Духовність
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Вiвторок, 06 Сiчень 2015 14:04

Святий вечір

Rate this item
(0 votes)

Ве­ли­ко­му свя­ту пе­ре­дує со­ро­ка­ден­ний Різ­двя­ний, або Пи­ли­пів піст. На остан­ньо­му тиж­ні рев­ні ві­ря­ни за­тя­гу­ють ту­гі­ше пас­ки: тре­ба під­го­ту­ва­ти­ся до Свя­тої ве­че­рі — най­су­во­рі­шо­го дня по­сту. Цьо­го дня (6 січ­ня) ба­жа­но не їс­ти ні­чо­го до по­яви на не­бі пер­шої зір­ки, яка сим­во­лі­зує Віф­ле­єм­ську.

Перш ніж перейти від суворого посту до Святої вечері, пригубіть церковного кагору. Разговляйтеся сочивом — пісною стравою із пшениці або рису з медом. Доречно принести додому оберемок соломи або сіна як нагадування про те, що Христос народився в яслах. Запаліть лампадки і свічки. Верхівку ялинки прикрасіть зіркою (тільки не п’ятиконечною, а сріблястою восьмиконечною, що символізує Віфлеємську). Є ще традиція — купувати статуетки овечок і розставляти їх у кімнаті. Тепер залишилося розвісити ангелочків, сніжинки і дощик — хоча б одна кімната має бути святково оздобленою!


У ніч із 6-го на 7-е влаштовують колядування — молодь ходить під вікнами, славить піснями Христа і бажає щастя господарям. За це їм виносять частування, подарунки і гроші. У давнину частину зібраних грошей було прийнято жертвувати на церкву.
Але головне — не забудьте побувати на Різдвяній службі — вона починається рівно опівночі. І прочитайте ті глави Євангелія, де розповідається про народження Христа.

 

РІЗДВЯНІ ПРИКМЕТИ І ТАБУ

Згід­но з тра­ди­ці­ями, Різд­во свят­ку­ють три дні — 7, 8 і 9 січ­ня. Пе­ред­день Різд­ва — Свят-ве­чір прий­ня­то від­зна­ча­ти скром­но. Здав­на це бу­ло ти­хе сі­мей­не свя­то. Од­нак увесь Різ­двя­ний тиж­день ба­жа­но збе­рі­га­ти до­ста­ток на сто­лі, то­ді на­ступ­ний рік бу­де ба­га­тим і сит­ним.

У Свят-вечір починаються святки, які тривають дванадцять днів, — між Різдвом і Хрещенням. У святки було прийнято виряджатися у костюми казкових персонажів і ходити по домівках з колядою.
У давні часи уважно стежили за тим, на який день тижня припадає Різдво. Якщо цей день випадає на понеділок, то літо буде теплим і багатим на лісовий урожай — гриби та ягоди. Якщо на вівторок — рік обіцяє успіх молодятам. На середу — хороший знак для мисливців і рибалок. На четвер — буде вдалим для незаміжніх дівчат. На п’ятницю — зима буде довгою, а літо — коротким. На суботу — потрібно чекати дощового закінчення зими. А якщо Різдво випадає на неділю, то рік буде вдалим і щасливим у всьому.
Одна з найвідоміших різдвяних прикмет — заборона на шиття і рукоділля. Вважалося, що коли у Свят-вечір дівчина бере в руки голку і нитки, то в сім’ї протягом року обов’язково з кимось із домашніх трапиться якась неприємність. Також дівчатам суворо заборонялося ворожити.
Небезпека чатувала і на мисливців, котрі промишляли у Свят-вечір. За стародавнім повір’ям, з тими, хто виходив на полювання у заборонений день, траплялося нещастя: хтось не повертався з лісу, замерзаючи там, а хтось ставав здобиччю звіра, на якого полював.
До святкового столу слід було вдягати тільки новий одяг. Саме не випраний і випрасуваний, а виключно новий. Багато хто досі вірить, що коли зустрів Різдво в ношеному костюмі, йому загрожує невдача у справах. Така сама доля чекає і тих, хто сідає за святковий стіл у чорному.
Також не рекомендувалося виносити сміття з дому до 14 січня (старого Нового року), а 14-го слід спалити його у дворі. Тоді злі духи весь рік вас непокоїти не будуть.
Різдвяний вінок, який за католицькою традицією вішають на двері, є символом світла і тепла. Він охороняє праведних людей від нашестя злих сил. Різдвяні свічки, прикрашені яскравими стрічками, сріблястими зірочками і золотою мішурою, також захищають будинок. А різдвяні дзвоники оповіщатимуть про наближення злих духів та іншої бісовщини.
Існує ще й така традиція: якщо в домі є камін, не рекомендується гасити його до світанку. За стародавніми віруваннями, вогонь у каміні гарантує захист від злих духів, адже Різдвяна ніч — це не тільки час чудес і виконання бажань, а й біснування нечистої сили. Тож хочете — вірте, а хочете — перевірте...

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».