Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Грудень 2016 19:11

Новий «ШАХТАР» тікає за Львова

Rate this item
(0 votes)

До­нець­кий «Шах­тар» став го­лов­ним нью­змей­ке­ром фут­боль­но­го між­се­зон­ня. Гір­ни­ки про­дов­жу­ють онов­лю­ва­ти склад, про­ща­ючись із за­слу­же­ни­ми ве­те­ра­на­ми, а та­кож оби­ра­ють со­бі но­ву аре­ну за­мість не над­то при­віт­но­го для них у мат­чах внут­ріш­ніх зма­гань Льво­ва.

Нинішній наставник донеччан Паулу Фонсека ще під час першої частини сезону значно омолодив склад, і новачки або колишні резервісти показали, що вже можуть замінити колись основних футболістів.
Першим із «Шахтаря» пішов 33-річний бразилець із хорватським паспортом Едуардо — нападник із дуже непростою долею, який за своїм потенціалом цілком міг би досягти рівня зірок топ-рівня. На «до» і «після» його кар’єру розділила жахлива травма — відкритий перелом ноги, отриманий у поєдинку за лондонський «Арсенал» у лютому 2008 року.

За рік Едуардо знову вийшов на поле, в 2010 році він став гравцем «Шахтаря», але того неймовірного чарівника, як це було до травми, вболівальники вже так ніколи не побачили. В останні роки і багаторічний керманич гірників Мірча Луческу, і новий тренер Паулу Фонсека використовували Едуардо переважно як «джокера» — для виходів на заміну.
Далі настав час розставання з нападником Євгеном Селезньовим. «Від 2002 року вихованець «Академії гірників» Євген Селезньов пройшов усі етапи футбольної підготовки в «Шахтарі-3» і «Шахтарі-2», а 2008-го дебютував у складі головної команди.
Саме з його гола у ворота «Тоттенгема» розпочався тріумфальний шлях «Шахтаря» в Кубку УЄФА 2009 року, що завершився завоюванням першого європейського трофею в історії клубу», — нагадує офіційний сайт гірників.
Новим клубом 31-річного форварда став турецький «Карабюкспор», і це, звісно, очевидне пониження в класі й імовірна підготовка до футбольної пенсії.
Також гірники попрощалися зі своїм найдосвідченішим ветераном. Показовою є назва новини на сайті клубу: «Дякуємо, Славо! Браво, легендо!» Це В’ячеслав Шевчук завершив кар’єру гравця в донецькому клубі.
Вихованець луцького футболу став гравцем «Шахтаря» 2000 року. Того сезону гірники дебютували в Лізі чемпіонів, де виступали в одній групі з римським «Лаціо», лондонським «Арсеналом» та празькою «Спартою».
Згодом В’ячеслав кілька років грав за інші клуби, а 2005-го повернувся до «Шахтаря». Улітку 2014-го Шевчук сягнув гросмейстерського рубежу у 200 матчів за «Шахтар». Як найдосвідченіший футболіст «помаранчево-чорних» В’ячеслав завжди надійно діяв на лівому фланзі та був гідним прикладом для молодих партнерів.
У 37 років Шевчук установив рекорд як найстарший капітан в історії збірної України і взяв участь у чемпіонаті Європи-2016 у Франції. Загалом у складі «Шахтаря» він провів 239 матчів, забив 4 м’ячі й став володарем 20 трофеїв.
Це, можливо, не останні втрати донеччан у міжсезоння. Засоби інформації повідомляють про те, що команду можуть залишити бразилець Тайсон, хорватський капітан Даріо Срна й український оборонець Ярослав Ракицький. Але про жодні остаточні домовленості щодо цих футболістів іще не йдеться.
А от щодо зміни дислокації в «Шахтарі» налаштовані досить серйозно.
Донецький клуб домашній матч 1/16 фіналу Ліги Європи проти іспанської «Сельти» зіграє 23 лютого. Раніше планувалося, що ця гра відбудеться у Львові, де донеччани третій сезон поспіль проводять єврокубкові зустрічі.
Однак «Шахтар» після виходу до плей-оф звернувся до Європейського союзу футбольних асоціацій (УЄФА) з проханням дозволити йому грати на арені в Харкові, з якої в листопаді зняли заборону на проведення міжнародних футбольних зустрічей.
«Шахтар» був змушений залишити рідний Донецьк 2014 року після окупації міста російськими бойовиками. Вибір місця проведення домашніх єврокубкових матчів у донеччан був невеликим, оскільки УЄФА дозволив їх проводити лише на двох українських стадіонах — «Арені Львів» та столичному «Олімпійському». На міжнародні матчі в Харкові, Дніпропетровську та Одесі у сезоні 2014/2015 було накладено табу — через напружену політичну ситуацію та наближеність до епіцентру бойових дій на Донбасі.
Оскільки в Києві свої матчі того сезону й так проводили дві команди — «Динамо» та «Дніпро», «Шахтар» поїхав грати до Львова. І спершу донеччан у цьому місті все влаштовувало. Матчі вони грали на сучасній «Арені Львів», збудованій спеціально під Євро-2012. Задоволені були й суперники, яким зручно було діставатися до Львова через його географічне розташування на Заході України.
Проте ідилія тривала недовго. Якщо на іграх Ліги чемпіонів львівська публіка заповнювала трибуни та палко підтримувала «Шахтар», то на матчі чемпіонату України вона ходила менш активно. До того ж під час ігор проти головних конкурентів — «Динамо» та «Дніпра» симпатії львів’ян виявилися на боці киян та дніпровців, а не донеччан.
На міжнародній арені альтернативи Львову не було довго, а у внутрішніх змаганнях «Шахтар» устиг помандрувати Україною. Зрештою, важливий поєдинок 7-го туру прем’єр-ліги проти «Динамо» гірники провели у Харкові, й після цього вже серйозно задумалися над переїздом до міста, яке не так давно втратило улюблену команду «Металіст».
Після успішного проведення в Харкові товариського матчу збірних Україна — Сербія зникли останні перепони на шляху до переїзду гірників ближче до рідного міста. Тож 23 лютого єврокубки, ймовірно, повернуться до Харкова.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».