Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Червень 2015 15:20

Три очки від Люксембургу

Rate this item
(0 votes)

Збірна України відкрила друге коло відбірного турніру Євро-2016 матчем проти «футбольного карлика» — національної команди Люксембургу. Підопічні Михайла Фоменка прогнозовано отримали три очки, але до змісту гри у тисяч уболівальників на «Арені Львів» і мільйонів перед екранами телевізорів залишилися питання.
Після переможного контрольного поєдинку з грузинами (2:1) член тренерського штабу українців Олександр Заваров наголосив, що у зустрічі з Люксембургом команда має діяти активно, завдавати якомога більше ударів, і якщо всі ці компоненти об’єднати, то збірну чекатиме успіх.
Відсутність двох основних виконавців Михайла Фоменка викликала додаткову інтригу: хто замінить дискваліфікованого Артема Федецького та травмованого вже не перший місяць Романа Зозулю. Тренери обрали Миколу Морозюка та Артема Кравця відповідно. До обох можна було пред’явити претензії до перерви — втім, як і до більшості їхніх партнерів.


«Синьо-жовті» розпочали гру активно, одразу взявши ініціативу до своїх ніг. І вже на 7-й хвилині Степаненко відгукнувся на подачу з кутового, але пробив головою над поперечиною.
Однак уже через три хвилини cуперник дуже небезпечно контратакував. Після помилки українців у центрі поля (саме Морозюк не розрахував сили в підкаті, і опонент пройшов його на швидкості) нападник Даніель да Мота вийшов на побачення з П’ятовим і переграв голкіпера, але м’яч влучив у стійку воріт. До певного часу саме цей епізод залишався найяскравішим у невиразній грі обох колективів.
До кінця першого тайму господарі продовжували тиск на ворота своїх менш кваліфікованих опонентів, але забити так і не змогли. Наприкінці 45-хвилинки на «Арені Львів» сталося майже неймовірне — вболівальники підсвистували на знак обурення діями улюблених виконавців.
Другий тайм розпочався з атак української збірної, і зрештою штурм воріт став успішним. Гол вийшов дещо кумедним — Микола Морозюк, який замінював на правому фланзі дискваліфікованого Артема Федецького, видав чудовий пас зі свого правого флангу просто на Кравця, Артем на позначці 11 метрів намагався зупинити м’яч, але від грудей сфера полетіла точно в кут воріт суперника. На такий удар голкіпер люксембуржців вчасно не відреагував, і м’яч впритул до лівої від нього стійки влетів до сітки.
Щоб розвинути успіх, команді Фоменка знадобилося менше 10 хвилин. «Синьо-жовті» заграли розкутіше, що призвело до другого гола: Гармаш, який у перерві змінив Ротаня, розпочав довгу атаку і сам же її завершив, переправивши головою м’яч у той же кут воріт після скидання від Шевчука.
Після цього гола команди обмінялися гострими моментами. Вже через дві хвилини воротам П’ятова знову загрожував да Мота. Цього разу врятував команду сам голкіпер «Шахтаря», який у стрибку перевів класний удар на кутовий.
Україна з відповіддю не забарилася. Два поспіль моменти не використав Ярмоленко. Спочатку Андрій після прострілу від Коноплянки не зумів із кількох метрів переправити м’яч уже в порожні ворота, а ще через хвилину під час виходу сам на сам не зміг перекинути голкіпера.
Люксембург після такої навали зовсім знітився, команда фактично всім складом сіла в оборону, але це не допомогло втримати незначний розрив у рахунку.
Останнє слово було за Коноплянкою, який своїм ударом у ближній кут установив остаточний результат. Україна довела справу до логічного завершення — 3:0. Попри розгромний рахунок залишається запитання, а що ж це було в першому таймі?
«Більше задоволений результатом, аніж грою. Дуже складно було відновити емоції гравцям, вони приїхали «порожніми» до розташування національної команди», — сказав після гри головний тренер збірної України Михайло Фоменко.
В інших матчах шостого туру групи С збірна Словаччини продовжила переможну серію, здобувши максимальний результат в усіх зустрічах, цього разу впоравшись із македонцями — 2:1. Іспанці у гостях мінімально виграли у білорусів — 1:0. Лідирують словаки — 18 очок, за ними йдуть іспанці — 15 балів; 12 стало у наших співвітчизників. Конкуренти позаду значно відстали: білоруси мають чотири залікових пункти, збірна Македонії — три та Люксембургу — одне.
Наступний поєдинок збірної України відбудеться 5 вересня — цього дня команда Михайла Фоменка прийматиме суперників із Білорусі. Далі 8 вересня українців чекає непростий виїзд до Словаччини — вирішальний, якщо «синьо-жовті» ще прагнуть поборотися за одну з двох лідерських позицій. Після цього залишиться ще два жовтневих поєдинки — спершу виїзд до Македонії, згодом — домашнє випробування з іспанцями.
Варто пам’ятати, що у Франції у 2016 році на чемпіонаті Європи вперше гратимуть не 16, а 24 команди. З кожної групи пряму путівку на Євро-2016 отримають дві команди, також одразу отримає перепустку найкраща зі збірних, що посяде третє місце. Ще вісім колективів поборються за чотири перепустки у стикових поєдинках. Якщо команда Фоменка не покаже стовідсоткового результату на фініші відбірного турніру, то знову ризикує грати у плей-оф.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».