Духовність
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 10 Сiчень 2018 15:49

Святий вечір

Rate this item
(0 votes)

Ве­ли­ко­му свя­ту Різд­ва Хрис­то­во­го пе­ре­дує со­ро­ка­ден­ний піст, який на­зи­ває­ть­ся Різ­двя­ний або Пи­ли­пів. На остан­ньо­му тиж­ні рев­ні ві­ру­ючі за­тя­гу­ють ту­гі­ше пас­ки: тре­ба під­го­ту­ва­ти­ся до Свят­ве­чо­ра. Цьо­го дня (6 січ­ня) ба­жа­но не їс­ти ні­чо­го до по­яви на не­бі пер­шої зір­ки, яка сим­во­лі­зує Віф­ле­єм­ську.

Перш ніж перейти від суворого посту до Святої вечері, пригубіть церковного кагору. Розговляйтеся сочивом — пісною стравою з пшениці або рису з медом. Доречно принести додому оберемок соломи або сіна як нагадування про те, що Христос народився в яслах. Запалити лампадки і свічки. Верхівку ялинки прикрасити зіркою (тільки не п’ятиконечною, а сріблястою восьмиконечною, що символізує Віфлеємську). Є ще традиція — купувати статуетки овечок і розставляти їх у кімнаті. Тепер залишилося розвісити ангелочків, сніжинки і дощик — хоча б одна кімната повинна бути святково оздобленою!
У ніч з 6го на 7е влаштовують колядки — молодь ходить під вікнами, славить піснями Христа і бажає щастя господарям. За це їм виносять частування, подарунки і гроші. У давнину частину зібраних грошей було прийнято жертвувати на церкву.
Але головне, не забудьте відвідати Різдвяну службу — вона починається рівно опівночі. І прочитайте ті глави Євангелія, де розповідається про народження Христа.

 

Що мож­на по­ста­ви­ти на стіл?
На столі за традицією мають бути 12 пісних страв на честь 12 апостолів. Головна різдвяна страва — кутя. До неї на пісну вечерю обов’язково готують узвар. Інші 11 — пісні: без м’яса, молока, яєць та жиру. Тільки на олії. На Різдво крутять голубці з пшоном, готують заливну рибу, вінегрет, салат із квашеної чи свіжої капусти, тушкують капусту з грибами, варять картоплю або кашу, квасолю, ліплять вареники з капустою, грибами, картоплею, маком, готують грибну і рибну юшку, смажать гриби з цибулею.
Другою стравою після куті вважають густий узвар із сушениці — з груш, яблук, слив. Дехто додає чорноплоду горобину, малину, вишні. На стіл подають картопляний пісний салат із цибулею, квасолю толочену, тобто відварену та перемелену через м’ясорубку, домашній хліб, пироги та кисіль.
Приготуйте сочиво: 1 склянка зерен пшениці, 100 г ядер волоських горіхів, 2–3 ст. ложки меду, можна цукор до смаку. Зерна пшениці розтовкти у дерев’яній ступі дерев’яним макогоном, підливаючи трохи теплої води. Потім ядра відділити від плевелів, просіваючи і промиваючи. Зварити з чистих зерен на воді кашу. Остудити, підсолодити до смаку. Окремо розтерти мак, додати мед, перемісити до утворення однорідної маси і додати до каші. В останню чергу додати волоські горіхи.

 

Ку­лі­нар­ні осо­бли­во­сті ре­гіо­нів
На Буковині у кутю додають халву.
На Галичині кутю варять густу, як каша, і щедро заправляють горіхами та маком.
На Волині кутю подають і густу (без узвару), і рідку. На різдвяний стіл подають борщ із грибами, картоплю в мундирах.
На Луганщині кутю зазвичай варять із рису і печуть багато пирогів із різними начинками.
На ІваноФранківщині до пісного борщу з грибами готують «краплики» — вареники з дрібно порізаним оселедцем, заправлені смаженою на олії цибулею. Обов’язково роблять пісні голубці з рисом, гречкою і грибами та грибну підливу.
На Закарпатті смажать пісні деруни (без яйця), готують «галамбець» — ковбаски з кукурудзяної каші із засмаженою на олії цибулею.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».