Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Серпень 2015 23:39

«ЗОРЯ» б’ється за лігу Європи

Rate this item
(0 votes)

Українські клуби мають першу втрату в новому міжнародному сезоні — полтавська «Ворскла» не змогла за сумою двох матчів здолати словацьку «Жиліну». Натомість інший український учасник Ліги Європи — луганська «Зоря» — має непогані шанси вперше в історії зіграти у груповому турнірі.
На відміну від попереднього сезону, коли підопічним Юрія Вернидуба для цього треба було здолати голландський «Феєноорд» (і луганська команда була близькою до цього), нинішній опонент у плей-оф виглядає зручнішим. Жеребкування визначило в суперники «Зорі» польську «Легію».
Та поспішати з вітаннями команді з Луганська не варто — варшавський клуб є досить міцним горішком, об який торік у груповому турнірі зламав зуби харківський «Металіст». Та й у нинішньому сезоні команда, очолювана відомим у минулому норвезьким футболістом Хеннінгом Бергом, очок практично не втрачає.


Участь у Лізі Європи «Легія» розпочала з другого кваліфікаційного раунду, де не залишила шансів румунському «Ботошану»: 1:0 — у Варшаві, 3:0 — на виїзді. Далі були матчі з албанським «Кукесі», але повноцінного протистояння не вийшло. 30 липня матч в Албанії був перерваний на початку другого тайму, коли кинутий із трибун предмет влучив у голову одному з футболістів «Легії».
У результаті поєдинок був зупинений (за рахунку 2:1 на користь польського клубу), албанцям зарахували технічну поразку — 0:3. У Варшаві господарі задовольнилися мінімальною перемогою — 1:0.
Так само чудово виглядає «Легія» і на внутрішній арені — після чотирьох турів варшав’яни з 10 очками очолюють польську Екстраклясу. «Легія» стартувала трьома перемогами (4:1 — над «Шленськом», 5:0 — над «Подбескідзі» та 2:0 — над «Гурніком» із Ленчни) і лише в останньому на цей момент турі трохи пригальмувала — 1:1 із «Віслою».
Тим часом «Зоря» в третьому кваліфікаційному раунді Ліги Європи не залишила жодного шансу бельгійському «Шарлеруа». За командою Юрія Вернидуба було приємно спостерігати і в Бельгії, і в домашньому матчі в Києві. В обох зустрічах наставник луганців переграв свого бельгійського опонента тактично — «Зоря» не дала супернику використати фланги, натомість свої шанси український клуб використав.
Зіркою матчу в Бельгії став Руслан Малиновський, який у другому таймі відзначився двічі — спершу з-поза меж штрафного майданчика після класної передачі з флангу, а згодом — за рахунок індивідуального слаломного проходу до штрафного майданчика господарів.
Схожим за сценарієм був і київський поєдинок цих команд. «Зоря» вперше забила по перерві, коли Любенович відгукнувся на навіс із флангу, згодом Желько ще й реалізував пенальті. Але Малиновський не став ділити з партнером першу позицію в бомбардирському рейтингу — вже на доданих хвилинах зустрічі Руслан зіграв у «стіночку» з Любеновичем і влучно пробив у протихід бельгійському воротареві.
Могла скласти компанію «Зорі» і полтавська «Ворскла», яка після безрадісного програшу 0:2 у Словаччині на власному полі змогла зрівняти рахунок — першим у воротах «Жиліни» розписався Шиндер, а вже у компенсований час другого тайму надію повернув Ткачук.
І полтавці мали виходити до наступного раунду — на 100-й хвилині гри Турсунов реалізував пенальті, а словацькі гості ще й опинилися в меншості, бо 11-метровому передувало вилучення в їхньому складі. Та переможний рахунок 3:0 «Ворскла» не втримала — на останній компенсованій секунді овертайму бразильський легіонер «Жиліни» Вільям забив рятівний для свого клубу гол.
Полтавці можуть нарікати тільки на себе — у них був шанс унеможливити останню атаку гостей, просто продовживши володіння м’ячем замість намагання забити з центра поля...
Минулого тижня також був кинутий жереб і в Лізі чемпіонів. Донецький «Шахтар» отримав за суперника в останньому раунді кваліфікації віденський «Рапід». Як і у випадку «Зорі», гірникам теж не варто зневажати суперника — австрійці в попередньому колі здолали голландський «Аякс» — 2:2 у Відні, 3:2 — в Амстердамі.
Наступного тижня вболівальників українських клубів із Донбасу чекають незабутні футбольні вечори. «Шахтар» перший матч проведе у Відні 19 серпня, «Зоря» розпочне протистояння з «Легією» в Києві 20 серпня.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».