Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Грудень 2015 12:04

Сильні ноги – сильний мозок, довели вчені

Rate this item
(0 votes)

Команда вчених із Королівського коледжу в Лондоні стверджує, що хороша фізична підготовка ніг тісно асоціюється зі швидкістю старіння мозку.
Висновки були зроблені завдяки десятирічному вивченню понад 300 близнюків. Воно фінансувалося Національним інститутом досліджень у галузі охорони здоров’я спільно з Wellcome Trust, а опубліковано в журналі Gerontology. Фахівці спиралися на дані про те, що вправи змушують м’язи виробляти гормони, які сприяють росту нервових клітин.
Дослідники відстежували фізичне здоров’я понад 150 пар близнюків у віці від 43 до 73 років. На початку і наприкінці експерименту було оцінено так звану потужність мозку за допомогою серії тестових завдань на комп’ютері. Встановлено, що у близнюків з більшою силою ніг на початку дослідження й через 10 років рівень когнітивних здібностей був кращим. До того ж у них спостерігалася менша кількість змін у мозку, пов’язаних із віком.

Провідний спеціаліст доктор Клер Стів зауважує: «Коли ми дійшли до віку когнітивного старіння, сила ніг виявилася найсильнішим чинником, який вплинув на наше дослідження. Інші фактори, наприклад, такі як здоров’я серця, були також важливі. Ми вважаємо, що сила ніг як певний маркер фізичної активності добре впливає на мозок».
Доктор Дуг Браун, директор з досліджень із товариства Альцгеймера, зазначив, що такі висновки додали більше доказів, що фізична активність може сприяти мозку. Але наголосив, що поки не зрозуміло, як саме це працює.
Водночас Клер Стів припустила, що прості зміни у способі життя, які можуть підвищити нашу фізичну активність, допоможуть поліпшити і фізичне, і розумове здоров’я.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».