Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Липень 2016 15:58

Андрій Рева – підвищення заробітних плат дасть додатковий ресурс

Rate this item
(0 votes)

Та­ри­фи й суб­си­дії — од­ні з най­гос­трі­ших тем со­ці­аль­но­го діа­ло­гу вла­ди й су­спіль­ства, що ма­ють ши­ро­ке пуб­ліч­не об­го­во­рен­ня та пе­ре­бу­ва­ють у ре­жи­мі пер­ма­нент­но­го роз’­яс­нен­ня. По­се­ред ін­ших ці те­ми й бу­ли в ефі­рі ра­діо «Ера».

Міністр соціальної політики Андрій Рева, відповідаючи на запитання ведучої, спростував декотрі оманливі судження щодо того, що тим, хто потребує субсидій від держави, насправді підуть гроші громадян із трохи кращими статками.
«Джерелом виплати субсидій є не податок з фізичних осіб, не ПДВ та інші податки і збори, а рентна плата газовидобувних компаній, — роз’яснив міністр. — Законом ця плата встановлена на рівні 70%. До того ж основний споживач газу в Україні не населення, а промислові підприємства. І якщо ви уважно подивитеся на ціни, за якими приватні підприємства купували газ, то для них це абсолютно нічого не поміняло.

Просто тепер більша частина їхніх відрахувань до державного бюджету йде на підтримку верств, котрі потребують державної допомоги».
Також А. Рева сказав про вибір з двох зол, що в принципі очевидний: або опустити тариф до рівня нинішньої бідності, на що потрібно близько 200 млрд грн, і при цьому забути про медицину, освіту, ремонт доріг, армію, Пенсійний фонд тощо; або субсидіювати тих, хто цього потребує, на що розраховано 40 млрд грн, й увесь наявний ресурс спрямувати на підвищення соціальних стандартів: пенсій, заробітних плат тощо.
«У нас сьогодні «горять» питання мінімальної заробітної плати, питання, пов’язані з осучасненням пенсій і проведенням пенсійної реформи, — сказав міністр. — На вирішення цих соціальних проблем ми направлятимемо всі наявні кошти». І взагалі, для отримання додаткового ресурсу потрібно ставити питання саме про підвищення заробітної плати, тому що завдяки цьому підвищенню збільшуються відрахування до бюджету як податкових платежів, так і єдиного соціального внеску. Отже, без забезпечення прискореного зростання заробітної плати не можна отримати ефекту соціальних виплат.
Міністерство соціальної політики має намір перевірити діяльність Фонду соціального захисту інвалідів, повідомив А. Рева. За його словами, в Україні діє законодавча норма, за якою на кожному підприємстві передбачено не менш як 4% робочих місць для осіб з інвалідністю. Відповідає за контроль виконання цієї норми Фонд інвалідів. Проте реально є численні порушення щодо дотримання прав цих людей, коли їм відмовляють у працевлаштуванні.
Міністр зазначив, що проблему працевлаштування осіб з інвалідністю поглиблює ще й те, що Державні центри зайнятості не можуть брати їх на облік, оскільки вони одержують пенсію з інвалідності, що обмежує їхнє право претендувати на допомогу по безробіттю.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».