Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Червень 2015 13:14

Частота серцевого ритму допоможе передбачити ризик діабету

Rate this item
(0 votes)

Під час нового дослідження науковці виявили зв’язок між серцевим ритмом і діабетом. На їхню думку, шляхом оцінки частоти серцевого ритму можна визначити ризик розвитку цукрового діабету в людини.
У дослідженні взяли участь понад 73 тисячі дорослих китайців. Протягом чотирьох років за випробовуваними велося спостереження. Учені встановили, що більш високий темп серцевого ритму пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку цукрового діабету. Також фахівці виявили, що прискорений серцевий ритм був пов’язаний з порушеннями рівня глюкози натщесерце, що також підвищувало ризик розвитку діабету.


Згідно з підрахунками дослідників кожні додаткові 10 ударів серця на хвилину були пов’язані з підвищенням ризику розвитку діабету на 23 відсотки. Аналогічний ефект має і набір кожних додаткових трьох кілограмів зайвої ваги.
Експерти вважають, що перевірка серцевого ритму може слугувати доклінічним маркером або фактором ризику розвитку діабету.
Дослідження опубліковане в the International Journal of Epidemiology.

 

ВІРУС ГЕРПЕСУ СТАВ ГРІЗНОЮ ЗБРОЄЮ ПРОТИ РАКУ ШКІРИ

Серед найбільш поширених форм раку шкіри меланома є найнебезпечнішою, оскільки вона дуже швидко метастазує в інші органи. Учені зі США створили новий метод лікування метастатичної меланоми, причому помічником лікарів став вірус герпесу.
До минулого десятиліття лікування онкологічних захворювань ґрунтувалося на «трьох китах», трьох основних методах — хірургічних операціях, хіміотерапії та радіотерапії, які, зазвичай, застосовуються комплексно.
Проте останнім часом науковці почали інтенсивно розробляти принципово новий метод лікування злоякісних пухлин, який дістав назву імунотерапії. Суть його полягає у специфічному впливі на імунну систему хворого, так, щоб вона стала ефективно розпізнавати ракові клітини і знищувати їх усі до єдиної.
Тож новий метод лікування меланоми злоякісної пухлини шкіри, яка відрізняється винятковою агресивністю і раннім метастазуванням, викликає особливий інтерес у лікарів-онкологів.
Для лікування хворих з поширеною меланомою III і IV стадій планується застосування препарату T-Vec, який має й іншу назву — талімоген лагерпарепвек (talimogene laherparepvec).
Його головним компонентом є генетично модифікований вірус простого герпесу. Модифікація вірусу зробила його таким, що він уже не прагне проникнути в клітини нервової системи, а вибірково вражає клітини меланоми, в яких починає інтенсивно розмножуватися і викликає їх загибель.
Однак крім прямого руйнівного або онколітичного впливу на ракові клітини талімоген виконує ще одне завдання — він стимулює імунну систему організму хворого, яка також починає боротьбу з клітинами меланоми.
Нещодавно були опубліковані результати одного з останніх етапів клінічних випробувань препарату T-Vec, в яких брали участь 436 хворих.
Препарат виявив високу ефективність у 16 відсотків хворих, у той час як у контрольній групі, хворі з якої отримували стандартне лікування, аналогічний результат спостерігався тільки у двох відсотків пацієнтів.
Середній показник тривалості життя в групі хворих, які отримували T-Vec, становив 41 місяць, а в контрольній — менш ніж 22 місяці.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».