Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Листопад 2015 11:53

Будьмо пильними!

Rate this item
(0 votes)

1 ГРУД­НЯ — ВСЕ­СВІТ­НІЙ ДЕНЬ БО­РОТЬ­БИ ЗІ СНІ­Дом

Відтоді Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно і головна його мета — звернути увагу суспільства на цю проблему.
За даними ООН, поширення епідемії СНІДу у світі в цілому сповільнилося. Протягом останніх 6 років кількість виявлених випадків зараження ВІЛ/СНІДом скоротилася на 20%. Натомість в Україні поряд із країнами Східної Європи і Центральної Азії ступінь поширеності ВІЛ/СНІДу — найвищий, серед дорослого населення він становить 1,1%. Також в Україні зростає кількість ВІЛ-інфікованих жінок. За оцінками експертів, до кінця 2015 року загальна кількість ВІЛ-інфікованих громадян України становитиме від 600 до 820 тисяч.

Кожен має знати про СНІД якомога більше й до того ж ніколи про це не забувати.
Потрапляючи в організм людини, він викликає смертельне інфекційне захворювання, що називають прийнятим у міжнародній практиці терміном «ВІЛ-інфекція». Хвороба перебігає довго, має кілька стадій, останню з яких за різноманітними клінічними проявами позначають терміном «синдром набутого імунодефіциту» (СНІД). Термін «синдром» позначає сукупність симптомів хвороби. Оскільки в кожному випадку ВІЛ/СНІДу відзначалося глибоке ураження імунної системи, тобто її недостатність, тому в назву включили визначення «імунний дефіцит».
Шляхи передачі СНІДу — це неодноразове використання шприців (серед наркоманів і не тільки), вроджено (від матері до дитини) та через материнське молоко. Найбільш розповсюджений шлях передачі захворювання — це статевий контакт з ВІЛ-інфікованим.
А ось міфи щодо можливості заразитися СНІДом через повітря, при розмові, кашлі, рукостисканні, поцілунку, вживанні їжі, користуванні загальним посудом, предметами домашнього вжитку, спортінвентарем, при купанні в басейні чи душі, спілкуванні з домашніми тваринами, через укуси комах або при догляді за такими хворими не мають під собою ніяких підстав. Жодного випадку зараження СНІДом не виникло при побутових контактах чи при контактах на роботі.
Усіх хвилює: чи можливо вбити збудника СНІДу? Незважаючи на те що в організмі людини боротися з вірусом дуже складно, досить швидко було встановлено, що ВІЛ надзвичайно чутливий до впливу зовнішнього середовища. Він гине при кип’ятінні протягом 15 хвилин, а при нагріванні до 56°С — протягом 30 хвилин. Дуже чутливий до хімічних препаратів: гине при застосуванні 70-відсоткового етилового спирту, ефіру, ацетону, 5-відсоткового розчину хлораміну або 6-процентного розчину перекису водню.
Усім має бути цікаво: як уберегтися від недуги? Обмежте кількість ваших статевих партнерів до мінімуму, вистачить одного! Ризик зараження високий і тоді, коли ваш партнер має велику кількість статевих контактів. Тож добре подумайте, перш ніж ви зважитеся на близькі стосунки. Краще відмовитися від них, якщо ви не впевнені у своєму партнері або побачили у нього висип на шкірі, почервоніння, виразки в ділянці статевих органів.
Якщо ж ви самі хворі, то обов’язково скажіть про це партнерові. Можливо, заразив вас саме він, не підозрюючи про це. У цьому випадку він може повторно заразити вас, якщо не дізнається, що хворий. Намагайтеся використовувати презервативи або інші засоби індивідуальної профілактики — гібітан, цидипол тощо.
Також серед симптомів: нав’язливий сухий кашель; лихоманка незрозумілого походження, що триває понад три місяці (підвищення температури); збільшення лімфовузлів (окрім пахових) та різке зниження ваги; тривала діарея і часті головні болі; слабкість, зниження пам’яті і працездатності; запалення слизової оболонки порожнини рота, білий наліт та язви; нез’ясовне зниження зору, пітливість уночі. Ось вони — тривожні сигнали зараження! При появі згаданих симптомів (хоча б одного!) негайно прямуйте до лікаря.
Можливо, комусь може здатися набридливим постійне нагадування прописних істин про СНІД, мовляв, знаємо, чули не раз. Але чому ж тоді маємо те, що маємо? А маємо ось що: щоденно в Україні ВІЛ-інфікується 48 осіб, діагноз СНІД отримують 12, а помирають від СНІДу — 8. Люди! Будьмо пильними та відповідальними за свою долю та долю своїх близьких!

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».