Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Листопад 2018 17:42

Реалізувати право на пенсію

Rate this item
(0 votes)

От­ри­ман­ня до­від­ки внут­ріш­ньо пе­ре­мі­ще­них осіб для жи­те­лів ОРДЛО для ви­пла­ти пен­сій є за­со­бом кот­ро­лю та за­по­бі­гає ви­пад­кам шах­рай­ства.

Про це під час міжнародної конференції «Виплата пенсій ВПО в Україні: як реалізувати конституційне право на пенсії» в Києві заявив заступник міністра соціальної політики Микола Шамбір, повідомляє Укрінформ.

«На жаль, ми зіштовхнулись із проблемою, що на сьогоднішній день є випадки, коли здійснюються виплати пенсії не тій людині, якій вона належить. Є зловживання, є шахрайство.
Саме на це направлені засоби контролю. І це є по суті основною проблемою, що змушує робити нас заходи щодо реєстрації ВПО», — зазначив Шамбір.
За його словами, саме через інформаційний обіг можливо вирішити ці проблеми. «Ми сьогодні прив’язалися до статусу ВПО і дали можливість виплачувати пенсії всім», — зауважив чиновник.
Водночас він наголосив, що існує необхідність позбутися чіткої прив’язки між статусом ВПО та виплатами.
«На сьогоднішній день у нас по суті є колізія: у нас є можливість виплати переміщеним особам і у нас у законі говориться про те, що пенсії виплачуються за фактичним місцем проживання.
Фактичне місце проживання осіб із непідконтрольних територій — на жаль, те місце, де ми не зможемо здійснювати виплату пенсій. Саме тому ми ці питання стараємося розв’язати», — додав Шамбір.
Станом на сьогодні для отримання пенсії жителі ОРДЛО мають виїхати на підконтрольну територію, отримати довідку про взяття на облік ВПО та мати відкритий рахунок в Ощадбанку. Сама процедура передбачає періодичну верифікацію у відділенні банку.
При цьому відповідно до постанови Кабміну № 365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» від 8 червня 2016 року уповноважені органи проводили перевірки — представники органів соціального захисту або інших органів влади чи установ приходили до переселенців додому і складали акт, яким засвідчувався факт наявності особи за зареєстрованим місцем перебування.
За відсутності переселенця за місцем свого зареєстрованого перебування особа позбавлялася права на отримання виплат.
У вересні 2018 року Велика палата Верховного Суду ухвалила рішення, яким підтвердила незаконність припинення виплати пенсії переселенцям.
Крім того, 4 липня 2018 року Київський апеляційний адміністративний суд визнав незаконними нормативні акти КМУ, що зобов’язують ВПО проходити перевірки.
12 липня 2017 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 6692 «Про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян».
Законопроект передбачає отримання пенсії жителями ОРДЛО завдяки обліку в Пенсійному фонді на підконтрольній території і отримання виплат через українську банківську систему, однак без необхідності оформлення довідки переселенця.
* * *
Конфлікт на Сході України не має впливати на право на отримання пенсії.
Про це зазначила під час міжнародної конференції посол Великої Британії Джудіт Гоф.
«Право на отримання пенсії гарантоване міжнародними та регіональними інструментами і є невід’ємною складовою соціальної справедливості.
Отримання пенсій є правом, заробленим працюючими громадянами України, і конфлікт не може впливати на це право — оскільки таким чином піддаються ризику вразливі верстви населення.
Також це право є передумовою включення людей, що страждають від конфлікту, в життя суспільства», — зазначила вона.
При цьому посол зауважила, що в умовах конфлікту питання виплати пенсій для тисячі громадян, які лишилися на окупованих територіях, є «викликом з точки зору юридичної, політичної та практичної перспектив».
* * *
Український уряд повинен забезпечити доступ до пенсії усім жителям ОРДЛО, які мають на це законне право, наголосила під час міжнародної конференції голова моніторингової місії ООН в Україні Фіона Фрейзер.
«Нам треба говорити про пенсійне забезпечення всіх людей, які страждають від конфлікту, всіх людей, хто живе по обидві сторони лінії розмежування, і допомагати їм долати труднощі в доступі до їхньої пенсії — для ООН і для України.
Цілісність України не тільки в плані землі, а й у плані людей. Всі, хто постраждав від конфлікту на Сході України, незалежно від того, хто з якого боку лінії зіткнення перебуває,— всі вони українці.
Український уряд має забезпечити рівень життя згідно з міжнародними стандартами», — заявила вона.
Вона також наголосила, що багато кроків уже зроблено урядом, і в ООН очікують «зменшення страждань пенсіонерів-ВПО».
Фрейзер підкреслила, що вирішення питання прав людей, які постраждали від конфлікту, «є важливим тестом здатності уряду реалізовувати систему соціальної справедливості в країні».
* * *
Українська влада втратила контроль за реальною кількістю вимушених переселенців на підконтрольній території України.
Про це під час міжнародної конференції «Виплата пенсій ВПО в Україні: як реалізувати конституційне право на пенсію» у Києві заявив заступник глави МТОТ Георгій Тука.
«Ми втратили контроль за реальною кількістю ВПО. Це нам не дає спрогнозувати подальші дії уряду...
За оцінками керівництва Донецької військово-цивільної адміністрації, кількість зареєстрованих ВПО порівняно з реальною кількістю відрізняється приблизно на 30—40%. Але це знову ж таки необ’єктивні дані», — заявив він.
Чиновник зауважив, що за нинішніх умов отримання пенсії для ВПО на непідконтрольних територіях «процвітає» бізнес із допомоги отримання довідки ВПО та отримання пенсії без виїзду на підконтрольну територію.
«Я глибоко переконаний, що є можливість знайти механізми, яким чином забезпечити виплати пенсійних коштів тим, хто проживає наразі на окупованих територіях», — наголосив він.
При цьому Тука зауважив, що йдеться про можливість без довідок і спеціальних статусів звертатися саме на підконтрольній території до держустанов для отримання виплат.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».