Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Липень 2016 17:52

Чарівні гриби від депресії

Rate this item
(0 votes)

Хімічна речовина, що міститься у галюциногенних грибах, має здатність знімати симптоми невиліковної депресії.
Видання Lancet Psychiatry представило результати невеликого дослідження, в якому взяли участь 12 осіб. У восьми випробовуваних симптоми депресії повністю зникли після «містичного і духовного досвіду», викликаного прийомом грибів.
Експерти поки що з обережністю називають експеримент багатообіцяючим, але цілком переконані в тому, що депресію перемогли саме чарівні гриби. Характерно, що один з учасників дослідження, котрий відчув позитивний ефект грибів, страждав від депресивних симптомів близько 30 років.

Усі учасники експерименту намагалися лікувати депресію різними методами, але безуспішно. Психоделічний досвід тривав близько шести годин і супроводжувався прослуховуванням класичної музики і подальшим сеансом.

 

Чи впливає позмінна робота на розумові здібністі?

Уже доведено, що робота зі змінним графіком здатна підвищувати ризик розвитку ожиріння, діабету 2го типу і навіть деяких форм раку.
А шведські дослідники вперше виявили, що такий графік пов’язаний із помітним погіршенням когнітивних функцій — навіть у відносно молодих людей, вимушених працювати за змінним графіком, спостерігаються зміни інтелекту, характерні для літнього віку.
Учені з двох університетів Швеції — міст Упсала і Мальме — провели тестування когнітивних функцій у 7 тисяч мешканців цієї країни приблизно одного віку.
Близько половини учасників на момент дослідження або раніше були зайняті на роботах із ковзаючим графіком.
Усі випробовувані виконували завдання стандартного тесту на зоровомоторну координацію (Trail Making Test). Під час тестування їм треба було якомога швидше з’єднати лінією у зворотному порядку хаотично розкидані на дисплеї кружечки, пронумеровані від 1 до 25, а також вибудувати у низхідному порядку цифри і букви.
Учені виявили, що у випробовуваних, які працювали позмінно на момент проведення тесту або покинули таку роботу менш ніж за 5 років до початку експерименту, результати тестування у більшості були такими, як у людей набагато старшого віку.
А найкращі результати показали ті учасники, які ніколи не працювали позмінно, або ті, хто звільнився з роботи з ковзаючим графіком більш ніж за 5 років до експерименту.

 

Ігри в карти ефективні після інсульту

Звичайні карткові ігри допомагають швидше відновитися після інсульту, стверджують канадські дослідники.
Фахівці лікарні Святого Михайла (Канада, Торонто) встановили, що одним із корисних побічних ефектів карткових ігор є поліпшення рухових навичок. Подібна тенденція була характерна для пацієнтів, що перенесли інсульт. Крім того, вчені порівняли, як впливає на пацієнтів віртуальна гра в карти та реальність, у якій учасники зустрічаються за картковим столом.
Виявилося, що обидві групи випробовуваних — і ті, хто приділяли час віртуальній грі, і ті, хто грав наживо, — однаково добре відновлювалися після інсульту. Реабілітаційна ігрова терапія справила відчутний ефект: уже за місяць карткових поєдинків у всіх учасників дослідження покращилася рухова активність.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».