Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 28 Серпень 2015 13:31

«Шахтар» продерся в лігу чемпіонів

Rate this item
(0 votes)

До­нець­кий «Шах­тар» ушос­те по­спіль гра­ти­ме в гру­по­во­му ета­пі Лі­ги чем­піо­нів. Остан­ній крок до елі­тар­но­го тур­ні­ру у гір­ни­ків вий­шов аж над­то нер­во­вим — піс­ля пе­ре­мо­ги над авст­рій­ським «Ра­пі­дом» у Від­ні (1:0) до­неч­ча­ни до остан­ніх се­кунд мат­чу у Льво­ві ри­зи­ку­ва­ли про­пус­ти­ти ви­рі­шаль­ний гол від су­пер­ни­ка, який на той мо­мент грав уже в мен­шо­сті. Але все для ві­це-чем­піо­нів Ук­раї­ни за­вер­ши­ло­ся вда­ло, хо­ча нер­во­вих клі­тин ру­мун­ський на­став­ник «Шах­та­ря» Мір­ча Лу­че­ску (а ра­зом із ним і всі ук­ра­їн­ські вбо­лі­валь­ни­ки) ви­тра­тив не­ма­ло.

Головні тренери обох команд виставили у Львові такі ж склади, які тиждень тому боролися у Відні. Відмінність була одна — в центр оборони разом із Ярославом Ракицьким вийшов не чудовий дебютант сезону Іван Ордець (у нього травма) і не наддосвідчений Олександр Кучер (він також зазнав ушкодження), а Сергій Кривцов. На післяматчевій прес-конференції Луческу згадав, що Кривцов був без ігрової практики три місяці, і це позначалося на його діях.
А от австрійський опонент Зоран Барішич жодних змін робити не став, і цілком мав рацію.
Команди розпочали матч надактивно. «Рапід» спробував організувати стартовий натиск, але «Шахтар» швидкими атаками змусив гостей згадати про оборону. А на 10-й хвилині ще й відкрив рахунок — Алекс Тейшейра, вийшовши на побачення з голкіпером віденців Соботою, мав обмаль часу, щоб переграти воротаря. Від Соботи м’яч відскочив за межі штрафного майданчика, де чатував Марлос. Бразилець змістився ближче до центру і метрів з 20-ти точно поцілив під дальню стійку — голкіперу навіть дорікнути в пропущеному голі не можна, настільки більярдним був удар.
Здавалося, що гірники просто зобов’язані дотиснути опонента. Та не так сталося, як гадалося. Через три хвилини «Шахтар» проґавив атаку «Рапіда», і Шауб головою просто вніс м’яч у ворота П’ятова. А на 22-й хвилині «зелено-білі» на певний час стали лідерами протистояння. Штеффен Гоффман зі штрафного, який «привіз» Кривцов, перекинув стінку та вивів свою команду вперед. Рахунок у матчі став 2:1 на користь гостей, у цілому — 2:2, але саме віденці за такого результату виходили б далі в Лізі чемпіонів.
На щастя, лідерство «Рапіда» виявилося недовгим. На 27-й хвилині Даріо Срна подав з правого флангу, захисник віденців Дібон намагався перервати простріл, але фактично подарував м’яч Олександру Гладкому, якого не підвело бомбардирське чуття. Український форвард опинився саме в тому місці, де йому залишалося лише з кількох метрів проштовхнути ігровий предмет повз воротаря — 2:2.
Після цього номінальні господарі «Арени Львів» заволоділи ініціативою, але до реальних загострень доходило нечасто.
Другий тайм докорінно відрізнявся від першого, і тепер може згадуватися Луческу і його підопічним у нічних жахіттях. Силова боротьба, під час якої дуже високою є ціна кожної помилки, — це не стихія нинішнього «Шахтаря». Натомість гості в такому енергозатратному футболі почувалися цілком комфортно, хоча фізично їм було не легше, ніж гірникам.
На особливу згадку заслуговує дивна для вирішальної стадії кваліфікації такого важливого турніру робота бригади арбітрів. Польська п’ятірка на чолі з Шимоном Марчиняком. Вони помилялися і в дрібних епізодах, як-от визначення того, від кого м’яч вийшов за межі поля, й у значніших — коли фіксували офсайди (принаймні, одну небезпечну атаку «Рапіда» нейтралізували саме арбітри, коли «побачили» положення поза грою у Беріча). Але помилка Марчиняка на 68-й хвилині мало не стала вирішальною. Дібон у намаганні зірвати вихід «Шахтаря» з оборони порушив правила в центрі поля, але контратака гірників розвивалася, стрімкий Марлос мчав правим флангом, паралельним курсом по центру рухався Гладкий, а в захисті віденців залишався один захисник. Замість того, щоб дати можливість продовжити потенційно голеву атаку, рефері зупиняє гру, показує Дібону жовту картку за зрив атаки, а Марлосу — за нервову реакцію на своє неадекватне рішення.
Найважчі у психологічному плані хвилини прихильники «Шахтаря» пережили на останніх хвилинах гри, коли нібито мало стати легше — на 88-й Зоннляйтнер отримав другу жовту картку.
Та майже одразу гірники подарували гостям супершанс — після прострілу з флангу Беріч метрів із шести примудрився головою пробити повз ворота.
На цьому жах не скінчився — вже на останній доданій хвилині Кривцов укотре фолить перед штрафним майданчиком. Грецький півзахисник «Рапіда» Петсос завдає прямого удару, голкіпер Андрій П’ятов відбиває м’яч перед собою, а Прозенік, який вийшов на заміну, на добиванні влучає у стійку. Добре, що на нові «подвиги» у гірників часу вже не залишилося.
«Задоволений, що ми пройшли до групового раунду Ліги чемпіонів. Невдоволений другим таймом, тими помилками, яких ми припускалися в обороні, особливо на останніх секундах і завершальних хвилинах гри. Ми грали проти організованої і агресивної команди. Суперник обрав добру тактику, не давав нам можливості вийти з оборони, пресингував нас. Це призвело до того, що кінець матчу був драматичним та інфарктним. Хочу визнати, що в моїй футбольній кар’єрі не було такого талану, як сьогодні на останніх секундах», — вказав після матчу головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу.
Але протистояння з «Рапідом» — все ж із тих, у яких гра забудеться, а результат залишиться. А результат цей однозначний — гірники приєднуються до київського «Динамо» в Лізі чемпіонів, їхні гідні австрійські суперники продовжать виступи в Лізі Європи.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».