Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Листопад 2015 11:46

Рожевий лишай: про що не завадить знати?

Rate this item
(0 votes)

Зни­жен­ня іму­ні­те­ту піс­ля пе­ре­не­се­них про­студ­них або ві­рус­них за­хво­рю­вань мо­же при­звес­ти до роз­вит­ку пи­ти­рі­азу, або ро­же­во­го ли­шаю. Най­час­ті­ше ця хво­ро­ба вра­жає жі­нок, ніж чо­ло­ві­ків. Ро­же­вий ли­шай зу­стрі­чає­ть­ся в до­рос­лих лю­дей стар­ше 40 ро­ків і в ді­тей, яким біль­ше 10 ро­ків.
Як ви­ни­кає і пе­ре­бі­гає пи­ти­рі­аз? Які ме­то­ди за­сто­со­ву­ють для лі­ку­ван­ня і про­фі­лак­ти­ки цієї хво­ро­би? Про це ми роз­пи­та­ли у фа­хів­ця — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук Га­ли­ни Гір­ник.

— Тож що та­ке ро­же­вий ли­шай?
— Уперше опис процесів, що відбуваються в ураженому питиріазом організмі, дав французький дерматолог Жибер. На його честь ця хвороба отримала свою назву. Хвороба Жибера має деякі подібності з іншими захворюваннями шкіри: екземою, псоріазом, сифілісом, різнокольоровим лишаєм. Тому перед прийняттям рішення про застосування будь-якого препарату для лікування висипів на тілі необхідно отримати консультацію кваліфікованого лікаря-дерматолога.
— Як від­бу­ває­ть­ся про­цес роз­вит­ку хво­ро­би Жи­бе­ра?
— Провокується вона ослабленням імунітету і погіршенням загального стану людського організму. На тлі цих явищ відбувається зниження апетиту і розлад сну, нерідко збільшуються лімфовузли і підвищується температура.
Початковою стадією цього захворювання є поява на тілі великої материнської плями, яка нерідко локалізується на тулубі в районі плечового пояса. Вона являє собою рожево-червоне утворення у вигляді прозорих дрібних лусочок шкіри. Центральна частина плями лущиться і злегка западає, тож і відрізняється більш блідим відтінком порівняно з периферійною частиною, яка має інтенсивний рожево-червоний колір і підняті краї над розташованими поряд ділянками здорової шкіри. Розмір материнської плями поступово збільшується і досягає 2–10 сантиметрів.
На 7–10-й день після утворення першої бляшки на тілі починають з’являтися численні висипання на животі, спині, ногах, руках. Однак плями рожевого лишаю вкрай рідко вражають волосисту частину голови, стопи, кисті рук та обличчя. Для цих новоутворень характерна овальна форма, червоно-рожевий колір, лущення. Нерідко ці плями розташовуються по лініях Лангера, які відповідають лініям натягу і проходять по природних складках шкіри.
Через деякий час вторинні плями стають у центрі жовтуватими, а шкіра на них набуває зморщеного вигляду і згодом розтріскується на дрібні лусочки. Після того як велика частина лусочок відпаде, у центрі вогнища рожевого лишаю залишиться утворення буро-жовтого кольору, а краї плями набудуть рожевого відтінку. Через 2–3 тижні рожевий лишай проходить, а на місці бляшок залишаються темні або білі плями, які надалі зникають.
— Як дов­го три­ває не­ду­га?
— Питиріаз у середньому триває до 1 місяця. Повне очищення шкірних покривів відбувається за 6–12 тижнів після початку хвороби. Але бувають випадки, коли рожевий лишай доводиться лікувати декілька місяців або й років.
Людина, що одного разу перехворіла на питиріаз, набуває стійкого імунітету до цього захворювання й здебільшого повторно не заражається. Більшість хворих не відчувають будь-яких хворобливих відчуттів під час перебігу хвороби. Люди з порушеннями нервової системи можуть відчувати свербіж при впливі на шкіру різноманітних подразників.
— Звід­ки ж він бе­реть­ся, цей ро­же­вий ли­шай?
— Медицині поки невідомо, який збудник провокує недугу. Але деякі вчені доходять висновку, що провокує хворобу вірус герпесу 7-го покоління. Інші фахівці припускають, що дане захворювання має інфекційно-алергічну причину. Ще серед лікарів є прихильники теорії про те, що рожевий лишай виникає на тлі зниження імунітету при переохолодженні, стресі, нервовому перенапруженні. Часом питиріаз розвивається після перенесених респіраторних захворювань, переохолодження, при слабкому імунітеті й вагітності.
— Чи мож­на за­ра­зи­ти­ся ро­же­вим ли­ша­єм?
— Заразитися ним від хворої людини можна, але тільки якщо ваш імунітет значно знижений. При хорошому імунітеті захисні сили організму не дають хворобі розвинутися.
— Як пра­виль­но лі­ку­ва­ти ро­же­вий ли­шай?
— Дане захворювання може минути самостійно, а іноді при лікуванні воно може тривати до двох місяців. Головне завдання лікування рожевого лишаю полягає у запобіганні запаленню шкіри, інфікуванню стафілококом, стрептококом, приєднанню екземи. При рожевому лишаї дуже важливо дотримуватися гіпоалергенної дієти, тобто виключити з раціону алкогольні напої, каву і чай, шоколад, цитрусові, яйця, фрукти з червоним забарвленням шкірки й м’якоті, горіхи, спеції, ароматичні речовини. Не можна вживати газовані напої, особливо ароматизовані та з барвниками, їсти кондитерські вироби з кремом й шоколадом, копчені та консервовані продукти.
Хворому на рожевий лишай не можна митися у ванні, щоб уникнути поширення інфекції по поверхні тіла. Можна митися у душі, під проточною водою. Шкіру не слід мити милом та іншими миючими засобами, розтирати шкіру мочалкою. Хворому не можна користуватися косметичними та парфумованими засобами для тіла протягом п’яти тижнів. Украй небажано засмагати, купатися у відкритих водоймах, не можна відвідувати солярії, масаж і басейн.
Одяг краще носити з бавовняних або лляних тканин, уникати синтетики і речей із натуральної вовни.
— Чи при­зна­ча­ють лі­кар­ські за­со­би при лі­ку­ван­ні ро­же­во­го ли­шаю?
— Лікар призначає для лікування рожевого лишаю антигістамінні препарати, імуностимулюючі засоби й вітаміни. Як зовнішній засіб для примочок слід застосовувати водно-цинкову бовтанку, креми-кортикостероїди. Рекомендується шкіру на уражених ділянках змащувати олією обліпихи, розторопші, шипшини.
Якщо ж до захворювання приєднується інфекція шкірного покриву, то лікар призначає лікування антибіотиками широкого спектра. Рецидиви захворювання трапляються дуже рідко, лише при дуже значному зниженні імунітету хворого і порушенні правил особистої гігієни під час хвороби.
— Який прог­ноз при цій не­ду­зі?
— Він сприятливий: захворювання, вчасно проліковане, не дає ускладнень, які б негативно впливали на здоров’я у майбутньому.
При виявленні його перших симптомів слід відразу ж звернутися до дерматолога за консультацією і лікуванням, він порекомендує, як правильно подолати рожевий лишай. Неправильне та несвоєчасне лікування недуги може призвести до інфекційного ураження шкірного покриву або виникнення стійкої екземи. А це вже стан, який набагато важче піддається лікуванню.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».