Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Червень 2016 11:54

Він був небагатослівним

Rate this item
(0 votes)

Андрія Гаврилюка я знав більше десяти років. Зустрічалися, розмовляли на різні теми. Влітку минулого року, нікому не кажучи і слова, пішов до військового комісаріату і попросився до війська. Через кілька тижнів він — у складі одного з десантних підрозділів 95ї аеромобільної бригади — воював на сході. Під час відпустки, пам’ятаю, випадково зустрілися. На запитання, як там, під вогнем ворога, відповів:
— Буває страшно, але комусь і там потрібно бути...
Через свою вроджену скромність він не сказав мені, що разом з іншими кіборгами боронить Донецький аеропорт. Не знали про це і рідні, яким говорив, що йому нічого не загрожує.

— Ми постійно були під обстрілами, але Андрій ніколи не втрачав оптимізму, — розповідає його бойовий побратим Олег Кілок. — Вечорами любив мріяти про той день, коли звільнимо Донбас, ділився планами на майбутнє. А ще згадував матір, сестру.
В один із зимових днів бойовики вирішили влаштувати нашим бійцям «варфоломіївську ніч», протягом кількох годин накриваючи їх вогнем з усього, з чого тільки можна було», як згадують сьогодні хлопці, яким пощастило уціліти: по терміналу гатили «Гради», гармати, міномети і навіть танки.
А коли вони затихали, то бойовики, пускаючись на хитрощі, намагалися не тільки підійти ближче, а й проникнути всередину. Та щоразу наражалися на вогонь наших бійців, у тому числі гранатометника Гаврилюка.
Коли у Андрія скінчилися гранати до гранатомета, він узяв до рук кулемет. І загинув із ним у руках: уже мертвому покидьки зробили ще й контрольний постріл у голову. Бійці розповідали, що «Андрій, тяжко поранений, до останнього подиху «поливав» бойовиків вогнем».
— Саме на таких хлопцях, як Андрій Гаврилюк, і тримається українське військо, яке воює нині на Донбасі, — говорить колишній командир мого друга Сергій Гуссіді. — Я ніколи не чув від нього високопарних слів про любов до Батьківщини, необхідність її захищати: Андрій просто робив те, що повинен робити кожен нормальний чоловік. Він захищав свій дім, свою родину. За них і загинув.
Указом Президента України сержант Андрій Гаврилюк нагороджений орденом «За мужність» 3го ступеня. Посмертно.
Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».