Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Сiчень 2015 12:35

Кислотно-лужний баланс крові. Що це?

Rate this item
(1 Vote)

На дум­ку де­яких екс­пер­тів із гі­гі­єни хар­чу­ван­ня, су­час­не люд­ство по­діб­но де­ре­вам, по­шко­дже­ним кис­лот­ни­ми до­ща­ми. Так са­мо, як ми за­бруд­ню­ємо пла­не­ту, ана­ло­гіч­но за­бруд­нює­ть­ся й ор­га­нізм лю­ди­ни. При­чо­му, як пра­ви­ло, ток­си­ни нав­ко­лиш­ньо­го се­ре­до­ви­ща є кис­ло­та­ми різ­ної си­ли.
А от­же, ор­га­нізм лю­ди­ни, на дум­ку тих же екс­пер­тів, має по­стій­но під­три­му­ва­ти кис­лот­но-луж­ний ба­ланс кро­ві та тка­нин на рів­ні сла­бо­луж­ної ре­ак­ції. Лю­ди­на не змо­же ви­жи­ти, як­що внут­ріш­нє се­ре­до­ви­ще ор­га­ніз­му за­ли­ша­ти­меть­ся кис­лим. У цьо­му ви­пад­ку бу­дуть уш­ко­джу­ва­ти­ся клі­ти­ни, тка­ни­ни, кіст­ки та на­віть ор­га­ни. Да­ти нам упо­ряд­ко­ва­не ро­зу­мін­ня проб­ле­ми ми по­про­си­ли фа­хів­ця — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук Окса­ну Куш­нір.

— Які органи страждають від кислотності внутрішнього середовища людини насамперед?
— Першими потрапляють під роздачу, так би мовити, щитовидна залоза, надниркові залози і печінка.

При підвищеній кислотності печінка працює з перевантаженням, фільтруючи токсини. Одночасно страждають інші важливі функції печінки, зокрема продукція метаболічних ферментів зі спалювання жиру. Невідповідна кислотність накладає свій відбиток і на утилізацію мінералів. Наочний приклад — мікроелемент йод, без якого неможливе оптимальне функціонування щитовидної залози (втім, як і решти залоз людського організму).
Щоб йод опинився у тканинах щитовидної залози, потрібна майже досконала кислотно-лужна рівновага. В іншому випадку щитовидна залоза — головний орган метаболізму — буде позбавлена будівельного матеріалу для продукції гормонів.
Виснажується й підшлункова залоза. Зміщуються її пріоритети з виробництва метаболічних ферментів у бік виробництва травних ферментів. Порушується регуляція рівня цукру крові, а наслідки нестабільного рівня цукру крові для ваги і здоров’я, як ви розумієте, не змусять довго чекати.
— Як же реагує організм на зміщення реакції крові в кислий бік?
— В організмі існує кілька механізмів відповіді на таку ситуацію. Насамперед кислі субстанції фільтруються через нирки і виділяються з диханням. Другим механізмом нейтралізації кислотності є вимивання мінералів із тканин. З кісток вимиваються кальцій і магній. І нарешті, відбувається детоксикація кислих токсинів у печінці.
Якщо печінка — головний орган детоксикації — не справляється з напором токсинів, то відбувається їх складування у жировій тканині. Тому непотрібні, здавалося б, жирові відкладення — це союзник організму у боротьбі з кислими токсинами і кислими продуктами метаболізму. Ваші ненависні жирові запаси фактично рятують внутрішні органи і залози внутрішньої секреції від пошкоджень.
— Тобто жирові відкладення — це індикатор присутності в організмі надлишку кислих хімічних агентів, чи не так?
— Абсолютно правильно. Однак існують й інші ознаки зсуву кислотно-лужного балансу. Це — алергія і астма, часті головні болі і мігрені, грибкова (дріжджова) інфекція. Показовими у цьому сенсі є і печія із симптомами кишкового нетравлення, і передчасне старіння, і випадання волосся, а також затята надлишкова вага. Слід звернути увагу ще й на гайморит (синусит), болі в м’язах і суглобах, часті простудні захворювання, м’язові спазми.
Якщо ви виявили у себе три й більше з перелічених симптомів, то ваші залози внутрішньої секреції дезорганізовані. Одним із найбільш характерних проявів цієї дезорганізації є хронічна втома.
Про те, як боротися зі стресом, широко відомо, тому я не стану повторювати всім відомі істини. Але слід зазначити, що припинення хронічного стресу є одним з істотних елементів відновлення кислотно-лужної рівноваги. А ось другим рівнозначним за важливістю чинником є корекція харчування.
— Які ж продукти найбільш істотно підкислюють кров?
— Це — м’ясо, молочні продукти, солодка їжа та солодкі напої, штучні підсолоджувачі, кава, а також переважна більшість зернових. Цікаво, що деякі любителі за день примудряються з’їсти і випити стільки солодкого, скільки наші далекі предки не з’їдали й за рік.
Хочу зауважити, що солодке надзвичайно підкислює кров. Навіть якщо дехто з нас часом і уникає солодкого, то варто пам’ятати, що захований цукор присутній у кетчупах, напівфабрикатах, перероблених м’ясних продуктах типу ковбас і навіть у солі. Оскільки деякі виробники солі її підкислюють, тобто підсолоджують цукром.
І не варто новому поколінню обирати пепсі, якщо воно хоче не хворіти і не повніти. У популярних солодких напоях, окрім цукру, присутня ще й фосфорна кислота. А саме вона до всього ще й вимиває кальцій із кісток і з зубів.
Слід визнати, що фрукти містять мінерали, які підлужнюють кров. Однак у дуже солодких фруктах цукор переважує активність мінералів. Та й вітаміну С у кисленькій Антонівці набагато більше, ніж у солодких яблучках.
Дивно, але факт: кислі фрукти й ягоди у процесі метаболізму підлужнюють кров. Це стосується насамперед лимона, лайма й вишні.
— Які ще фрукти не завдадуть шкоди кислотно-лужному балансу?
— Це — авокадо, непідсолоджений кокос, грейпфрут, а також томати. До речі, після кулінарної обробки вони стають злегка кислими. Але кулінарна обробка робить антиоксиданти, що містяться в них, більш біодоступними. Тому томати слід їсти і сирими, і приготовленими.
Що стосується інших овочів і фруктів, то, безумовно, не варто нехтувати їх антиоксидантами, мінералами і вітамінами. Зрештою, підкислюючий ефект фруктів є мінімальним. Тому в помірних кількостях вони не порушать кислотно-лужної рівноваги. Проте тим, хто хоче позбутися надмірної ваги, слід звести вживання солодких фруктів до мінімуму.
— А що потрібно знати про молоко і молочні продукти?
— Тут варто розуміти, що сире молоко підлужнює кров, а пастеризоване — підкислює. Хочу порадувати мам, що годують: грудне молоко має м’яку підлужнюючу активність.
Не менш цікавий й ефект яйця. Виявляється, його білок підкислює кров (та ще й містить безліч алергенів), а жовток практично нейтральний. Їсти жовток бажано у сирому вигляді або зварений некруто.
З початком широкого вживання зернових у людства відбулося серйозне зрушення реакції крові людини у кислий бік. Про це варто пам’ятати постійно. Якщо ви хочете зберегти зернові у своєму раціоні, то треба знати: найбезневиннішими з них є гречка, пшоно і кінва. Для довідки: незважаючи на славу стародавнього зерна, кінва або кіноа — це насправді псевдозернова культура з родини амарантових, яку готують та їдять так само, як і сучасне зерно.
Що ж до овочів, то всі вони гарні. За винятком картоплі, яка багата на крохмаль. А він миттєво перетворюється на цукор, щойно потрапляє у кишечник. Не всі люди легко перетравлюють клітковину, особливо нерозчинну. Тому овочі слід їсти як у сирому, так і приготовленому вигляді. Небажана для них надмірна кулінарна обробка, особливо у фритюрі.
Дехто не любить овочів через їх трохи гіркуватий смак. І тут вийти із ситуації допоможуть соуси. Краще, щоб до їх складу входили такі компоненти, котрі підлужнюють кров.
Розмову вів Ярослав ШЛАПАК,
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».