Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Березень 2015 20:18

Євровесна для «ДИНАМО» і «ДНІПРА»

Rate this item
(0 votes)

Два ук­ра­їн­ські фут­боль­ні клу­би офі­цій­но офор­ми­ли пе­ре­пуст­ки до єв­ро­куб­ко­вої вес­ни. За­зви­чай, уже про ви­хід до 1/16 фі­на­лу Лі­ги Єв­ро­пи го­во­рять як про «єв­ро­вес­ну», але як­що під­хо­ди­ти до спра­ви фор­маль­но, то зу­стрі­чі цієї ста­дії від­бу­ваю­ть­ся ще взим­ку. Пер­ши­ми вес­ня­ни­ми по­єдин­ка­ми тур­ні­ру для «Ди­на­мо» і «Дніп­ра» ста­нуть зу­стрі­чі 1/8 фі­на­лу з анг­лій­ським «Евер­то­ном» та гол­ланд­ським «Аяк­сом» від­по­від­но.

На стадії 1/16 фіналу динамівці здолали опір «Генгама», а дніпропетровці виявилися сильнішими за «Олімпіакос». Обом лідерам українського футболу перемоги далися непросто.
Усупереч очікуванням, киянам у протистоянні з провінційним французьким клубом було важче, ніж «Дніпру» із грецьким грандом. Частково в цьому винні самі футболісти «Динамо» — надто нервово провели вони зустріч у гостях.
Уже на 7-й хвилині першої гри головний тренер українського клубу Сергій Ребров змушений був замінити через травму Джермейна Ленса. Все нібито стало налагоджуватися ближче до середини тайму — гостям вдалася класна атака, Сергій Сидорчук відправив у прорив на правому фланзі Артема Кравця, який знайшов пасом у центрі штрафного майданчика Мігеля Велозу — 0:1.


На жаль, ця радість стала єдиною у грі. На 39-й хвилині дивний словенський рефері Славко Вінчич вирішив вилучити з поля Андрія Ярмоленка в епізоді, який тягнув максимум на жовту картку. Після контактної боротьби на полі лежав, стікаючи кров’ю (це не перебільшення) Сидорчук, французи не стали у дусі fair play вибивати м’яч, сподіваючись, вочевидь, на рішення судді, тому Ярмоленко вирішив зупинити гру самостійно. Він свідомо порушив правила проти французького футболіста, щоб лікарі могли надати допомогу товаришеві. Не лише Андрій був вражений, коли побачив перед собою одразу червону картку.
Та це був тільки початок. Травмованого Сидорчука замінив Юнес Беланда, але не провів на полі і п’яти хвилин — перед перервою він відповів на провокацію капітана французів Матіса і також був вилучений. Дії Юнеса в тому епізоді справді були хамськими, проте друге вилучення за кілька хвилин все ж було надмірним.
Динамівці гідно оборонялися протягом усього другого тайму, але все ж двічі не вберегли ворота після навісів і поступилися — 1:2.
Матч-реванш у Києві вийшов на славу. Від середини першого тайму «Динамо» заволоділо ініціативою, яку на 31-й хвилині перетворив на гол Лукаш Теодорчик — після класної передачі з кутового від Олега Гусєва. Гості створили один момент наприкінці тайму, але Бовю не зміг переграти досвідченого Шовковського.
Уже у дебюті другого тайму «Динамо» подвоїло перевагу в рахунку. Гусєв виконав не зовсім точну подачу з правого флангу, але Ангуа головою вибив м’яч просто на ногу Віталію Буяльському, який з лінії штрафного майданчика сильно пробив у дальній кут воріт Льоссля — 2:0.
На 66-й хвилині французи поновили інтригу, зрівнявши рахунок (3:3) у протистоянні в цілому — вдало після прострілу Жиресса зіграв Манданн.
Та вже за 10 хвилин Теодорчик заробив для киян пенальті, який вдало реалізував Гусєв. Рахунок 3:1 став остаточним, «Динамо» здолало суперника, який став надто принциповим.
На відміну від «Динамо», «Дніпро» саме в першому матчі заклав фундамент загальної перемоги над суперниками з Греції. Невиразний перший тайм на домашньому для дніпрян у цьому єврокубковому сезоні НСК «Олімпійський» завершився без забитих м’ячів. А по перерві номінальним господарям трохи пощастило — на 50-й хвилині на удар з-за меж штрафного майданчика наважився Джаба Канкава, і рикошет допоміг його команді — м’яч упритул до стійки влетів у ворота. Минуло ще чотири хвилини, і забив зі штрафного Руслан Ротань — вигадливу траєкторію шкіряного після його удару дещо підправив ще один футболіст «Олімпіакоса» — 2:0.
З перевагою у два м’ячі до афінського передмістя Пірея можна вже було їхати більш-менш спокійно. Та коли на старті матчу-відповіді Мітроглу зіграв на випередження у боротьбі з Чеберячком і ударом у кут воріт відкрив рахунок у матчі, вболівальникам «Дніпра» стало лячно, адже минула тільки чверть години зустрічі.
Але вже на 22-й хвилині після стандарту від Ротаня Артем Федецький з другої спроби ударом головою зрівнює рахунок — 1:1. Це вже докорінно змінювало хід протистояння, адже господарям для загального успіху потрібно було забивати ще три голи.
Після перерви «Олімпіакос» швидко опинився в меншості, коли Мілівоєвич змушений був іззаду вдарити по ногах Матеуса ще в центрі поля, щоб не допустити швидкої контратаки «Дніпра». Власне, після цього інтрига в матчі вмерла — забити в меншості тричі господарям було не до снаги. Та атакувати вони продовжували, і на 90-й хвилині були винагороджені — Федецький не витримав протистояння з Алехандро Домінгесом у штрафному майданчику і порушив правила. Сам лідер «Олімпіакоса» і вивів команду вперед. Та святкувати хай навіть піррову перемогу грецькому клубу не дозволив Нікола Калінич. Після пасу Коноплянки хорватський нападник увійшов до штрафного майданчика, легко обіграв голкіпера Роберто і зробив рахунок остаточним — 2:2.
Тепер «Дніпро» 12 березня прийматиме «Аякс» у Києві, а «Динамо» того ж дня позмагається з «Евертоном» на його полі. 19 березня дніпропетровці поїдуть до Голландії, а кияни зустрінуться з англійцями на НСК «Олімпійський».

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».