Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Сiчень 2018 14:00

Фінансування по-новому: МОЗ оприлюднив вимоги до "первинки"

Rate this item
(0 votes)

Мі­ніс­тер­ство охо­ро­ни здо­ров’я Ук­раї­ни опри­люд­ни­ло пе­ре­лік змін, які ма­ють про­вес­ти ме­дич­ні за­кла­ди пер­вин­ної лан­ки у 2018 ро­ці для пе­ре­хо­ду на но­ву сис­те­му фі­нан­су­ван­ня.

З переліком можна ознайомитися на сайті міністерства.

«Комунальні заклади первинної допомоги у 2018 році мають реорганізуватись у некомерційне комунальне підприємство. Лише медичні заклади у статусі комунальних некомерційних підприємств зможуть укласти договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з державного бюджету», — йдеться у повідомленні.
Відтак медзаклади первинної ланки протягом року мають забезпечити комп’ютеризацію, обрати МІС (медичну інформаційну систему) та підключитися до електронної системи охорони здоров’я, отримати електронні цифрові підписи для закладу та лікарів.
Також привести матеріальнотехнічне забезпечення закладу у відповідність із Табелем технічного оснащення.
Крім того, забезпечити надання первинної медичної допомоги у вихідні, свята та для заміни основного лікаря у відпустці, на лікарняному чи під час підвищення кваліфікації.
З квітня 2018 року розпочнеться кампанія з вибору лікаря первинної допомоги. Медзаклади повинні почати активне інформування та підписання з пацієнтами декларацій про вибір лікаря. До квітня підписання декларацій про вибір лікаря відбувається у пілотному режимі. Це зроблено для того, щоб лікарі мали час навчитися користуватися функціоналом медичної інформаційної системи, а також для тестування центрального компонента електронної системи охорони здоров’я.
Надалі медзакладам потрібно укласти договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ).
Конкурс на посаду голови Нацслужби здоров’я буде оголошено у січні, і до липня НСЗУ буде утворена та розпочне роботу.
28 грудня 2017 року Президент підписав закон про медичну реформу. Також Кабінет Міністрів ухвалив низку підзаконних актів, необхідних для того, щоб медичні заклади та місцева влада по всій країні розпочали підготовку до першого етапу реформи.


 

Укрінфрм

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».