвучив свій несподіваний крок, як усі почали розмірковувати про причини. За словами Зідана, в житті виникають моменти, коли «потрібно вчасно зупинитися».
Що він мав на увазі? Вочевидь, тренер утомився від команди, а команда — від нього. Це було помітно вже в цьому сезоні. Можливо, саме через це «Реал» і програв «Барселоні» чемпіонат Іспанії.
Мадридські зірки бездоганно зіграли в Лізі чемпіонів, але вони не зуміли тримати ігровий тонус протягом усього сезону в Ла Лізі, втрачаючи концентрацію та розгубивши достатньо очок на рівному місці.
Психологічна втома і брак мотивації — ці причини на поверхні. Не виключено, що згодом ми дізнаємось і про інші. Скажімо, певні особисті проблеми чи непорозуміння з керівництвом клубу. Не відкидаємо варіанта, що статусний Зідан просто вирішив красиво піти на піку слави.
Що стосується майбутнього, то Зідан відразу закрив питання наступного сезону, заявивши, що робить паузу мінімум на рік. А далі вже можна гадати. Французу лише 45, його тренерська кар’єра не така вже й насичена. Вона була пов’язана виключно з «Реалом».
Якщо йому захочеться справжніх викликів, то охочих буде черга — від збірної Франції, «Ювентуса» чи «Марселя» до збірної його історичної батьківщини — Алжиру.
Хто наступний тренер «Реала»?
За інформацією мадридського журналіста Пако Гонсалеса, перший кандидат на роботу в «Реалі» — тренер «Тоттенхема» Маурісіо Почеттіно.
46-річний аргентинець пов’язаний зі «Шпорами» контрактом, розрахованим до закінчення сезону-2022/23. Втім, він може залишити клуб із Лондона, якщо отримає пропозицію від «Реала» або «ПСЖ».
Додамо, що Почеттіно раніше вже працював у Ла Лізі, він тренував «Еспаньйол» у 2009–2012 роках.
Хто ще? Одразу згадали про іншого французького фахівця Арсена Венгера, який нарешті пішов із лондонського «Арсеналу» і постійно натякає на пошук нового амбітного місця роботи.
Іспанські журналісти пишуть про бажання президента «Реала» Переса бачити головним тренером когось із вихованців клубу. Під ці параметри підходить 41-річний Гуті. Колишній харизматичний півзахисник королівського клубу, який нині тренує в «Реалі» команду 19-річних.
Упевнені, що з часом називатимуть ще не одне прізвище і не виключено, що в цих перегонах тренерського марнославства може вигулькнути і наставник «Шахтаря» Паулу Фонсека.

Святослав ВАСИЛИК, Київ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».