Духовність
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 10 Сiчень 2018 15:55

Щедрий вечір

Rate this item
(0 votes)

На­пе­ре­до­дні 14 січ­ня жи­те­лі Ук­раї­ни ко­ля­ду­ють, во­ро­жать (хо­ча це не схва­лює Свя­те Пись­мо) і го­ту­ють най­смач­ні­шу ку­тю. У дав­ні ча­си са­ме в цей день від­зна­чав­ся Но­вий рік уже піс­ля Різд­ва та ко­ля­док, а те­пер ми від­зна­ча­ємо йо­го як Ста­рий Но­вий рік. 14 січ­ня від­зна­ча­ють день Свя­то­го Ва­си­ля, а 13 січ­ня — свя­то Ме­ла­нії.

Якщо на Святвечір готували багату кутю, то на Меланію (Меланку) (13 січня) — день, що передує святу Василя Великого, або Новому року (за старим стилем), — щедру, яку заправляли смальцем. Саме тому цей вечір і називається Щедрим.
На Щедрий вечір господарі ставлять на стіл багато м’яса і різних страв. До вечері, як і на Святвечір, сідає вся родина. Дуже важливо, щоб одяг цього дня був ретельно випраний та чистий. Після вечері треба обов’язково зайти до сусідів і попросити один в одного пробачення за можливу вину один перед одним, аби Новий рік зустріти в мирі та злагоді. А також прийнято кожному зустрічному в цей вечір бажати всіх благ, достатку і хорошого врожаю.
Але за народними традиціями звичайне застілля на Старий Новий рік перетворювали на захоплюючу розвагу. Наші предки влаштовували в ці дні справжні гуляння з піснями і танцями. На Меланію молоді хлопці переодягалися у Василя і його суджену, влаштовували цілі вистави, водили хороводи, а дівчата ворожили на коханого. Адже Старий Новий рік припадає на Святки, які тривають з Різдва до Хрещення, а Святки вважаються найкращим часом для ворожіння.
За народним повір’ям на Меланку слід спати на соломі, щоб привернути удачу і успіх у Новому році. Таку підстилку називали «баба». З давніхдавен люди вірили, що новий рік віддає старому року тільки все найгірше, що той приніс людям, а все хороше забирає із собою.
У ніч на Святого Василя молоді хлопці, яким дівчина відмовила в одруженні, могли послати сватів повторно в її будинок.
Крім романтичних героїв, у святкуванні брали участь й інші персонажі українського фольклору — тварини, лісовики, чаклуни.
Але найцікавіше відбувалося наступного ранку 14 січня на день Святого Василя. Молоді хлопці та дівчата заходили в кожен будинок і посипали підлогу зерном, примовляючи побажання здоров’я і благополуччя господарям. У першу чергу хлопці заходили в будинки, де ще не було спадкоємців.
Під час цих гулянь тварини теж мали важливе значення. У будинок приводили козу, ошатно вбирали її і водили з нею хороводи. Також приводили кота, який за переказами повинен випросити для кози шматок сала. Крім цих тварин, магічними в ці дні вважалися селезень і півень. До них ставились із повагою, пестили і пригощали.
Молодь влаштовувала цілі вистави: переодягали дівчину у Василя, а симпатичного хлопця — в Маланку. У селах переодягання влаштовують і зараз.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».