Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Квiтень 2016 22:32

«Барселона» зламалася в Мадриді

Rate this item
(0 votes)

Склад пів­фі­на­ліс­тів го­лов­но­го фут­боль­но­го клуб­но­го тур­ні­ру Єв­ро­пи на­по­ло­ви­ну вий­шов не та­ким, як йо­го ба­чи­ли ана­лі­ти­ки до по­чат­ку чверть­фі­наль­ної ста­дії. Се­ред фа­во­ри­тів Лі­ги чем­піо­нів більш-менш упев­не­но по­до­ла­ла чверть­фі­наль­ний бар’­єр ли­ше «Ба­ва­рія», з ве­ли­чез­ни­ми ус­клад­нен­ня­ми — мад­рид­ський «Ре­ал».

ПСЖ, шанси якого перед матчами з англійським «Манчестер Сіті» оцінювалися вище, поступився кривдникові київського «Динамо». Та ще більша сенсація сталася в суто іспанському протистоянні: каталонська «Барселона» нічого не змогла протиставити організованому й мотивованому мадридському «Атлетико».

Те, що шанси мадридців є досить високими, проглядалося ще після першого матчу цих команд, коли господарі «Камп Ноу» мали чисельну більшість близько години. Каталонці змогли перемогти, але рахунок 2:1 не є надто переконливим перед грою на полі суперника.
І на домашньому стадіоні «Вісенте Кальдерон» підопічні Дієго Сімеоне вже з перших хвилин стали доводити, що на право на місце у півфіналі більше заслуговують саме вони.
За рахунок пресингу вже в перші 10 хвилин господарі створили три непогані моменти біля воріт Тер Штегена, а каталонці попереду взагалі нічого не могли вигадати.
«Атлетико» постійно змінював темп, і «Барселоні» було дуже важко пристосуватися до такого стилю гри суперника. На 35й хвилині одна із атак господарів увінчалася успіхом: Грізманн після подачі з флангу красиво переправив м’яч головою в сітку.
«Барселоні» після пропущеного м’яча потрібно було додавати в активності (за сумою двох матчів попереду за рахунок виїзного голу були «матрацники»), але команда Луїса Енріке чомусь не поспішала. А господарі далі доводили свою перевагу в агресивності й налаштованості на результат, і вже на старті другої половини могли забивати другий гол, коли після удару Сауля м’яч влучив у поперечину.
У середині другої половини каталонцям все ж вдалося перевести гру на половину поля суперника, і вони вже у звичному для себе стилі працювали з м’ячем перед штрафним майданчиком «Атлетико». Та забити їм так і не вдалося.
А господарі стадіону «Вісенте Кальдерон» чекали на свій шанс, і наприкінці гри таки його дочекалися. Команда Сімеоне розігнала контратаку «три в два», на завершальній стадії якої у своєму штрафному майданчику рукою зіграв Андрес Іньєста, за що суддя вказав на 11метрову позначку. Напрямок удару Грізманна голкіпер «Барселони» вгадав, однак врятувати свою команду від другого м’яча він не зміг.
«Барселона» пішла вабанк і мала хороший шанс перевести гру в овертайм, та італійська бригада арбітрів на чолі з Ніколою Ріццолі (яка, до речі, в цілому провела поєдинок на високому рівні) вирішила, що захисник мадридців зіграв рукою не в штрафному майданчику. На відміну від очевидного епізоду, що стався в штрафному каталонців, цей епізод у динаміці й справді не був схожий на пенальті, а от у телевізійному повторі, до якого арбітри все ще не вдаються, сумнівів у місці порушення не було.
Ліонель Мессі, який знову провів невиразний матч, виправитися одним ударом не зміг: після його спроби з лінії штрафного майданчика «Атлетико» м’яч просвистів над «дев’яткою» воріт «матрацників». Це фактично був останній шанс каталонців на порятунок: упродовж наступних п’яти хвилин, доданих арбітром, мадридці впевнено «сушили» гру.
Ще один мадридський клуб для виходу до півфіналу мав здійснити невеликий подвиг, бо минулого тижня в Німеччині, попри значну перевагу «Реала» над «Вольфсбургом», м’яч двічі влетів саме у ворота «вершкових» — 0:2. Тож королівський клуб мав неодмінно забивати щонайменше тричі, щоб не доводити гру до овертайму або й до футбольної лотереї.
І вже зі стартових хвилин мадридці взялися до справи. Рахунок за підсумком двох матчів вони зрівняли до 20ї хвилини. Фантастичне чуття голу продемонстрував лідер «Реала» Кріштіану Роналду. Спершу він відгукнувся на простріл Карвахаля з правого флангу, а згодом майстерно зіграв головою після подачі з кутового. Все це сталося з незначним часовим інтервалом — у протоколі матчу голи Роналду записані на 16ту і 17ту хвилини.
Німецькі «вовки» опинилися в нокдауні, і трибуни «Сантьяго Бернабеу» відчайдушно вимагали від своїх улюбленців добити суперника. Та мадридці призупинилися, і за якийсь час дещо стало виходити в атаці і в гостей. Спочатку голкіпер Кейлор Навас упорався з потужним пострілом Луїса Густаво з далекої відстані. А через кілька хвилин оборона «Реала» незрозуміло як втратила перед воротами Бруно Енріке. Щоправда, той невдало обробив передачу з флангу, і Рамос у підкаті зумів перевести удар повз ворота.
Хтозна, чи змінив би гол «Вольфсбурга» в ці хвилини загальний результат — на перерву команди пішли за нічийного в двоматчевому протистоянні рахунку 2:2.
По перерві «Реал» упевнено контролював гру, ніби його гравці знали, що зможуть забити в потрібний момент. Свого шансу вони дочекалися на 77й хвилині, коли здобули право на небезпечний штрафний. Штатний виконавець таких стандартів Кріштіану Роналду знайшов шпарину в «стінці», побудованій голкіпером Бенальйо, й оформив хеттрик, а разом із ним — і шостий поспіль вихід «Реала» до півфіналу Ліги чемпіонів. У чверть години, що лишилася до фінального свистка, королівський клуб був ближчий до четвертого м’яча, ніж «Вольфсбург» — до рятівного голу.
На відміну від «вовків», інший німецький представник у головному турнірі Європи — мюнхенська «Баварія» змусила хвилюватися своїх прихильників лише трохи. Після мінімальної перемоги над португальською «Бенфікою» вдома (1:0) підопічні Хосепа Гвардіоли мали значну перевагу над цим суперником і на виїзді, але несподівано пропустили першими, коли після навісу на 27й хвилині Хіменес пошив у дурні захисників і голкіпера мюнхенців. Та вже до кінця тайму підсумок протистояння сумнівів не викликав: Відаль на 38й хвилині відновив рівновагу. На 52й хвилині Мюллер вивів гостей уперед, а остаточний рахунок 2:2 Таліска встановив на 76й хвилині.
У парі «Манчестер Сіті» — ПСЖ багато що вирішилося вже в Парижі, де був рахунок 2:2. На виїзді лідер французького футболу додаткових аргументів не знайшов, а коли на 76й хвилині де Брюйне ударом ізза меж штрафного майданчика вивів манчестерців уперед, гостям треба було забивати вже двічі... З результатом 1:0 на користь «Сіті» гра й закінчилася.
Отже, до четвірки півфіналістів увійшли дві мадридські команди, «Реал» та «Атлетико», мюнхенська «Баварія» та «Манчестер Сіті».

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».