Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Листопад 2016 13:16

Андрій Рева: підвищення удвічі мінімальної зарплати зменшить дефіцит пенсійного фонду

Rate this item
(0 votes)

Під­ви­щен­ня мі­ні­маль­ної за­ро­біт­ної пла­ти до 3200 грн — це пер­ший крок до де­ті­ні­за­ції гро­шо­вих ви­плат, як вва­жає мі­ністр со­ці­аль­ної по­лі­ти­ки Украї­ни Ан­дрій РЕВА. В ін­тер­в’ю ви­дан­ню «ДС» він роз­по­вів, що схи­ляє­ть­ся до рег­ре­сив­ної шка­ли опо­дат­ку­ван­ня, згід­но з якою чим біль­ше ти ле­галь­но от­ри­му­єш, тим мен­ше пла­тиш по­дат­ків.

«Зараз у нас практично пласка шкала. Є ще прогресивна: чим більший прибуток, тим більше платиш, — пояснив А. Рева. — Але остання саме зараз ще працювати не буде. А от регресивна могла б спрацювати. І ми обговорюємо цю ідею, оскільки такі серйозні рішення не можуть бути спонтанними».
За словами міністра, це мало бути так. Скажімо, в бюджет потрібно отримати 1000 грн. За мінімальної зарплати розміром у 1600 грн податок має бути на рівні 62,5%, а за зарплати в 10000 грн податок має становити 10%.

Тобто слід зробити так: чим більшу світлу зарплату виплачує роботодавець, тим менший податок він платить до бюджету. «Чому роботодавці платять у конверті? — запитує міністр і відповідає: — Тому що йому потрібно заплатити близько 50% податку. А якщо при зарплаті розміром у 10000 грн розмір ставки буде, скажімо, 25%, то є сенс платити всю зарплату офіційно».
У такому разі, на думку урядовця, держава виграє в соціальних виплатах. Адже той, хто прийде за субсидією, покаже ці 10000 грн.
Унаслідок цього міністр соціальної політики прогнозує зовсім інші відносини у трикутнику «підприємець — людина — держава».
Також вбачається, що підвищення удвічі мінімальної зарплати дозволить зменшити дефіцит Пенсійного фонду на 17 млрд грн. А ті кошти, що мали б іти на дотацію Фонду, використовуватимуться для підвищення тарифних ставок у бюджетній сфері після зростання тарифної сітки.
Слід нагадати, що уряд ініціював зростання на 30% посадових окладів учителям і лікарям. За задумом урядовців, завдяки зростанню мінімалки й підняттю тарифних ставок зменшиться розрив між тими, хто одержує достатньо високу зарплату, й тими, в кого наразі вона занизька.
До того ж з 1 січня 2017 р. удвічі зменшиться різниця між не пов’язаними між собою мінімальною заробітною платою та прожитковим мінімумом. І це, на думку міністра соціальної політики, мусить мотивувати безробітних до пошуків офіційної роботи (навіть погоджуватися на мінімалку в 3200 грн) замість того, аби стояти на обліку в центрі зайнятості із удвічі меншою допомогою в 1600 грн. А отже, людина більше не потребуватиме соціальних виплат із бюджету, навпаки — щось приноситиме до державної казни.
Як вважає А. Рева, логіка цих дій дуже проста, і головне, що за такого алгоритму дій узагалі не порушується питання інфляції. Ніхто не планує додруковувати гроші, оскільки йдеться про виведення з тіні частини тих заробітних плат, що там сьогодні є.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».