Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Липень 2018 15:08

Варто знизити податкове навантаження на заробітні плати

Rate this item
(0 votes)

Про це з посиланням на дані Міжнародної організації праці повідомляється в дослідженні Реанімаційного пакета реформ щодо оподаткування фондів заробітної плати та видатків бюджету в окремих країнах СНД, ЄС, Азії, Латинської Америки.
«За даними Міжнародної організації праці, середня місячна заробітна плата працівників в Україні нижча за країн-сусідів у більшості випадків на кілька десятків відсотків (30–50%).
Саме тому зниження податкового тягаря та підняття заробітних плат навіть на десятки відсотків зробить Україну значно більш конкурентоздатною порівняно із сусідніми країнами», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що згідно з останніми опитуваннями — зокрема, даними міжнародної кадрової організації Headhunter, — найбільш впливовим на процеси міграції українських робітників до інших країн фактором є рівень заробітної плати.
Як зазначають представники бізнесу, найбільш критичним фактором, який стримує підняття заробітної плати співробітникам, є високий рівень навантаження на фонд оплати праці.
Наголошується, що галузі з дорогою робочою силою в Україні (такі, як ІТ, юриспруденція, консалтинг тощо) вже фактично багато в чому знизили навантаження на неї завдяки використанню 3 гр. ССО — не завжди за призначенням, але на користь реалізації конкурентних переваг та збереженню кадрів в Україні.
Проте така організація бізнесу має свої великі недоліки та виступає фактором ризику, оскільки може в будь-який момент викликати претензії з боку податкових органів, а то й узагалі підпасти під законодавчі утиски.
З іншого боку, такі зловживання ССО дають аргументи її супротивникам, прихильникам скасування або вихолощення спрощеного оподаткування як такого.
«Зменшення ПДФО до 10% (як у Болгарії) з одночасним скасуванням нарахувань на заробітні плати (як у Грузії) створить як для роботодавця, так і для працівника привабливу альтернативу зловживанням ССО у вигляді повноцінного працевлаштування з відносно невеликою втратою «чистого» доходу.
У результаті можна очікувати зняття основної маси проблем, пов’язаних зі зловживаннями 3 гр. ССО з метою уникнення трудових відносин. Також за такого рівня оподаткування втратять сенс значно масовіші явища — виплати «в конвертах» і нелегальна зайнятість, тож можна очікувати масової детінізації зарплат.
Отже, запропонована реформа (хоча і в супроводі декількох інших) дозволить покінчити з великим пластом проблем, які наразі ускладнюють життя як підприємців і їхніх найманих працівників, так і держави», — наголошується в дослідженні.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».