Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Листопад 2016 15:53

Бережімо руки-ноги, бо слизькі стають дороги

Rate this item
(0 votes)

Зи­ма, якою нас так дов­го ля­ка­ли ме­тео­ро­ло­ги, вже на по­ро­зі. Упро­довж дня на яс­кра­во­му сон­ці сніг та­не, а вже на­две­чір на під­мерз­лих тро­ту­арах пе­ре­хо­жим не зав­жди вдає­ть­ся втри­ма­ти­ся на но­гах.
За сло­ва­ми ук­ра­їн­ських ме­ди­ків, го­лов­ни­ми при­чи­на­ми па­дін­ня на слизь­ких до­ріж­ках є по­спіх, не­уваж­ність та не­хту­ван­ня пра­ви­ла­ми без­пе­ки. Як же вбе­рег­ти­ся від не­при­єм­нос­тей?
Про це роз­по­вість фа­хі­вець — кан­ди­дат ме­дич­них на­ук, до­цент Вік­тор ЧАП­ЛИК.

— Яке взут­тя най­на­дій­ні­ше, аби всто­яти на но­гах на слизь­кій до­ріж­ці?
— Правильно підібране взуття у кілька разів знижує ймовірність падіння. Добре відомо: щоб не ковзати, підошва має бути з каучука, не гладка, з грубим візерунком.
Жінкам краще одягати взуття на невисокому стійкому підборі або танкетці. Від цокань шпильками та каблучками по льоду краще відмовитися.
Сьогодні можна придбати й спеціальні пристосування, які надягають на підошву. Якщо ж таких немає, то фахівці радять громадянам власноруч змайструвати «льодоступи»: прикріпити шматок поролону або лейкопластира (навхрест чи сходинкою), а перед виходом з будинку наклейки натерти піском. Можна також прикріпити на підошви шматок наждакового паперу або змазати підошву клеєм «Момент» і поставити взуття на пісок.
— Як пра­виль­но пе­ре­су­ва­ти­ся у сні­го­ву не­го­ду й оже­ле­ди­цю?
— Під час прогулянок слід бути готовим до того, що ви можете впасти, тому рухатися треба без поспіху, дещо розслабивши ноги у колінах та намагатися ступати на всю підошву. Не варто піднімати ноги надто високо. Під час руху краще обійти металеві кришки люків — зазвичай у таку погоду вони вкриті льодом.
А ще не треба роздивлятися навкруги. Часті падіння трапляються через те, що людина відволікла свою увагу від дороги, наприклад, розмовляючи по телефону. Вона може не помітити, що на стежці лід припорошений снігом.
Особливо обережними під час виходу на вулицю мають бути люди похилого віку. При собі їм слід мати, як мінімум, палицю з гумовим наконечником, на яку можна спертися. Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводу близьких та рідних надзвичайно небезпечні як для жінки, так і для майбутньої дитини.
Йдучи слизькою дорогою, не тримайте руки в кишенях, адже саме вони допоможуть зберегти рівновагу або ж зменшити силу падіння. А ще бажано не нести важкої сумки, яка тягтиме вас на один бік, краще нехай це буде рюкзак. Якщо ж його немає, вагу слід розподілити рівномірно на обидві руки — це допоможе втримати рівновагу.
— У ди­тин­стві нам усім ви­па­да­ло бі­га­ти-стоя­ти, па­да­ти-вста­ва­ти. Але ду­же рід­ко ми трав­му­ва­ли­ся сер­йоз­но. При па­дін­ні зав­жди всти­га­ли згру­пу­ва­ти­ся й змен­ши­ти си­лу уда­ру, тож уни­ка­ли склад­них за­бо­їв та пе­ре­ло­мів... А ось у зрі­ло­му ві­ці ці на­вич­ки ку­дись зни­ка­ють?
— Звісно, з роками людина втрачає певні навички. Однак переважна більшість наших краян геть байдуже ставиться до регулярних занять спортом і фізичною культурою. А без тренувань як впадеш правильно? Отож бо!
Слід вчитися падати правильно. Якщо ви всетаки послизнулися, треба зігнути ноги в колінах, втягнути голову в плечі і намагатися впасти на бік. Бо якщо вже падати, то так, щоб, насамперед, захистити голову.
Часто під час падіння люди намагаються зменшити удар, витягнувши руки перед собою. Цього робити не варто, адже так легко можна отримати переломи зап’ястка або передпліччя.
Якщо падаєте на спину, фахівці радять притиснути підборіддя до грудей, а руки розвести ширше. Якщо ж летите шкереберть з висоти, наприклад, зі сходів, важливо захистити голову і шию, тому слід спробувати прикрити їх руками.
Також експерти при втраті рівноваги рекомендують швидко присісти. У момент падіння потрібно напружити м’язи, під час удару вони захищатимуть суглоби від травмування. Упавши, слід обов’язково перекотитися — у такий спосіб вдасться «розтягнути» удар, тож він втратить силу при обертанні.
Категорично не рекомендують у таку погоду вживати алкоголь, оскільки він може приспати пильність, погіршує координацію рухів та пригальмовує реакцію людини. До того ж можна важко травмуватися і не відчути болю, а як наслідок — невчасно звернутися по медичну допомогу.
— Що ро­би­ти, як­що уник­ну­ти па­дін­ня й трав­му­ван­ня не вда­ло­ся?
— Якщо уникнути падіння таки не вдалося, і ви сильно вдарилися коліном або ліктем, медики радять на 15–20 секунд до місця удару прикласти щось холодне. Якщо ж удар припав на потилицю, слід одразу ж звертатися до травмпункту.
Першими ознаками струсу мозку є нудота, блювання, запаморочення, тимчасова втрата пам’яті, холодний піт, млявість або, навпаки, гарячка. При таких симптомах слід якнайменше рухатися і викликати лікаря.
Про перелом або вивих свідчать різкий біль, наростаючий набряк, вкорочення пошкодженої кінцівки і неможливість нею нормально рухати.
— Як ді­яти у та­ко­му ра­зі?
— Слід, насамперед, знерухомити пошкоджену кінцівку, наприклад, накласти пов’язку або шину так, щоб суглоби вище і нижче місця перелому (вивиху) виявилися нерухомими. Важливо охолодити місця пошкодження. Пакетик, наповнений льодом або снігом, прикладають до місця перелому (вивиху) на 10—15 хвилин. Це зменшить набряк і біль. А ось гріти хворе місце не можна, ефект буде протилежним.
Будьяке пошкодження кісток і суглобів може спричинити травматичний шок, який виникає внаслідок сильного болю. Щоб його уникнути, можна застосувати знеболювальні препарати. А ще пам’ятаймо: невчасне та неадекватне лікування може призвести до ускладнень.
Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».