Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Червень 2018 13:54

Збірна виграє, але її всеодно критикують

Rate this item
(0 votes)

За остан­ні ро­ки на­ша пре­са звик­ла тис­ну­ти на го­лов­ну коман­ду кра­їни.
Мат­чі збір­ної Ук­раї­ни вкот­ре ро­зі­гна­ли хви­лю ша­ле­ної кри­ти­ки. На­шим спор­тив­ним ЗМІ рі­шу­че ні­чо­го не спо­до­ба­лось — ні ви­бір су­пер­ни­ків і міс­ця спа­рин­гів, ні са­ма гра коман­ди Ан­дрія Шев­чен­ка.

Для ко­го грає збір­на?
Збірна ще не встигла зіграти контрольні матчі, а її вже зацькували. Точніше, Федерацію. Навіщо грати на порожніх стадіонах у Швейцарії (проти Марокко) і Франції (проти Албанії), якщо можна організувати ці ж поєдинки вдома. Перед власними вболівальниками і заповненими трибунами.
Претензія логічна, але за логікою ФФУ, якщо є можливість зекономити — то краще зекономити. Проти Марокко і Албанії ми грали як гості, тобто за організацію матчів заплатили номінальні господарі. Витрачатися на поєдинок у Харкові чи Дніпрі Федерація не захотіла.
Окрім бажання ФФУ зекономити, деяким ЗМІ вкрай не сподобався сам збір. Мовляв, він вийшов занадто розслабленим. Гравці прибували і відбували коли хотіли.
Навіть сам Шевченко половину збору пропустив, бо грав у виставкових матчах і був запрошеною зіркою фіналу ЛЧ у Києві. Навіщо взагалі збірній збиратися та грати, якщо ніхто серйозно до цього не ставиться?
Насправді критика трохи надумана. Раз на три місяці збірна зобов’язана збиратися. Діалог між гравцями та тренерським штабом має тривати, як і повинна тривати селекційна і тактична робота.
Проти Марокко (між іншим, учасник ЧС-2018) і Албанії ми набрали 4 очки, а це плюс у рейтинг. У збірній дебютували Бурда і Шапаренко — це також позитив.
Дійсно, хочеться, аби ФФУ зробила свято нашим вболівальникам і привезла збірну до Чернігова, Тернополя чи Івано-Франківська. Організаційно це ніби й складно, зважаючи на вимоги до міжнародних матчів. Але той же стадіон у Тернополі нічим не гірший, ніж у Евіані, на якому ми грали проти Албанії.
Як показує практика, на збірну вболівальник готовий іти завжди, готовий купувати квитки за 200 гривень і на таку ж суму — атрибутику. У підсумку на цьому Федерація здатна навіть заробити. Але чи хоче ФФУ цим займатись?

У на­па­ді но­ва зв’яз­ка Мар­лос — Яр­мо­лен­ко
Другий напрям критики — власне гра команди Андрія Шевченка. Нічию 0:0 з міцною збірною Марокко журналісти назвали «відскоком». Тобто нам пощастило: і П’ятов зіграв надійно, і африканці свої шанси втратили.
Крім цього, «синьо-жовті» помітно поступалися марокканцям не лише у техніці (що не здивувало), але й у тактичних моментах. Скажімо, колективний пресинг команди Шевченка провалився, як і позиційний напад.
Щодо останнього компоненту, то Марлосу, Зінченку і Малиновському дуже важко знайти спільну мову з фланговими атакуючими півзахисниками Ярмоленком і Коноплянкою.
Хоча в матчі проти Албанії (9 ударів у площину воріт, 4 голи) несподівано засяяв тандем Марлос — Ярмоленко, який згодом може стати козирем у руках Шевченка.
А от козирів серед нападників у Шевченка й досі немає. Ні Селезньов, ні Бесєдін у ролі чистого центрфорварда збірній нічим не допомогли. Той-таки Бесєдін приносив користь лише тоді, коли грав, як у «Динамо», відтягнутого нападника і займався, за великим рахунком, руйнуванням атак суперника.
До старту в Лізі націй у Шевченка майже три місяці і проблем у нього не меншає. Зокрема, як і критики.
* * *
Півзахисник збірної України Олександр Зінченко поділився враженнями від товариського матчу проти Албанії (4:1), який відбувся 3 червня у французькому Евіані.
Олександр Зінченко, зокрема, зазначив, що результатом у цілому задоволений, але українська команда припускалася помилок і «по грі потрібно ще прогресувати».
«Результатом ми задоволені, а ось по грі ще є над чим працювати. Завжди хочеться кращого. Моменти біля наших воріт? Думаю, що в цьому більше не заслуги збірної Албанії, а помилок нашої команди. Самі собі привезли.
Чи звик грати в середині поля? Так, але сьогодні проти албанців виходив на поле трохи з іншим завданням, знаходячись ближче до наших оборонців. У цілому результатом задоволений, але по грі потрібно ще прогресувати.
Коли зрозуміли, що перемога буде за Україною? Мабуть, після другого гола. Довели гру до кінця, але перший м’яч, вважаю, треба було забивати раніше», — цитує Зінченка прес-служба ФФУ.
* * *
Півзахисник національної збірної України з футболу Євген Коноплянка прокоментував упевнену перемогу «синьо-жовтих» у спарингу з Албанією (4:1).
Євген Коноплянка, який забив у ворота балканської збірної 2 м’ячі та здійснив одну результативну передачу, зокрема, зазначив, що радий за команду, в якої з’являється свій стиль гри, а також за Ярмоленка, який після тривалої перерви вдало провів матч.
«Погода трохи заважала сконцентруватися обом командам. Тяжко, оскільки почуваєшся, ніби на пляжі. Ти лежиш, засмагаєш, і важко піти навіть узяти води. Тому в першу чергу ми проявили характер. Хто сьогодні хотів перемогти, той і переміг.
Ми домовлялися контролювати м’яч, не втрачати його, контролювати хід матчу. Лише так можна було добитися успіху в такому поєдинку. Сонце пече, і якщо команда бігає без м’яча, то швидко втрачає сили.
Ми цього й добивалися, але не завжди виходило, адже траплялися непотрібні втрати. Добре, що вдалося забити, а потім прийшов і другий гол. У результаті гру вже було зроблено.
Головне, що команда виграла. Радий за Ярмоленка, оскільки йому було складно. Він повернувся на поле після довгої перерви, провів 90 хвилин, забив два м’ячі і віддав дві результативні передачі. Я навіть щасливіший за нього, ніж за себе.
У цілому в команди з’являється стиль гри, що дуже важливо. На цьому потрібно робити акцент, а не на тому, що я забив. Думаю, ми зіграли правильно тактично.
Також у нас був трохи вищий рівень майстерності. Саме тому ми й вирішили долю поєдинку.
Настрій перед відпусткою? Супер, настрій просто чудовий. Я сказав хлопцям, що тепер спокійно можна йти відпочивати з усмішкою. Усі задоволені.
Чи залишаюся в «Шальке»? Скоріше за все, так. Але це футбол, і все може трапитись. Однак у голові я тримаю думку, що лишаюся в «Шальке», — цитує Коноплянку прес-служба ФФУ.

Святослав ВАСИЛИК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».