Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Квiтень 2016 18:42

Кісткову тканину можна відновити

Rate this item
(0 votes)

Дослідження вчених Університету Західної Австралії може призвести до винаходу ефективного засобу лікування остеопорозу — захворювання, викликаного віковою втратою кісткової маси у літніх людей.
Остеопороз є поширеним захворюванням, при якому кістки стають крихкими, що призводить до більш високого ризику переломів, ніж при нормальній кістковій тканині. Це відбувається через те, що кісткова тканина втрачає кальцій швидше, ніж організм може його синтезувати.


Вивчивши два типи клітин — остеокласти (які руйнують кістку) і остеобласти (що сприяють зростанню кісткової маси), дослідники дійшли висновку, що ці клітини можуть взаємодіяти між собою, виробляючи білок і пов’язуючи його з рецепторами іншої клітини. Так кісткова тканина відновлюється.
Виявляється, остеокласти можуть посилати повідомлення остеобластам, аби ті інгібірували (гальмували) ріст кісток.
Якщо вчені зможуть знайти спосіб керувати цим процесом, можна керувати і ростом кісткової тканини, а отже, й ефективно лікувати остеопороз.

 

В ІНДІЇ ЕФЕКТИВНО ЛІКУЮТЬ ВІ­ТИ­ЛІ­ГО

Фахівці відділення дерматології, венерології та лепрології Медичного коледжу Джодхпура розробили ефективну методику лікування вітиліго. Пацієнти, які вже пройшли лікування за новим методом, задоволені результатами.
Вітиліго — це захворювання шкіри, при якому на поверхні тіла людини з’являються плями більш світлого відтінку, ніж основний. За словами фахівців коледжу, метод лікування дуже простий: зразки здорової шкіри з тіла пацієнта додають у спеціальну пасту, яку потім наносять на уражені ділянки тіла. Паста розподіляється по шкірі у вигляді своєрідної тонкої плівки і протягом 4–6 тижнів починається перша стадія відновлення. Через 16–20 тижнів невеликі плями вітиліго зникають назавжди.
Автор дослідження доктор Діліп Качхава заявив, що близько 500 пацієнтів частково або повністю вилікувалися від вітиліго з часу винаходу методу, якому, до речі, вже близько восьми років.

 

ВИЯВЛЕНО МЕХАНІЗМ, ЩО ЗАПУСКАЄ ЗДАТНІСТЬ ЗАПЛІДНЕННЯ

Дослідники Каліфорнійського університету виявили механізм, який запускає запліднювальну здатність сперматозоїдів.
Можливо, знайдено джерело чоловічого безпліддя і спосіб розробки універсальних контрацептивів, які підходять як жінкам, так і чоловікам.
Механізм, виявлений ученими, — це рецепторний білок, що реагує на жіночий гормон прогестерон, який вивільняє яйцеклітини або ооцити — кінцеву мету будьякого сперматозоїда. Тисячі рецепторних білків розташовуються на поверхні хвоста сперматозоїда, і коли той наближається до яйцеклітини, прогестерон активує рецептор і запускає процес проникнення сперматозоїда крізь її оболонку. Якщо прогестерон не активує білокрецептор, процес запліднення не відбувається.
Відкриття дозволить науковцям створити універсальний контрацептив, який зможуть використовувати обидва партнери, заявили фахівці.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».