Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Листопад 2015 23:50

ХОЗЛ прогресує

Rate this item
(0 votes)

18 ЛИСТОПАДА — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ХРОНІЧНИМ
ОБСТРУКТИВНИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ ЛЕГЕНЬ (WORLD COPD DAY)

Сві­то­ва спіль­но­та 18 лис­то­па­да від­зна­чає День бо­роть­би з хро­ніч­ним об­струк­тив­ним за­хво­рю­ван­ням ле­гень (ХОЗЛ), по­віль­но про­гре­су­ючою хво­ро­бою ди­халь­них шля­хів, яка ви­кли­кає знач­не по­гір­шен­ня функ­ції ле­гень і на­кла­дає сут­тє­ві об­ме­жен­ня на жит­тя па­ці­єн­тів. Ця хво­ро­ба стає чет­вер­тою го­лов­ною при­чи­ною смер­ті в усьо­му сві­ті по­ряд із ВІЛ/СНІД.

За прогнозами фахівців, ХОЗЛ 2020 року посяде третє місце серед причин смертності, а на сьогодні воно має вищий показник летальності, ніж серцево-судинні хвороби.
Згідно з останніми даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), нині понад 210 мільйонів осіб є хворими на ХОЗЛ, а щороку ХОЗЛ убиває понад 2,75 мільйона людей! В Україні майже чотири відсотки наших краян страждають на ХОЗЛ.
Куріння — головний фактор у виникненні та розвитку хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ). Саме ця залежність — тютюнопаління — спричиняє до 90 відсотків випадків ХОЗЛ.

Для цієї недуги характерним є запалення бронхів, яке проявляється порушенням їх прохідності та зміною структури легеневої тканини. Небезпека цієї хвороби полягає ще й у тому, що розвивається вона досить повільно. Її першими симптомами можуть бути задишка під час фізичного навантаження, відчуття дихального дискомфорту, на що людина не завжди звертає увагу.
Більшість пацієнтів звертається до лікаря вже на етапі тяжких змін дихальних шляхів, коли вплинути на прогноз дуже складно чи навіть неможливо. За твердженням ВООЗ, у світі 50 відсотків випадків ХОЗЛ не діагностуються вчасно саме з вини пацієнтів, які байдуже ставляться до власного здоров’я і не проходять регулярних профілактичних обстежень.
Підступність ХОЗЛ полягає в тому, що скарги на важкість дихання виникають, зазвичай, при розгорнутій картині захворювання — через багато років після його початку, в основному, на тлі куріння. А відсутність інформованості населення не тільки про симптоми та наслідки ХОЗЛ, а й про сам факт існування такої патології, призводить до того, що хворі навіть на пізніх стадіях не підозрюють про наявність у себе цього захворювання.
За думкою експертів ВООЗ, у найближчому майбутньому здоров’я населення залежатиме від інтенсивності відмови від куріння. Припинення куріння розглядають як одне з ефективних і перспективних напрямів оздоровлення населення та збільшення тривалості життя.
Профілактика хронічного обструктивного захворювання легень має бути спрямована на відмову від куріння, підвищення імунітету, дотримання правил здорового способу життя.
Типовими симптомами хвороби є кашель, виділення мокротиння та задишка. Задишка (проблеми з диханням), яка є основним симптомом ХОЗЛ, має стійкий і прогресуючий характер та істотно впливає на якість життя пацієнтів. У більш серйозних випадках симптоми ускладнюють життя пацієнтові настільки, що унеможливлюють виконання найпростіших побутових дій — таких, як умивання та одягання.
Окрім цього, на розвиток ХОЗЛ значно впливають забруднене повітря, шкідливі умови праці, тривале вдихання диму, пилу та хімічних сполук, а також часті інфекції легенів у дитячому віці.
Лікарі не можуть вилікувати ХОЗЛ, але вони можуть допомогти вчасно виявити хворобу, зменшити її симптоми і загальмувати процес пошкодження легень, значно покращити якість і тривалість життя пацієнта.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».