Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Вересень 2018 12:58

Гіпертонія: як не стати жертвою високого тиску

Rate this item
(0 votes)

Гіпертонія — підвищений артеріальний тиск. На це захворювання сьогодні страждають близько 40% дорослого населення Землі.
Причому багато хто і не підозрює, що перебувають у смертельній небезпеці. Часто люди ставляться до підвищеного артеріального тиску як до чогось звичного. Багато хто не лікується системно.
Чим же небезпечна гіпертонія? Про це ми розпитали фахівця — Галину ЗАЙЧЕНКО.

— Артеріальна гіпертензія — це найголовніша причина смерті в усьому світі за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я. Тому якщо у людини є схильність до підвищення тиску, то це — привід задуматися про своє здоров’я і звернутися до лікаря.
Артеріальний тиск не має бути вищим, ніж 120–130 на 80 мм ртутного стовпчика. Тиск, вищий за 140 на 90, — привід звернутися до лікаря. Вважається, що причина епідемії артеріальної гіпертензії у тому, що сьогодні — епідемія стресу. Основними факторами ризику також є літній вік, зайва вага, куріння і надлишок солі в їжі.
— А як сіль впливає на підвищення артеріального тиску?
— Сіль, яку ми зазвичай вживаємо, це — хлорид натрію. Надмірна концентрація натрію призводить до того, що він відкладається у стінках судин. Натрій притягує воду, від чого судини набухають і звужуються. Від цього і підвищується тиск.
За 70 років життя людина з’їдає близько півтонни солі. Це — єдиний мінерал, який ми вживаємо в їжу у чистому вигляді. Сіль життєво необхідна для регулювання водносольового балансу в організмі, утворення шлункового соку, перенесення кисню в клітинах крові. Однак її надлишок у раціоні немов бомба уповільненої дії.
Ефекти від споживання кухонної солі розвиваються дуже швидко, буквально протягом того ж дня. Як свідчить практика кардіологічних клінік, пацієнти з гіпертонічною хворобою після вживання декількох солоних огірків отримують повноцінний розгорнутий гіпертонічний криз.
За статистикою, сучасний українець з’їдає майже 4,5 кг солі на рік, тобто 12 г на добу, що майже втричі більше норми. Причому основна частина хлориду натрію потрапляє в наш організм у прихованому вигляді разом із продуктами, які на смак зовсім не здаються солоними.
У 100 г сиру міститься 810 мг солі, 828 мг — у 100 г ковбаси, у 100 г печива — 98, в молоці — 50. Навіть у цукрі міститься 1 мг солі. Якщо врахувати, що при приготуванні їжі ми додаємо туди сіль, можемо сміливо сказати, що ми щодня з’їдаємо більше норми.
Боротьбу проти прихованої солі на державному рівні одними з перших почали скандинавські країни. Уже майже два десятиліття фінські виробники їжі зобов’язані вказувати точну кількість хлориду натрію. А здорові продукти з мінімумом солі мають спеціальне маркування — «сердечко».
Результат не змусив себе чекати. Тривалість життя фінів зросла на 10 років. А число смертей від серцевосудинних захворювань знизилося на 80%.
Фахівці запевняють: у Фінляндії програма спрацювала ще й тому, що Національна кардіологічна асоціація активно закликала населення переходити зі звичайної кухонної солі на її замінники з пониженим вмістом натрію.
Щоб знизити споживання натрію і позбавити себе від негативних наслідків, дієтологи радять солити їжу не під час приготування, а після — за столом. Причому у сільниці повинна бути лише добова норма — чайна ложка без гірки. До нового безсольового режиму організм звикне вже через 1,5–2 місяці.
— Кажуть, що проблеми з нирками також можуть стати причиною гіпертонії?
— Нирки — один із головних фільтрів в організмі. Для того щоб фільтрувати кров, у них має бути достатній тиск. Якщо раптом відбувається зниження, вони починають виділяти певні гормони, які підвищують тиск у всьому організмі, так розвивається артеріальна гіпертензія.
Бувають випадки, коли людям доводиться робити операції. Стеноз ниркових артерій — це захворювання, яке у 13% випадків є причиною високого артеріального тиску. Щоб відновити прохідність судин, лікарі роблять стентування ниркових артерій.
— Що робити, якщо піднявся тиск?
— Якщо тиск дуже високий і супроводжується головним болем, нудотою, то потрібно викликати швидку допомогу. Тиск може і далі збільшуватись, а це може призвести до незворотних наслідків.
Експерти рекомендують вимірювати артеріальний тиск навіть дітям. Тому що є вроджені захворювання, коли відбувається підвищення артеріального тиску. Якщо людина вперше вимірює тиск, то ми радимо робити це на двох руках і на двох ногах. Важливо регулярно також вимірювати тиск вагітним.
Якщо тиск не дуже високий, то потрібно прилягти, відпочити, прийняти заспокійливий препарат. Проте не варто вживати такі ліки, як клофелін: різке зниження тиску може призвести до інсульту.
— Чи є способи знизити тиск без ліків?
— Часто, якщо у вас високий кров’яний тиск і лікарі поставили діагноз «гіпертонія», люди відразу ж починають приймати препарати, що регулюють цей стан.
Однак при цьому не завжди потрібно покладатися на дорогі лікарські препарати, щоб допомогти собі. Практика показує, що при деяких змінах способу життя гіпертонію можна лікувати, навіть тоді, коли тиск дуже високий.
— Що ж слід зробити, щоб керувати своїм кров’яним тиском природним способом?
— Головне — схуднути. Надмірна вага і гіпертонія йдуть плічопліч, бо за підвищенням ваги відразу ж підвищується артеріальний тиск. Коли людина страждає від надмірної ваги, тіло утримує жир, потім виникає тиск на кровоносні судини або навіть блокування їх.
Регулярно виконуйте вправи. Це робить тіло більш сильним і здоровим, зміцнює серце і кровоносні судини, знижує ризик розвитку гіпертонії. Дослідження показали, що такі люди, як правило, живуть довше і піддаються більш низькому ризику хвороб.
Треба обмежити алкоголь. Його надлишок небезпечний для організму, оскільки він змушує набирати вагу і впливає на поглинання магнію і калію, які є необхідними поживними речовинами для підтримки кров’яного тиску на нормальних рівнях. Тому, якщо ви п’єте алкогольні напої, намагайтеся зменшити частоту їх прийому. Тоді тиск зменшиться або не підвищуватиметься.
Поводьтеся обережно з кофеїном. Він є природним стимулятором. Є у каві, чаї (зеленому і чорному) і безалкогольних напоях — кокаколі і пепсі. У кофеїну є здатність підвищувати тиск, він може також викликати безсоння і занепокоєння. Тому якщо поставлено діагноз «високий кров’яний тиск», обережність із вживанням кофеїну може допомогти контролювати ситуацію.
Намагайтеся не реагувати на стрес. Хронічний стрес також є причиною високого артеріального тиску, якщо людина занадто реагує на виниклі складнощі, які виступають у ролі подразника. Також обмежуйте нездорову їжу і відмовтеся від куріння.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».