Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Травень 2015 17:33

Учені вивчили продукти, що викликають депресію

Rate this item
(0 votes)

На дум­ку до­слід­ни­ків з Уні­вер­си­те­ту Ка­лі­фор­нії у Сан-Фран­цис­ко, лю­ди пе­ре­жи­ва­ють ду­же ба­га­то стре­со­вих си­ту­ацій. Іно­ді це прос­то що­ден­на су­єта, що зу­мов­лює зрос­тан­ня кор­ти­зо­лу. Він ви­кли­кає по­тяг до їжі, а у жі­нок це по­тяг, як пра­ви­ло, до вуг­ле­во­дів, осо­бли­во со­лод­ких про­дук­тів.

На жаль, улюблена їжа здатна зовсім не піднімати настрій, а стати причиною депресії. Такого висновку дійшли науковці, які серйозно вивчили це питання.
Тож було складено список депресивних продуктів.
Випічка і кондитерські вироби. Солодощі підвищують настрій, але ж ненадовго. Надлишок цукру призводить до втоми і підсилює депресію. Випічка та кондитерські вироби викликають проблеми з кишечником і до того ж провокують закрепи. У результаті — дискомфорт і погане самопочуття. Найбезпечніші борошняні вироби — випічка з борошна грубого помелу (висівок) та хліб.


Шоколад. Учені не радять зловживати цими ласощами. Шоколад та інші солодощі підносять настрій, але дуже швидко псують фігуру. Зайві кілограми дуже швидко додаються, й, зрештою, люди впадають у депресію. Гіркий шоколад із високим вмістом какао — найбезпечніший вид солодкого. Рекомендується на день з’їдати не більше 25 грамів гіркого шоколаду.
Червоне м’ясо (баранина, яловичина, свинина). Експерти радять відмовитися від червоного м’яса, оскільки воно довго перетравлюється. Дієтологи твердять, що червоне м’ясо викликає агресію і може стати причиною раку шлунка.
Кава й кавові напої. Нині у світі дуже багато шанувальників кави. Але вчені не радять зловживати кавовими напоями, адже ефект бадьорості від них швидко минає. На зміну бадьорості приходять утома, розбитість, сонливість і пригнічений стан. Іноді люди стають дратівливими. Якщо ви п’єте каву у великій кількості, по 3–4 чашки на день, а часом і більше, то у вас виробляється залежність від кофеїну, і це — своєрідний допінг. Якщо залишитися без нього, то відразу з’являється відчуття розбитості. Ви відразу відчуєте себе нещасним і безвольним, а такий стан називається кавовою депресією. Висновок один — не пийте більше 3 чашок кави на день і робіть перерви у вживанні цього напою.
Консерви. Практично всі консервовані продукти відкладаються в організмі у вигляді токсинів і шлаків, від яких псуються внутрішні органи, погіршується самопочуття та настрій.
Аби подолати депресію, американські фахівці радять геть відкидати похмурі думки і в першу чергу почати правильно харчуватися. Експерти також довели, що і за допомогою продуктів харчування можливо побороти депресію. Їжте сир, м’ясо індички й курки, хліб грубого помелу, макарони. В них містяться речовини, що сприяють виробленню гормонів радості. Нехай на вашому столі буде більш мандаринів, апельсинів, ананасів, моркви, солодкого перцю, гарбузів і кукурудзи. Ці продукти дуже малокалорійні.
Не забувайте також про продукти, що містять магній і вітамін В6. Вони дуже добре знижують збудливість і нормалізують сон. Це — банани, горіхи, зелень і кавун. А також вживайте воду з вмістом магнію. Це дуже корисно.
Не відмовляйтеся від фізичних навантажень, вони відмінно допомагають відволіктися від похмурих думок. Ось побачите: це підвищить вам настрій.
А якщо жодний із перелічених засобів не допомагає вам подолати депресію, звертайтеся до лікаря. Найкраще лікувати депресію на ранній стадії.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».