Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Сiчень 2016 20:18

Вживання картоплі та страв із неї підвищує ризик розвитку діабету під час вагітності

Rate this item
(0 votes)

Цю інформацію опублікував медичний тижневик BMJ із посиланням на дослідження американських учених. Схильність до діабету після вживання картоплі пояснюється тим, що в ній міститься крохмаль, який у підсумку може викликати різке підвищення цукру в крові.
Вивчивши понад 21 тисячу вагітностей, експерти дійшли висновку, що діабет розвивається тільки в тих жінок, які віддають перевагу картоплі серед інших овочів.

У нормі раціон вагітної жінки має містити як крохмалисті, так і волокнисті овочі й фрукти, в основному у свіжому, необробленому вигляді. Однак сучасні люди, повідомляють науковці, переважно харчуються крохмалистими (вуглеводними) продуктами, й картопля займає третину щоденного раціону.

 

ВАКУУМНУ ПОВ’ЯЗКУ НОВОГО ТИПУ МОЖНА НЕ МІНЯТИ ЦІЛИЙ МІСЯЦЬ

Лікування ран за допомогою від’ємного тиску — давно освоєний метод хірургії, та високотехнологічна пов’язка Nanova, створена вченими із США, стала справжнім проривом у терапії таких ран. Накладати і змінювати таку пов’язку може і сам хворий.
Забезпечення тиску в ділянці рани нижчого за атмосферний сприяє активізації процесу загоєння — в тому числі й у хворих зі зниженим імунітетом (наприклад, при трофічних виразках на ногах у хворих на цукровий діабет).
Цей ефект досягається завдяки тому, що знижений тиск навколо рани забезпечує поліпшене кровопостачання уражених тканин.
Існуючі системи створення негативного тиску в ділянці рани вимагають використання досить громіздких компресорів, що змушує застосовувати їх тільки в умовах стаціонару. Для управління такими системами необхідний спеціально підготовлений медичний персонал.
Заміна ж пов’язок при використанні таких систем має проводитися не рідше разу на тиждень.
А ось модель вакуумної пов’язки Nanova, яку створили вчені з американської компанії Acelity, хворий може застосовувати самотужки в домашніх умовах.
Для активації системи після закріплення пов’язки на рані достатньо кілька разів злегка натиснути на корпус міні-компресора, який входить у комплект (із компресором, який за розмірами не більше за мобільний телефон, пов’язка з’єднана тонкою гнучкою трубкою).
Завдяки зниженому тиску все, що виділяється з рани (кров, гній, сукровиця тощо), ефективно поглинається спеціальним матеріалом пов’язки.
Для підтримання від’ємного тиску під герметичною пов’язкою пацієнту достатньо через 3 дні знову кілька разів натиснути на кришку компресора.
Пов’язку можна не знімати протягом 30 діб, після чого вона викидається або при необхідності замінюється новою.

 

ЗА­БЛО­КУ­ВА­ТИ ЗА­ПА­ЛЕН­НЯ У МОЗ­КУ — ЗА­ГАЛЬ­МУ­ВА­ТИ ХВО­РО­БУ АЛЬ­ЦГЕЙ­МЕ­РА

Блокування продукування нових імунних клітин-макрофагів у головному мозку може зменшити проблеми з пам’яттю, що виникають при хворобі Альцгеймера, переконані науковці з Університету Саутгемптона.
На думку фахівців, їхні висновки ще раз доводять, що хвороба Альцгеймера викликає запальний процес у головному мозку. Досі більшість препаратів, які використовують для лікування деменції, були спрямовані на усунення амілоїдних бляшок у головному мозку, які характерні для людей із хворобою Альцгеймера. Однак тепер учені вважають, що запальні процеси у головному мозку викликають саме імунні клітини або ж їх скупчення — мікроглія. Зупинка їх виробництва може зупинити прогресування захворювання.
Автор дослідження Дієго Гомес заявив, що наступним кроком учених стане розробка безпечних для людини ліків, які зможуть блокувати рецептори, відповідальні за зростання мікроглії у мозку.
Відкриття пояснює, чому багато препаратів, призначених для лікування хвороби Альцгеймера, дотепер не були успішними і не допомагали подолати хворобу.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».