Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Квiтень 2016 13:01

Пріоритетні зміни в соціальній сфері

Rate this item
(0 votes)

Но­во­при­зна­че­ний мі­ністр со­ці­аль­ної по­лі­ти­ки Ан­дрій Рева на­звав п’ять пріо­ри­тет­них змін у ро­бо­ті Мін­соц­по­лі­ти­ки. Він на­го­ло­сив, що ці пріо­ри­те­ти вхо­дять в про­гра­му Ка­бі­не­ту Мініс­трів Ук­раї­ни, пре­зен­то­ва­ну Прем’­єр-мі­ніс­тром Во­ло­ди­ми­ром Гройс­ма­ном.

Про це новопризначений міністр заявив в інтерв’ю «ZN.UA»: «Я збираюся виконувати програму Кабміну, презентовану
В. Гройсманом, а саме: позиції розділу 15 «Соціальногуманітарна сфера».
Своїм першим пріоритетом А. Рева назвав монетизацію пільг, при цьому підкресливши, що держава взяла на себе величезну кількість пільг, але ресурсу для їхнього забезпечення вона не має.

Він пояснив, що обмеження, передбачені ст. 22 Конституції щодо неможливості зменшення або скасування кількості та обсягу пільг, уже були роз’яснені Конституційним Судом. Зокрема, Суд установив, що забезпечення соціального захисту має кореспондуватися з можливостями держбюджету.
«Тому необхідно проінвентаризувати всі наявні пільгові категорії і виходячи з можливостей держбюджету визначити рівень компенсацій, на який люди можуть розраховувати. Єдиний спосіб гармонізувати два ці положення — заплатити людям грошима за наявні в них пільги, прив’язавши їх до прожиткового мінімуму як єдиного соціального стандарту», — зазначив міністр.
Другим пріоритетом, за словами А. Реви, є ліквідація дефіциту Пенсійного фонду.
«Разом з Мінекономіки, Мінфіном та іншими органами мусимо думати про те, як зменшити, а в ідеалі — ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду. Якщо торік він становив понад 80 млрд, то після зменшення ЄСВ — майже 145 млрд грн. При такому дефіциті вкрай складно говорити про підвищення соцстандартів», — заявив він.
Третім пріоритетом А. Рева назвав створення накопичувальної системи пенсійного забезпечення.
«Проблема не в тому, щоб відкрити накопичувальні рахунки, а в тому, що в Україні сьогодні немає структури, здатної протягом найближчих 20–30 років забезпечити стабільний (хоча б у 3–4%) дохід з урахуванням рівня інфляції. Тому проблему накопичувальної системи треба вирішувати поступово. Але найголовніше — для цього повинні бути створені економічні умови», — зазначив міністр.
Четвертим пріоритетом він вважає зміну системи надання адресної держдопомоги. Як приклад він навів систему надання допомоги самотнім матерям.
«Сьогодні в Україні поза шлюбом народжується 20% дітей, але це не означає, що у всіх цих дітей немає батька... А з 1 січня цю держдопомогу ми ще й поставили в залежність від доходів матеріодиначки. Якщо вона не працює, то допомога виплачується в максимальному розмірі. Якщо працює, то отримує в мінімальному або взагалі не отримує. Таким чином ми стимулюємо жінку не працювати», — наголосив А. Рева.
П’ятим пріоритетом міністр назвав зміну системи адміністрування послуг і наголосив: «Нову якість надання послуг, зміну самої системи надання допомоги через центри адміністративних послуг я вважаю одним з пріоритетних напрямів діяльності міністерства».

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».