Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Жовтень 2018 16:25

Хто нас захищає від раку?

Rate this item
(0 votes)

Дослідники з Інституту еволюційної медицини Цюріхського університету і Медичної школи Аделаїди проаналізували дані з 178 країн і виявили зв’язок між розміром сім’ї та ризиком раку.
У всьому світі захворюваність на різні види раку збільшується з меншим розміром сім’ї. «І це співвідношення не залежить від доходу, рівня урбанізації й віку», — пояснює професор Мажей Хеннеберг, академічний гість в UZH і старший автор дослідження.

Група дослідників, у тому числі професор Френк Рюлі, виявила, що не тільки розмір сімейного ядра, тобто батьки і діти, але й розмір родини, включаючи членів розширеної сім’ї, захищають від раку.
Дослідження показує, що розмір сім’ї, який визначається за кількістю дітей, народжених від матері протягом її життя, має сильну негативну кореляцію з частотою всіх типів раку, незалежно від віку людини.

Чим більша сім’я, тим рідше зустрічаються певні типи недуги, включаючи рак мозку, сечового міхура, легенів, шлунка, грудей, рак яєчників і рак шийки матки, а також меланому. Захисні ефекти розміру сім’ї сильніші для чоловіків, ніж для жінок.
Раніше було відомо, що жіночі специфічні ракові захворювання, такі як рак молочної залози або яєчників, залежать від кількості вагітностей — чим більше вагітностей у жінки, тим менше ймовірність розвитку раку. Дивно, але це нове дослідження показує, що захисні ефекти розміру сім’ї на захворюваність раком були ще вищими серед чоловіків, ніж серед жінок, і велика кількість не пов’язаних із репродукцією ракових захворювань.
Той факт, що ризик раку серед чоловіків залежить від плодючості їх партнерів і розміру родини, може здатися дивним, але це можна пояснити. Сімейне життя, хоча воно може бути якоюсь мірою стресовим, створює особливе емоційне середовище, яке може справляти позитивний вплив на загальну резистентність до хвороб, а отже, також захищає членів сім’ї від розвитку раку.
Люди адаптувалися до життя у класичних сімейних структурах, тобто двоє батьків і діти, протягом приблизно чотирьох мільйонів років. Практика спільного виховання дітей, де і батько, і мати беруть участь у догляді за дітьми, була однією з перших специфічних людських рис розвитку.
На даний час дослідження припускає, що члени сім’ї, які допомагають один одному в дотриманні здорового способу життя, також можуть забезпечувати захист від раку.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».