Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Липень 2015 17:08

Як пережити трудовий день після безсонної ночі

Rate this item
(0 votes)

Здоровий повноцінний сон, як відомо, запорука здоров’я, гарного настрою і високої працездатності. Всі ми прекрасно розуміємо, що спати необхідно 7–9 годин на добу.
Однак це — в теорії. На практиці ж, на жаль, так виходить далеко не завжди — життєві обставини нерідко вносять свої корективи і ламають наші плани.


Що ж робити, якщо з нічним сном не склалося, а на роботу йти потрібно? Деякі корисні поради, котрі ми побачили на ресурсі headinsider.net, допоможуть вам справитися із сонливістю і максимально легко і з мінімальними втратами вийти з цієї ситуації.
1. Ка­ва за роз­кла­дом. Любителям цього напою не варто пити зранку більше чашки, бо денна норма кофеїну надійде в організм занадто швидко. Багато людей відчувають вранці сильну слабкість і млявість, тому відразу випивають каву для бадьорості, але цей стан сам пройде через 20–30 хвилин. А напій більш ефективний близько полудня.
Другу чашку кави можна дозволити собі перед діловою зустріччю або зборами. І останню, третю — в другій половині дня. Однак остерігайтеся пити каву після 15:00. Кофеїн може залишатися в організмі до семи годин, що скоротить шанси виспатися наступної ночі.
2. Не спати. Найпоширеніша помилка багатьох — поспати хоч 5 хвилин, щоб поліпшити стан. Але вчені стверджують, що краще взагалі не лягати спати, якщо не вийшло повноцінно відпочити вночі. Всупереч поширеній думці 5 хвилин сну не додадуть ніякої бадьорості.
3. Уникати цукру. Після безсонної ночі обов’язково поснідайте. Уникайте солодких страв, віддаючи перевагу цільним злакам і яйцям. Не допускайте підвищення рівня цукру в крові, оскільки вживання таких продуктів забезпечить викид енергії, після чого її знову не стане. У цьому плані білки і здорові жири працюють більш ефективно.
4. Енер­го­єм­ні зав­дан­ня ви­рі­шуй­те на­сам­пе­ред. У перші кілька годин на роботі постарайтеся виконати найскладніші завдання, залишивши рутину на другу половину дня. Енергію потрібно витрачати з розумом!
5. За­лиш­те сон­це­за­хис­ні оку­ля­ри вдо­ма. Яскраве природне світло дуже корисне для організму, тому шлях від будинку до офісу краще подолати без темних окулярів.
6. Не від­мов­ляй­те­ся від за­ряд­ки. Любителям ранкових пробіжок не варто відмовлятися від них після безсонної ночі. Пробіжка буде корисною, хоча думки вчених з цього питання розбігаються.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».