Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Липень 2016 21:41

Прем'єр-ліга: нова система, старі фаворити

Rate this item
(0 votes)

22 лип­ня мат­чем «Шах­тар» (До­нецьк) — «Зір­ка» (Кро­пив­ниць­кий) стар­тує но­вий се­зон ро­зі­гра­шу чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу. У тур­ні­рі візь­муть участь 12 ко­манд, він про­йде в но­во­му фор­ма­ті: два ко­ла, по­тім по­діл ко­манд на дві гру­пи по шість ко­лек­ти­вів. Верх­ня шіст­ка бо­реть­ся за ти­тул, ниж­ня — ря­тує­ть­ся від по­ни­жен­ня в кла­сі.

Фаворитами, як і впродовж тривалого часу, залишаються тільки дві команди — «Динамо» і «Шахтар». Кияни є чинними чемпіонами, які захистили в минулому сезоні свій титул. Донеччани мають в активі в минулому сезоні Кубок України.
У кадровому плані «Шахтар» поступається «Динамо» лише за одним показником — у команди змінився тренер. Початок роботи Паулу Фонсеки в Україні показав невеликі відмінності від методів Мірчі Луческу, про що в інтерв’ю періодично розповідають футболісти.

Щодо складу ситуація така: з основної обойми команду покинув лише Олександр Гладкий, перебравшись саме в «Динамо». Склад гірників поповнили Євген Селезньов, Богдан Бутко, Микита Шевченко, В’ячеслав Танковський і Фред, який відбув дискваліфікацію.
У «Динамо» ж тренер колишній, у «Спортинг» кияни продали Радослава Петровича, який так і не прижився в команді, на правах вільних агентів столицю залишили Мігель Велозу і Олександр Яковенко. Компенсувати втрати в центрі поля і нападі покликані Артем Громов і Олександр Гладкий, трансфер якого до Києва викликав неоднозначну реакцію вболівальників.
У зв’язку з новим форматом чемпіонату України матчів між командами в новому сезоні буде більше, ніж два. Даріо Срна вважає, що через це новий сезон чемпіонату України буде цікавішим за попередній.
Напевне, головним фаворитом у боротьбі за зону Ліги Європи, та й за «бронзу» в новому сезоні буде луганська «Зоря». Команда Юрія Вернидуба останні кілька років демонструє стабільно високий рівень футболу. Ядро команди — Каменюку, Ліпартію, Любеновича, Сивакова доповнювали орендовані футболісти «Шахтаря» — Петряк, Будківський, Шевченко, Танковський, Тотовицький, Караваєв, Гречишкін, Чайковський. Ця суміш досвіду і молодості давала свій результат.
Тепер команді Вернидуба належить виступати без лідерів сезону минулого — Будківський вирішив спробувати сили в іншому чемпіонаті, Танковський і майстер голів зі штрафних ударів Тотовицький повернулися до «Шахтаря», в тому ж напрямку прослідував Шевченко. Останні двоє можуть ще поповнити склад «Зорі», адже вони поки не заявлені на сезон гірниками, а Вернидуб хоче бачити цих гравців у себе знову.
На умовах повноцінного трансферу з російського клубу «Томь» до «Зорі» перебрався голкіпер Олег Чуваєв, а Владислав Кулач, Едуард Соболь та Іван Петряк доповнили число орендованих у «Шахтаря» футболістів.
Через дискваліфікацію «Дніпра» на міжнародній арені «Зоря» здобула право одразу стартувати в груповому турнірі Ліги Європи, тож осінь у луганців буде дуже напруженою.
Полтавська «Ворскла» під керівництвом Василя Сачка виступає на два роки менше, ніж «Зоря» під орудою Юрія Вернидуба, однак прогрес показує також стабільний. Сачко вивів команду до Ліги Європи вперше за чотири роки.
Що ж до кадрової ситуації, то команда втратила Арменда Даллку, Артема Громова, Олександра Ковпака, також завершились угоди у Станіслава Богуша і Антона Шиндера. Замінити їх покликані Олег Голодюк, Сандро Кобахідзе, Богдан Шуст і Євген Зарічнюк.
У середині таблиці, ймовірно, розташуються «Дніпро», «Олександрія», «Чорноморець» та «Сталь». Нинішньому складу «Дніпра» під орудою Дмитра Михайленка бракуватиме Матоса, Шахова, Гами, Чигринського, Матеуса, Безуса, Лаштувки, Федецького, Ротаня. Незабаром до них можуть приєднатися й Зозуля і Папа Гуйє, які домовляються з клубами з Греції. Заповнити ці втрати неможливо.
За виживання, як прогнозують експерти, боротимуться «Волинь», «Карпати», «Зірка» та «Олімпік». Перші два колективи мали заборону на заявку нових гравців, лучани взагалі могли втратити статус професійного клубу.
Чи справдяться ці очікування, розпочнемо дізнаватися просто з найближчих днів. Попри відчутне ослаблення багатьох команд нова формула чемпіонату обіцяє більше цікавих зустрічей, ніж раніше.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».