Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Червень 2015 12:06

Шум у районі проживання впливає на об’єм талії

Rate this item
(0 votes)

Люди, що проживають у галасливих районах, де постійно чутно рух машин, поїздів або літаків, схильні до підвищеного ризику утворення абдомінального жиру — жирових відкладень на животі і талії, пише gazeta.ru.
Науковці спостерігали з 1999 року за більш ніж 5 тисячами добровольців, які проживають у міській та сільській місцевості Швеції. Фахівці вивчали стан здоров’я людей, збирали інформацію про їх харчування, спосіб життя, фізичну активність. Також дослідники отримали інформацію від місцевої влади про рівень шуму автомобілів, поїздів і літаків у тому чи іншому районі.


Аналіз даних показав, що люди, які постійно чують шум транспорту гучністю понад 45 дБ, схильні до підвищеного ризику розвитку абдомінального ожиріння. Фахівці з’ясували, що кожні додаткові 5 дБ шуму збільшують об’єм талії на 0,21 см, а об’єм стегон — на 0,16 сантиметра. Поки вчені не можуть точно назвати причини, що викликають цю закономірність, але планують продовжувати свої дослідження.

 

САМОСТІЙНІ ПОЛОГИ МОЖУТЬ ЗАЛИШИТИСЬ У МИНУЛОМУ

Французький лікар Мішель Оден — видатний акушер-гінеколог, знаний у світі завдяки своїм науковим відкриттям і практичним інноваціям, вважає, що у недалекому майбутньому жінки перестануть самостійно народжувати дітей.
Науковець у своїй книзі «Чи потрібні нам акушерки» порівняв різні медичні показники, пов’язані з процесом пологів. У 1959–1966 роках ймовірність успішних пологів недоношеної дитини була в 2,5 разу нижчою. Нині народження дитини раніше терміну стало звичайною практикою. Крім того, пологи без препаратів і кесаревого розтину трапляються дедалі рідше. Кожен четвертий новонароджений зараз з’являється шляхом кесаревого розтину.
Акушер-гінеколог припускає, що жінки спочатку відмовляться від природних пологів, потім — від грудного вигодовування. Однак на сьогодні поки не існує штучної молочної суміші, яка змогла б повністю замінити грудне материнське молоко.

 

МАТЕРИНСТВО ЗМІНЮЄ СТРУКТУРУ ГОЛОВНОГО МОЗКУ

Канадські фахівці з університету Британської Колумбії виявили, що вагітність і материнство призводять до певних постійних змін у жіночому мозку. Це вдалося встановити під час вивчення впливу гормональної терапії.
Гормональна терапія часто призначається для полегшення симптомів, пов’язаних з менопаузою. Однак недавнє дослідження показало, що материнство змінює когнітивні здібності і нейропластичність мозку у відповідь на гормональну терапію. Це дає підстави вважати, що народження дитини призводить до постійних змін головного мозку жінки, зазначають учені.
Дослідження було сфокусоване на певній ділянці мозку, яка зветься гіпокампом, що відіграє важливу роль у формуванні пам’яті і просторових здібностей, таких, як навігаційні навички.
У рамках експерименту науковці впливали різними формами гормону естрогену (естрадіол, естрон та естріол) на щурів, які хоч раз народжували нащадків, і на тих, хто не мав такого досвіду. Фахівці встановили, що естрон в основі гормональної терапії поліпшував у щурів середнього віку сприйняття до навчання, якщо вони не мали потомства, і погіршував їх когнітивні можливості, якщо вони мали досвід материнства.
Експерти підкреслили, що гормони впливають на розум людини. У свою чергу, материнство змінює психологічне та фізичне здоров’я жінки назавжди.
Важливість результатів дослідження полягає в тому, що лікування захворювань мозку в жінок повинне мати різні підходи, з урахуванням факту материнства. Науковці сподіваються, що це дозволить підвищити ефективність лікування захворювань мозку в жінок.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».