Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Вересень 2018 16:23

Як не захворіти в офісі?

Rate this item
(0 votes)

На наш організм день у день впливає безліч несприятливих факторів, які можуть підірвати імунітет і зумовити набагато більш серйозні захворювання, ніж банальний кашель.
І все ж у наших силах захистити своє здоров’я на роботі. Що і як робити в офісі? Про це ми розпитали фахівця — лікаря-гігієніста Марію ГОЛЕЦЬ.

— Основні загрози здоров’ю можуть ховатися в тому повітрі, яким ми дихаємо протягом робочого дня. Слід пам’ятати, що вологе повітря — запорука гарного імунітету! Ученими-гігієністами доведено, що оптимальна для самопочуття людини відносна вологість повітря становить 50–60%.

Але в офісних приміщеннях робота опалювальних приладів і кондиціонерів безжально сушить повітря, і в результаті більшу частину року цей важливий показник не перевищує 15–20%. Щоденне перебування в подібній нездоровій атмосфері, яку не знайдеш навіть у найбільш пекельних пустелях світу, неминуче викликає погіршення самопочуття, втомлюваність, зниження імунітету.
Слизові поверхні очей і дихальних шляхів пересихають і перестають захищати від патогенних мікроорганізмів. Шкіра втрачає вологу, починає лущитись і швидше старіє.
— Як же врятувати своє безцінне здоров’я?
— На жаль, навіть регулярне провітрювання офісних приміщень практично не виправляє ситуації. Тому на допомогу в боротьбі за власне здоров’я доводиться закликати досягнення цивілізації — парові або ультразвукові зволожувачі повітря. Вони заповнюють нестачу водяної пари в атмосфері офісу, наближаючи її параметри до природних значень.
— А наскільки небезпечний офісний пил?
— Чи знаєте ви, що за звір Dermatophagoides pteronyssinus? Цей мікроскопічний кліщ, який вважається потужним алергеном, харчується побутовим пилом і частенько зустрічається в офісному повітрі. А загалом у пилу виявлено близько 150 видів кліщів розміром менше 0,3 мм.
Ми не помічаємо цього, але 1 куб. см офісного повітря може містити до 10 тисяч часток пилу різного походження розміром до 0,01 мкм. Частки шкіри і тканин, кліщі, пилок, тютюновий дим, тюнерний пил від копіювальних машин, принтерів і багато іншого забруднюють атмосферу офісу.
У підсумку офісне повітря може містити у 70 разів більше шкідливих домішок, ніж повітря на вулиці найбруднішого міста! При щоденному вдиханні цей небезпечний коктейль не тільки стає причиною кашлю і чхання, а й викликає серйозні захворювання, включаючи бронхіт, алергію та астму.
— Як же позбутися всюдисущого і такого підступного пилу?
— Звичайне вологе прибирання, за свідченням гігієністів, марна справа проти цієї напасті. Набагато ефективнішими є пилососи з протиалергенними фільтрами, що затримують дрібний пил та мікроорганізми. Але забезпечити по-справжньому надійний захист від пилу можуть тільки спеціально створені для цього прилади — очищувачі повітря.
— А наскільки безпечним є кулер, адже користуються ним усі без розбору?
— Один із найпопулярніших джерел холодної та гарячої питної води в офісі — це кулер або водяний диспенсер. Він дуже зручний і водночас небезпечний для здоров’я тих, хто ним користується. В ідеалі кулер має регулярно піддаватися санітарній обробці та дезінфекції.
Але якщо апарат неправильно або рідко обслуговується, а змінні ємності для води погано промиваються, то на внутрішніх стінках оселяються бактерії і мікроводорості, які виділяють у воду токсини.
Одного разу спробувавши таку «живу» воду, можна отримати розлад шлунка. А у тих, хто має нещастя пити її регулярно, будуть спостерігатися всі ознаки інтоксикації організму, як при харчовому отруєнні.
Відома й інша проблема кулерів — вони готують гарячу воду, нагріваючи її до 85–90°С, але не доводячи її до кипіння, щоб солі жорсткості не випадали осадом на нагрівальних елементах.
На жаль, такого короткочасного нагрівання недостатньо, щоб загинули всі бактерії, які можуть потрапити у змінну ємність. Отже, треба звертатися до старого доброго електричного чайника, який чесно доводить воду до 100°С.
— Кажуть, що кондиціонер — це не тільки приємно, але й небезпечно. Чи так це?
— Лікарі нагадують, що різниця температур зовні і в приміщенні не має перевищувати 7°С. Захворіти можна через сухість і застійність повітря в кімнаті, а також через бактерії, якщо прилад довго не чистити. Тоді там порушується обмін повітря, накопичується пил і спори грибків, які стають збудником алергії.
Фахівці радять чистити фільтри, провітрювати кімнату, зволожувати повітря й уникати різкого перепаду температур. Ще одне зауваження — важливо, щоб повітря з приладу не йшло потоком прямо на людину. Якщо цих правил не дотримуватися, то робота в офісі може виявитися зіпсованою постійними хворобами, працівники відчуватимуть головний біль, а в приміщеннях носитимуть куртки.
Якщо пересунути кондиціонер неможливо, співробітники в офісах вдаються до хитрощів — наприклад, край приладу заклеюють скотчем. Майстри ж радять не вдаватися до саморобного тюнінгу, а просто мити сітку вручну щомісяця й обробляти прилад антибактеріальним засобом, а раз на рік викликати фахівця, адже грибок можна знищити тільки парогенератором.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».