Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Квiтень 2018 14:02

Наводимо порядок... в організмі

Rate this item
(0 votes)

По­ча­ла­ся справж­ня вес­на, так що са­ме час за­йня­ти­ся влас­ним ор­га­ніз­мом. За зи­му він на­би­рає стіль­ки шла­ків, що це до­дає до п’я­ти кі­ло­гра­мів за­йвої ва­ги. Ме­ди­ки вва­жа­ють, що шла­ки — це не до кін­ця пе­ре­роб­ле­ні про­дук­ти хар­чу­ван­ня, які осі­да­ють на стін­ках ки­шеч­ни­ка.

Внаслідок їх розпаду утворюються токсини — вже повністю отруйні сполуки. Оскільки організм усього цього «добра» позбутися самостійно не в змозі, відбувається отруєння організму власними отрутами. І тоді потрібно ґрунтовне очищення.

Як відомо, існує безліч методик: і суто медичних — із застосуванням фізіопроцедур, і так званих народних. Про деякі з них ми вам і розповімо.
Однак, маючи намір зайнятись очищувальними процедурами, передусім треба знати стан власного організму на цей момент. Ні в якому разі не варто розпочинати очищення, якщо є простудні захворювання, виразка шлунка або дванадцятипалої кишки, діабет, гепатит, астма.
Очищення організму протипоказане виснаженим людям, вагітним жінкам та мамам, які годують грудним молоком, оскільки шлаки і токсини, приведені в рух, можуть потрапити в навколоплідну рідину і материнське молоко.
Крім того, у будь-якого очищення в домашніх умовах можуть бути якісь індивідуальні протипоказання, тому заздалегідь зовсім незайво порадитися з лікарем. І — за справу.
Кишечник зазвичай чистять клізмами і голодуванням, але є й більш щадні способи. Наприклад, кисіль із насіння льону. Його можна вживати для м’якого очищення практично всім. Залийте 1 столову ложку насіння 1 склянкою води і кип’ятіть доти, доки відвар не стане схожим на кисіль, пийте не менш ніж 3–4 рази на день по півсклянки за 30 хвилин до їди.
Для очищення печінки і жовчного міхура застосовують теплові процедури у поєднанні з вегетаріанською дієтою, роблячи упор на яблучний і лимонний соки. Натщесерце добре випивати по 1 столовій ложці оливкової олії.
Для суглобів застосовують чистки настоєм лаврового листя і буряковим соком. Але ці процедури рекомендується проводити тільки після очищення кишечника, інакше організм може відповісти алергією.
Нирки з успіхом і без особливого побоювання можна чистити соком петрушки та кропу. Їх змішують у пропорції 1:1, за один прийом випивають не більш ніж 10 г суміші. Таким же чином народна медицина радить чистити і кров.
А після очищення постарайтеся тримати себе в руках і не переїдати. Перше і найпростіше — тарілка супу на обід. Ті, хто їсть суп на перше, поглинають за обід на 100 кілокалорій менше і не компенсують їх протягом дня, навіть якщо з’їдають й інші продукти.
Вважається, що вода, яка міститься в їжі, на противагу тій, яку ми просто п’ємо, сприяє повільнішому спустошенню шлунка. Таким чином, стан ситості залишається довше, притому що калорій ви отримали менше.
Друге. Складіть список продуктів, яких вам особливо хочеться після «зимової сплячки». Постарайтеся ввести їх у свій звичний раціон замість того, щоб їсти це крім основної їди.
Намагайтесь утриматися від кави з молоком, капучино, солодкого какао. Але вагу ви набираєте навіть не через це. Надлишок кофеїну змушує організм накопичувати жир.
Зігрівайтеся краще трав’яним або фруктовим чаєм, у них немає ні калорій, ні кофеїну. І віддайте перевагу пісному м’ясу, курятині, рибі, яйцям, сиру, горіхам і насінню. І їжте більше перченого. Дослідження показали, що перець чилі на 50% підвищує ритм серця та обмін речовин протягом трьох годин після їди. Таких страв багато не з’їсте, а зайвих калорій уникнете.
Як стверджують фахівці з кольоротерапії, жовтогарячий колір підіймає настрій і додає енергії. Це — низькокалорійні, але дуже корисні апельсини, мандарини, морква, боби, болгарський перець.
І останнє. Потрібно замінити цукрові вуглеводи, такі як печиво, білий хліб, булочки, тістечка, виробами з борошна грубого помелу і виробами з натурального зерна.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».