Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Липень 2018 16:17

Як зупинити діарею?

Rate this item
(0 votes)

Рідко можна зустріти людину, яка жодного разу не страждала від діареї (проносу). Вона може виникнути у будь-якому віці. Цей дискомфортний стан істотно погіршує якість життя й часом навіть вимагає стаціонарного лікування через розвиток небезпечних ускладнень.
При вираженій або безперервній діареї необхідно звернутися до лікаря, який підбере необхідне лікування, щоб зупинити недугу.
Ми вирішили детально розпитати про шляхи вирішення проблеми діареї у фахівця — кандидата медичних наук Сергія ГОЛОВЕНКА.

— Часом виникає запитання: а чи завжди потрібно зупиняти діарею?
— Лікувати діарею потрібно в будь-якому випадку, навіть якщо вона викликана вживанням проносних засобів або продуктів з послаблюючою дією, переїданням або похибками у дієті.
У деяких ситуаціях необхідно терміново звернутися до лікаря.
Медична допомога буде потрібна, якщо з’явились і наростають лихоманка, інтоксикація або зневоднення (особливо у дітей і людей похилого віку), при виявленні у калі крові, гною або рясного слизу, при сильних болях у животі та якщо протягом 2 діб діарея не припинилася.
— Що повинен зробити лікар при діагностиці діареї?
— При діагностиці діареї лікар вирішує кілька завдань. При цьому важливо з’ясувати етіологію, бо ж зупинити діарею можна лише при усуненні її причин.
Обов’язково визначити характер розладу, це важливо для подальшої тактики обстеження. Справа в тому, що при гострій діареї необхідно в першу чергу виключити інфекційну причину, тоді як у разі хронічного процесу, скоріше за все, слід шукати неінфекційні причини.
Лікар обов’язково виявляє й оцінює ступінь вираженості всіх можливих порушень, що вимагають застосування заходів невідкладного характеру. Це можуть бути зневоднення, інтоксикація та інші.
Важливим завданням при діагностиці причин кишкового розладу є виключення гострої хірургічної патології. Синдром діареї може супроводжувати гострі запальні процеси черевної порожнини, завороту й інвагінації кишечника, загострення хронічних захворювань, виразково-некротичні або пухлинні ураження різних відділів травної системи.
— Як же проводиться лікування діареї?
— Не завжди вдається швидко і достовірно встановити причину порушення випорожнень. Нерідко терапію доводиться починати ще до отримання остаточних результатів різних обстежень, особливо в разі важкого перебігу процесу і розвитку ускладнень.
Незалежно від причин виникнення проносу існує ряд загальних правил, які рятують від нього.
У перші години після появи рідкого випорожнення хворому слід повністю відмовитися від їжі. І тільки тоді, коли терпіти голод стає не під силу, при проносі рекомендують пити у великій кількості трав’яний або чорний чай, відвар черемхи або чорничний кисіль із сухим печивом або сухариками з білого хліба.
Трохи пізніше раціон поповнюють звареними на воді без масла і солі слизовими кашами, овочевими пюре, відварним і протертим м’ясом і рибою нежирних сортів. Хороший в’язкий ефект має відвар із білого рису.
У період лікування діареї необхідно виключити з раціону хворого сирі овочі і фрукти, смажену і жирну їжу, прянощі, молочні продукти, алкоголь, каву, солодощі, а також усе, що може викликати подразнення шлунково-кишкового тракту організму.
Поповнити водно-сольовий баланс при лікуванні діареї вдома допоможе самостійно приготовлений глюкозно-сольовий розчин: на 1 літр води — 1 ч. ложка солі, 1/2 ч. ложки соди, 1/4 ст. ложки хлористого калію, 4 ст. ложки цукру. Можна скористатися також готовими препаратами — цитроглюкосоланом, регідроном.
При інфекційних діареях, а також при синдромі подразненого кишечника з метою зменшення метеоризму, виведення з кишечника токсинів, бактерій, газу і рідини використовують сорбенти. До препаратів цієї групи належать: активоване вугілля, каолін, глюконат і карбонат кальцію, холестирамін, смекта, атапульгіт, солі вісмуту, білігнін, поліфепан.
Однак необхідно пам’ятати, що всі перелічені вище препарати справляють зв’язуючу дію і на лікарські препарати. Тому розрив між прийомом сорбентів та інших медикаментів не має бути меншим за 2 години.
У цих випадках використовують нестероїдні протизапальні препарати (диклофенак, індометацин). Препарати антибактеріального спектра дії сприяють відновленню нормального стану кишкової мікрофлори.
Якщо діарея викликана через застосування надмірної кількості антибіотиків на тлі вже існуючого захворювання, то лікуючий лікар повинен або скасувати даний препарат, або замінити його на більш безпечний.
У випадках, коли діарея пов’язана з порушенням всмоктування і порожнинного травлення, хворому призначають ферменти. Перевагу віддають препаратам, які не містять жовчних кислот (мезим форте, панкреатин, панцитрат, креон).
— Що потрібно робити після того, як основні симптоми діареї усунені?
— Настає час реабілітуючої і профілактичної терапії. Після усунення основних симптомів діареї слід відновити порушену мікрофлору кишечника, усунути супутні зміни в роботі різних відділів шлунково-кишкового тракту. Іноді потрібно призначення препаратів із седативною або антидепресивною дією для нормалізації роботи нервової системи.
Якщо ж діарея була викликана ендокринною патологією або хворобами внутрішніх органів, їх необхідно компенсувати. При отруєнні та інтоксикаціях вживаються заходи щодо профілактики повторного епізоду впливу фактора.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».