Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Жовтень 2018 12:57

Мігрень – що з нею робити?

Rate this item
(0 votes)

За­пи­тай­те у будь-якої лю­ди­ни: «Що та­ке міг­рень?» Як­що вам не тра­пить­ся той, хто сам страж­дає від міг­ре­ні і знає про цю не­ду­гу все, то най­час­ті­ше у від­по­відь ви по­чу­єте: «Це — го­лов­ний біль».
Це і пра­виль­но, і не­пра­виль­но од­но­час­но. Адже фа­хів­ці вва­жа­ють, що міг­рень — це до­сить сер­йоз­не не­вро­ло­гіч­не за­хво­рю­ван­ня, яке су­про­во­джує­ть­ся го­лов­ним бо­лем. Але в той же час будь-який го­лов­ний біль не мож­на на­зва­ти міг­рен­ню.
Тож да­вай­те з’ясу­ємо, що ж та­ке міг­рень і чи мож­на з нею якось бо­ро­ти­ся. По до­по­мо­гу ми звер­ну­ли­ся до фа­хів­ця — лі­ка­ря-не­вро­па­то­ло­га Ге­ор­гія ГАР­КА­ВЕН­КА.

— У чо­му ж різ­ни­ця між го­лов­ним бо­лем і міг­рен­ню?
— Причиною звичайного головного болю є: напруга м’язів хребта, напруга м’язів шиї. Причина ж мігрені — це порушення роботи кровоносних судин, що живлять мозок. Частіше за все ця недуга вражає половину голови. Періодичність нападів при цьому може бути дуже різною — від декількох разів на рік до одного разу на день.
Крім того, це захворювання може бути викликане гормональними коливаннями, пов’язаними з менструальним циклом, прийомом контрацептивів або вагітністю.
Стрес і нервова напруга також здатні змінити гормональний фон і викликати напад мігрені. Помічено, що на цю недугу часто страждають роздратовані, втомлені, недосипаючі люди. Ще один «друг» мігрені — це різка зміна погоди або клімату.
У більшості випадків мігрень передається людині у спадок, і найчастіше на неї страждають жінки. Істинну причину захворювання може встановити лише лікарневропатолог, провівши спеціальне обстеження.
— Чим не­без­печ­на міг­рень?
— Мігрень — це бомба уповільненої дії у вашому організмі. Це неврологічне захворювання викликає сильні, нападоподібні головні болі. Хвороба приносить серйозний дискомфорт, а інтенсивність болю така, що після кожного минулого нападу ви починаєте ще більше боятися приходу нового.
Больовий синдром може доповнюватися нудотою, блювотою, світло і звукобоязню, дратівливістю, порушеннями сну. У важких випадках мігрень призводить до неможливості здійснення трудової діяльності та інвалідності.
Головна небезпека захворювання полягає у важкості його перебігу. Сильні напади мігрені призводять до розвитку комплексу неврологічних симптомів, які роблять неможливим ведення повноцінного життя.
— Що бу­де, як­що не­ду­гу не лі­ку­ва­ти?
— Здебільшого мігрень призводить до тяжких ускладнень, які представляють реальну загрозу для вашого здоров’я і працездатності. Серед таких ускладнень: затуманення зору, слухові та зорові галюцинації, запаморочення, порушення координації руху, заціпеніння, зниження концентрації уваги і порушення мови.
Відповідно до проведених медичних досліджень швидкість розвитку цих патологій і ускладнень в останні роки стрімко зростає.
Якщо ви не вживете термінових заходів або використовуватимете неефективне лікування, то у вашому організмі неминуче запустяться потужні патологічні процеси, які приведуть до швидкого прогресування хвороби, наростання больового синдрому і посилення неврологічних розладів. Ви позбудетеся можливості повноцінно працювати і вести звичний спосіб життя.
— Як ка­жуть, хво­ро­бі лег­ше за­по­біг­ти, ніж її лі­ку­ва­ти. Тож що тре­ба ро­би­ти?
— Для профілактики мігрені найголовніше: вести спокійний спосіб життя, більше бувати на свіжому повітрі. У харчуванні рекомендується уникати вживання шоколаду, жовтого сиру, горіхів, бананів, шампанського, пива і червоного вина, а також ненатуральної їжі зі штучними добавками.
Корисно вживати настій деревію (залийте 1 столову ложку цієї трави 1 склянкою окропу, залиште на 10 хвилин, процідіть і пийте по 1 склянці на день). Також запобіганню мігрені сприяє вживання в їжу риб’ячого жиру.
— Як лі­ку­ва­ти міг­рень?
— Якщо напад мігрені вже наздогнав вас, для зняття болю необхідно: прилягти в тихій, темній, добре провітреній кімнаті, зробити легкий масаж скронь, покласти на голову компрес із льодом.
Попросіть того, хто поруч, акуратно вам помасажувати хребет і лоб, бажано, щоб при цьому він використовував ефірну олію м’яти, а потім протерти шкіру шматочком льоду.
Лікарі для зняття болю в легких випадках рекомендують такі прості засоби, як аспірин або парацетамол.
Якщо ж напади мігрені серйозні і супроводжуються нудотою, блювотою, порушенням зору, втратою працездатності, то з цим краще не жартувати і якнайшвидше звернутися за допомогою до лікаря. Також не рекомендують займатися самолікуванням, особливо вагітним жінкам.
Підсумовуючи викладене вище, можна сказати, що мігрень — це серйозне захворювання, але ще не вирок. Хворому під силу не тільки швидко й ефективно впоратись із больовими нападами, але й назавжди забути про цю проблему у випадку, якщо він щоденно піклуватиметься про своє здоров’я.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».