Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Жовтень 2015 12:25

Науковці з'ясували, скільки живе людина після смерті

Rate this item
(0 votes)

Близько трьох хвилин живе свідомість після того, як усі функції і органи людини вже не працюють — такого висновку дійшли вчені з Університету Саутгемптона, повідомляє nlo-mir.ru.

Вони провели тривале дослідження, під час якого фіксували стан 2060 людей у той самий момент, як у тих зупиняється серце. Так фахівці намагалися знайти наукове обґрунтування того, що іноді людина функціонує і після смерті.
Датчики фіксували стан людини незалежно від того, чи змогли лікарі повернути пацієнта до життя, чи ні. Всього у ході експерименту «з того світу» повернулися 40% людей. І згодом вони (не всі, але приблизно половина) розповіли, що саме відчували у той момент, коли всі показники говорили про їх кончину — свідомість на момент клінічної смерті продовжувала працювати!


Люди пам’ятали і знали, як і коли їх реанімували і навіть як надавали допомогу. Більше того, навіть ті, кому лікарі не змогли допомогти, протягом 2–3 хвилин після смерті демонстрували працюючу свідомість.
Керівник експерименту доктор Сем Парніа впевнений, що це незвичайне дослідження відкриє двері до більш великих досліджень на тему: що відбувається, коли ми вмираємо.
Лікар також поділився спогадами деяких пацієнтів, яких медики змогли повернути до життя: «Деякі відчували незвичайний стан спокою. Багато відзначали зміну часу — він сповільнювався чи, навпаки, прискорювався. Деякі пригадали, що бачили яскраве світло і сяйво сонця. А нині розповідали про почуття страху, навіть відчуття, ніби вони тонуть або їх щось тягне на глибину. 13% почувалися відірваними від свого тіла...»

 

ТЕСТ ВИЗНАЧАЄ БУДЬ-ЯКИЙ ВІРУС ІЗ ВИСОКОЮ ТОЧНІСТЮ

Багато сучасних тестів недостатньо чутливі для того, щоб виявити низькі рівні вірусу у крові людини, або можуть показувати тільки ті віруси, наявність яких медики вже припускають.
Новий тест ViroCap може знаходити віруси, що не виявляє стандартне тестування із секвенуванням генома. Автор дослідження професор Грегорі Шторх заявив, що ViroCap буде корисним при неточних діагнозах, а також коли збудника захворювання не виходить виявити стандартними тестами.
У ході експериментів новий тест дозволив визначити наявність вірусу у чотирьох дітей, які проходили стандартні тестові процедури, що не дали позитивного результату на наявність збудника інфекції. У цілому в контрольних групах показник виявлення вірусів підвищився на 52%.


УНИКНУТИ ПЕРЕЛОМІВ ХАРЧОВІ ДОБАВКИ НЕ ДОПОМАГАЮТЬ

У Великобританії щорічно добавки кальцію і вітаміну D приймають близько 5 мільйонів людей. Проте останні дані вчених говорять про те, що не існує жодних доказів ефективності прийому добавок кальцію та їх зв’язку із запобіганням переломам.
Людям необхідно отримувати кальцій шляхом вживання натуральних харчових продуктів із вмістом цього мінералу, переконані фахівці. Така їжа, як зелені листові овочі, молоко, броколі, соя, горіхи і хліб, набагато ефективніше поповнює запаси кальцію, ніж добавки, синтезовані штучно.
За рекомендаціями фахівців, дорослій людині слід отримувати з їжею близько 700 мг кальцію щодня.


СОН ДОЗВОЛЯЄ ІМУННІЙ СИСТЕМІ ЗАПАМ’ЯТОВУВАТИ І ПЕРЕМАГАТИ ІНФЕКЦІЇ

Міцний сон не тільки зміцнює пам’ять, але й мобілізує здатності імунної системи запам’ятовувати небезпечні бактерії і віруси, що проникають в організм. Про це повідомили вчені Університету Тюбінгена.
Імунна система людини запам’ятовує бактерії або віруси, створюючи спеціальні Т-клітини, що живуть протягом декількох місяців. Згодом ці клітини розпізнають схожу інфекцію і швидше реагують на неї. Фактично така Т-клітина містить всю інформацію про патогенні мікроорганізми.
Німецькі дослідники вважають, що сон підсилює імунологічну пам’ять щодо патогенних мікроорганізмів, які з’явилися в організмі. Ця біологічна довготривала пам’ять дозволяє поглянути на процес сну з геть іншого боку, переконані фахівці. Дослідження на контрольній групі випробовуваних показали, що кількість Т-клітин із пам’яттю про вірус особливо зростає у ніч після вакцинації.
Очевидно, що позбавлення нормальної кількості сну піддає організм ризику зараження небезпечними інфекціями, а здоровий сон сприяє адаптивній поведінці організму і правильним імунологічним реакціям, заявляють фахівці.


КОРОТКІ ПІШІ ПРОГУЛЯНКИ — ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ СЕРЦЯ ПРИ СИДЯЧІЙ РОБОТІ

Здоров’я серця і судин при офісній роботі можна покращити, якщо робити перерви на 10-хвилинну пішу прогулянку, стверджують науковці Університету Міссурі.
Дослідження, проведене фахівцями з групою здорових молодих чоловіків, засвідчило, що після тривалого сидіння за столом (протягом 6 годин і більше) кровоток у підколінній артерії значно сповільнюється. Однак 10 хвилин активної ходьби відновлюють судинну функцію і покращують кровообіг.
Автор дослідження доктор Жауме Паділья заявив, що при сидячому положенні протягом шести і більше годин приплив крові до ніг помітно знижується, а це безпосередньо впливає на здатність артерій розширюватися. Проведений у положенні сидячи час необхідно розбавляти короткими пішими прогулянками. Так можна буде компенсувати шкоду, заподіяну кровоносним судинам.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».