Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 12 Липень 2018 19:05

Динаміка споживчих цін за 6 місяців

Rate this item
(0 votes)

Сповільнення темпів інфляції у другому кварталі поточного року є результатом послідовної стриманої монетарної політики Нацбанку.
Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Ради НБУ Богдан Данилишин. (https://www.facebook.com/permalink.php? story_fbid=1887784984637629&id=100002184378189).
«Загальна ситуація з динамікою споживчих цін в Україні протягом шести місяців 2018 року має помітні тенденції до покращення. Суттєве сповільнення темпів інфляції у другому кварталі поточного року, у тому числі, є результатом послідовної стриманої монетарної політики Нацбанку», — написав Данилишин.

Він зазначив, що з урахуванням можливого сезонного підвищення споживчої інфляції у жовтні–грудні не має впевненості в тому, що буде досягнута пріоритетна ціль НБУ щодо зниження споживчої інфляції до 6% плюс-мінус 2% у поточному році, як це визначено «Основними засадами грошово-кредитної політики на 2018 рік та середньострокову перспективу».
Серед основних чинників немонетарного характеру, що можуть негативно вплинути на інфляцію у липні, Данилишин зазначає такі: можливе подальше зростання вартості пального через високі світові ціни на нафту, що коливаються в діапазоні 75–80 доларів за барель, та зростання цін на транспортні послуги (зокрема, в Києві з 14 липня вартість проїзду у метро збільшується з 5 до 8 грн, дорожчає проїзд в автобусах, трамваях та тролейбусах з 4 до 8 грн, разом із цим слід очікувати підвищення цін на проїзд у маршрутних таксі).
Серед основних чинників немонетарного характеру, що можуть позитивно вплинути на інфляцію у липні, — тенденція до уповільнення цін виробників (протягом квітня-травня), суттєве сезонне підвищення пропозиції плодоовочевих товарів, імовірне зміцнення курсу гривні.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».