Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Лютий 2018 15:37

Гарячий чай може стати причиною раку стравоходу

Rate this item
(0 votes)

Но­ве до­слі­джен­ня, про­ве­де­не вче­ни­ми у Ки­таї, за­свід­чи­ло, що зви­чай­ний чай, на­грі­тий до 65°С, у по­єд­нан­ні з над­мір­ним вжи­ван­ням ал­ко­го­лю або при ін­тен­сив­но­му ку­рін­ні був по­в’яза­ний із п’я­ти­крат­ним збіль­шен­ням ри­зи­ку роз­вит­ку ра­ку стра­во­хо­ду.
Китайські вчені вважають, що гарячий чай, потрапляючи на внутрішню поверхню стравоходу, погіршує її здатність діяти як бар’єр від шкідливих токсинів, що потрапляють в організм при вживанні алкоголю та курінні. Результати наукової роботи можуть викликати занепокоєння в усіх любителів чаю.

Однак експерти зазначають, що немає необхідності відмовлятися від цього напою, оскільки більшість людей п’ють чай або каву, температура яких є нижчою за 65°С. Така температура навряд чи здатна стати причиною онкологічного захворювання.
Рак стравоходу здебільшого виникає у людей у віці від 60 до 70 років. Це захворювання діагностують частіше у чоловіків, ніж у жінок. Ознаками раку стравоходу можуть бути труднощі при ковтанні, постійний розлад шлунка або печія, блювання після прийому їжі, втрата апетиту і ваги, біль у верхній частині живота, грудей або спині.
Варто пам’ятати, що, крім гарячого чаю, ризик розвитку раку стравоходу збільшують постійна печія, куріння, вживання алкоголю у великій кількості і протягом тривалого часу, надмірна вага, ожиріння, а також нехтування правилами здорового харчування.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».