Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Вересень 2016 04:00

Тарифи на тлі бабиного літа

Rate this item
(0 votes)

Не­впин­но злі­та­ють лист­ки ка­лен­да­ря, на­бли­жа­ючи жов­тень, який ни­ні в ба­га­тьох укра­їн­ців асо­ці­юєть­ся не з по­рою зо­ло­тої осе­ні та ба­би­но­го лі­та, а з по­чат­ком опа­лю­валь­но­го се­зо­ну і ти­ся­ча­грив­не­ви­ми ко­му­наль­ни­ми пла­те­жа­ми.
Хоч вла­да на­ма­гає­ть­ся за­спо­ко­їти гро­ма­ду, три­во­га на­рос­тає. Спла­чу­ва­ти ко­мір­не за но­ви­ми та­ри­фа­ми не мо­же де­да­лі біль­ша кіль­кість гро­ма­дян. 
За офі­цій­ни­ми да­ни­ми, свою пла­тіж­ну не­спро­мож­ність за­ре­єс­тру­ють 9 млн до­мо­гос­по­дарств із 15 міль­йо­нів, які ни­ні є в Ук­раї­ні. Усь­ого в бю­дже­ті на цю про­гра­му пе­ред­ба­че­но при­близ­но 40 мдрд грн.

Роз­ра­хун­ки від ви­со­ко­по­са­дов­ців
Уже нині безповоротну допомогу уряду при сплаті житловокомунальних послуг отримують майже 6 млн домогосподарств. Їм, як сказано в роз’ясненні пресслужби Мінсоцполітики, з початком опалювального сезону не потрібно повторно звертатися за субсидією. У відомстві запевняють, що жодних проблем із призначенням допомоги на 2016–2017 роки новим пошуковцям в органах соціального захисту немає і не буде. Житлові субсидії громадянам призначаються вчасно, в повному обсязі й відповідно до вимог чинного законодавства.
Однак чуток стосовно того, кому належить отримувати субсидії, а кому ні, в яких розмірах і чи не доведеться їх повертати, не бракує. Тож тих, хто надто переймається своєю неплатоспроможністю, взявся заспокоювати сам Прем’єрміністр. Розрахунки від Глави уряду виглядають так:
«Наприклад, це двокімнатна квартира розміром 50 квадратних метрів. Склад сім’ї беремо середньостатистичний — три особи, одна з них — дитина. Дохід на сім’ю — 7 тисяч гривень, також середньостатистично. Обов’язковий платіж у них у 2016 році становитиме 876 гривень. Після підвищення цін на житловокомунальні послуги у 2015 році нарахування були 1466 гривень, у 2016 році — 2520 гривень, але у 2015 році така родина заплатила 921 гривню, а у 2016 році (за новою системою) — 876 гривень. Для українських громадян через те, що ми ламаємо усі корупційні схеми, навіть буде дешевшим платіж, ніж це було рік тому».
Така ж схема застосовуватиметься й до інших квартир. Скажімо, там, де живе сім’я з чотирьох осіб (двоє дорослих і двоє дітей) з доходом у 9968 гривень у 2015 році з урахуванням субсидії платили 1400 гривень, а платитимуть 1332. У двокімнатній квартирі на двох пенсіонерів торік обов’язковий платіж був 407 грн, а в цьому — 387, тобто на 20 грн менше.
Підрахунками зайнявся і міністр соціальної політики Андрій Рева. Він стверджує, що розмір субсидій зросте мінімум у 10 разів із початком опалювального сезону 2016–2017 і наближатиметься до 2,5 тис. грн на місяць. Ось його арифметика:
«Якщо в неопалювальний період середній розмір субсидії становив 200–300 грн, оскільки в багатьох сімей розмір плати за послуги не перевищував обов’язковий платіж, то з початком опалювального сезону та після автоматичного перерахунку середній розмір субсидії зросте до 2–2,5 тис. грн на місяць».
Однак насправді він зросте удвічі, якщо порівнювати коректно торішній опалювальний сезон (тоді середній розмір допомоги становив 1,2–1,4 тис. грн) із нинішнім.
Не слід переживати і з того приводу, що субсидії хтось, колись, комусь має повертати. Прем’єр пояснив, що людина отримує допомогу там, де платіж є для неї непомірним. У подальшому буде монетизація субсидій, монетизація економії цих субсидій. Мовляв, якщо менше споживатимуть і заощаджуватимуть, цю економію переказуватимуть людям коштами.
Субсидію не доведеться повертати навіть у тому разі, коли квартира перейшла у спадок. Не треба боятися й штрафів у разі помилки в декларації про доходи. Не впливає на право отримати держдопомогу наявність ще однієї квартири чи машини. Був тут і земельний пай, однак уже зник. Щоправда, документи можуть подавати навіть безробітні. У них є таке право з травня 2015 року. Відтоді дозволено призначати субсидії працездатним громадянам, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в центрі зайнятості й не мають доходів.
Для розрахунку держдопомоги їм нараховується умовний дохід у розмірі двох прожиткових мінімумів — 2900 грн. Але якщо є хоч якийсь дохід, приміром, стипендія у студента вишу, який навчається на денній формі, то він іде у розрахунок. Та якщо такий студент зареєстрований сам і не отримує стипендії, то його доходом вважається прожитковий мінімум. (1450 грн) і, виходячи з цієї суми, нараховується субсидія.
У разі проживання студента без стипендії з батьками його дохід вважається нульовим. Тобто обов’язкова плата при призначенні субсидії розраховується індивідуально з урахуванням доходів тих людей, які прописані у квартирі чи будинку.
На субсидію можуть подавати документи й ті, хто наймає житло на підставі договору найму (оренди), і на яких відкрито особові рахунки із сплати житловокомунальних послуг. При цьому разом із заявою і декларацією подається договір найму (оренди) житла. Право на субсидію мають і мешканці гуртожитків, які там проживають, але за умови, що вони там зареєстровані.
До речі, при призначенні житлових субсидій для непрацюючих з 2016 року пенсіонерів має враховуватися їхній дохід тільки за попередній перед зверненням місяць, а не за попередній рік, як це передбачалося раніше. І вже зовсім свіже нововведення, передбачене у постанові Кабінету Міністрів, стосується регресних виплат інвалідам праці — людям, які отримали професійне захворювання або трудове каліцтво на виробництві. Раніше ці виплати входили до сукупного доходу домогосподарств і враховувалися при нарахуванні субсидій.
За новими правилами регрес не рахується доходом сім’ї, як і вартість безоплатно отриманих санаторнокурортних путівок, протезноортопедичних виробів, засобів реабілітації. Зате буде врахований дохід від земельної частки (паю). Міністр соціальної політики Андрій Рева заговорив і про зарахування депозитів при оформленні субсидій. Якщо ще й легальні збереження заженуть у «тінь», то позичати в МВФ доведеться ще більше.
Дивно, але при цьому міністр визнає, що держава не може контролювати всіх доходів українців і зосередилася тільки на легальних, хоча насправді мільйони українців працюють неофіційно і при цьому отримують субсидії.
«Днями ми прийняли ще одну важливу зміну до положення про надання субсидій, — повідомив Андрій Рева. — Згідно з нею, в разі незгоди з розрахунком вашого заробітку, можете самостійно подати розрахунок до органу соціального захисту. І якщо з’ясується, що ваш розрахунок правильний, саме він буде врахований».

 

Сам со­бі кон­суль­тант
Аби вже зовсім усім усе стало зрозуміло, Кабінет Міністрів запустив сайт http://teplo.gov.ua/, який дає відповіді на найактуальніші запитання, які виникають у споживачів. Там публікується інформація про тарифоутворення, є пояснення, чому зросли тарифи, як формується ціна на газ, для чого потрібні субсидії і як можна зменшити комунальні платежі.
А ще там є калькулятор комунальних платежів і субсидій. Увівши туди дані про свою квартиру, тарифи, які встановлені у вашому місті, можна дізнатися, скільки у разі оформлення субсидії становитимуть ваші комунальні витрати, і який розмір субсидії вам належить.
І якщо вже ви в Інтернеті, то можете оформити субсидію через портал державних послуг igov.org.ua. Знадобляться тільки два документи — заява та декларація про доходи. Іншу необхідну інформацію фахівці управління соцзахисту збиратимуть самі.
Однак саме оформлення дещо клопітне. Ось поетапні кроки, які слід зробити: зайшовши на вищезгаданий портал, у розділі «соціальна допомога» слід обрати пункт «отримання субсидій на оплату житловокомунальних послуг», далі визначитися з місцем знаходження (область, місто) і способом входу до системи, скажімо, через Приват24 чи якийсь інший зручний для вас спосіб.
Потім слід буде уточнити деякі дані: район/місто, прізвище, ім’я та по батькові, дату народження, паспортні дані, ідентифікаційний код, адресу реєстрації, контактний телефон, електронну адресу, а також заповнити мініанкету. Знадобляться й реквізити на оплату комунальних послуг, відомості про доходи (ваші та членів родини, які проживають разом).
Після заповнення та відправлення заяви отримаєте повідомлення на свій email про прийняття документів до роботи. Співробітники управління соціального захисту населення проаналізують відправлену заяву. Якщо пакет документів неповний чи неточний, то надішлють повідомлення на вашу електронну пошту. Після остаточного опрацювання заяви сюди ж прийде рішення про призначення чи відмову в наданні субсидії.
Але якщо з якихось причин ви не сподіваєтеся на субсидію, а комунальні платежі хотіли б зменшити, варто утеплити власну оселю. Особливо це вигідно робити гуртом. Скажімо, об’єднатися в ОСББ, пам’ятаючи, що скасування ЖЕКів не скасовано, а лише відкладено, й рано чи пізно доведеться обирати нову форму управління.
Знавці сфери комунальних послуг радять віддавати перевагу саме ОСББ, а не управляючим компаніям. Підштовхує до такого вибору й урядова програма енергоефективності. Згідно з нею, утеплюючи квартири у складі ОСББ, можна отримати від держави значну фінансову допомогу (від 40% суми залучених коштів). А якщо серед мешканців будинку є родини, які отримують субсидії на житловокомунальні послуги, то розмір допомоги буде ще вищий — до 70%. Усе залежить від кількості субсидіантів: чим їх більше, тим краще.
За словами голови Держенергоефективності Сергія Савчука, згадана програма користується значним попитом серед громадян, об’єднаних в ОСББ. Деякі об’єднання вже вдруге беруть «теплий» кредит. Загалом від початку програми нею вже скористалися понад 360 ОСББ, залучивши понад 38 млн грн на утеплення житла.
Лариса ДАЦЮК

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».