Освіта
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Червень 2016 11:55

Освітні центри для абітупієнтів з Криму та зони АТО прийматимуть іспити до 26 липня

Rate this item
(0 votes)

Освітні центри, що почнуть діяти цього року для абітурієнтів з окупованого Криму та зони АТО, прийматимуть іспити до 26 липня.
Про це повідомила на пресконференції в Укрінформі міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.
«Документи для вступу для здобуття вищої освіти за державним замовленням тільки за денною формою навчання приймаються до 18ї години 24 липня. Вступні іспити в освітніх центрах проводяться до 26 липня. А зарахування — не пізніше 12ї години 28 липня», — повідомила Лілія Гриневич.
За її словами, попередньо потрібен час для подання заяви і освітньої декларації, для проведення оцінювання з української мови та історії України, тому для абітурієнтів із цих вразливих груп «усе це буде орієнтовно займати час не пізніше 12 липня».

Вона нагадала, що абітурієнти мають привезти свої нелегальні документи про освіту, що будуть оформлені у вигляді їхньої освітньої декларації, — які предмети вивчались, які за них оцінки.
«У нашому документі, на основі якого абітурієнт буде мати можливість вступати тільки в окреслений перелік вищих навчальних закладів (бо в будьякий вищий навчальний заклад — виключно за результатами ЗНО), ми пишемо «атестовано». Абітурієнт отримує оцінку за історію України і за українську мову за іспитами, що будуть проводитись в освітніх центрах. Якщо абітурієнт, вступивши до переліку вишів, захоче отримати повноцінний український атестат, йому доведеться скласти ДПА з кожного предмета. Цей атестат дозволить вступати в будьякий вищий навчальний заклад», — зазначила Лілія Гриневич.
Міністр уточнила, що вступні іспити готуватимуть виші, які будуть уповноважені до створення освітніх центрів.

 

ЗРОСТЕ ДЕРЖЗАМОВЛЕННЯ НА ІТ-СПЕЦІАЛЬНОСТІ І СКОРОТИТЬСЯ НА ЕКОНОМІСТІВ ТА ПРАВНИКІВ

Міністерство освіти та науки пропонує різке збільшення держзамовлення на спеціалістів у сфері ІТ і скорочення на економістів та правників.
Про це повідомила на пресконференції в Укрінформі міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.
«Для нас є дуже важливим відреагувати на потреби ринку праці, які більшменш прогнозовані. Зокрема, у сфері ІТ у нас різко зросте державне замовлення. Ми пропонуємо понад більше ніж тисячу місць державного замовлення додатково на ІТспеціальності. Це дуже важливо. І на це є потреба на ринку праці. Скорочується державне замовлення на правників, економістів», — наголосила Лілія Гриневич.
За її словами, так само відбуватимуться зміни у державному замовленні відповідно до того, як буде на них реагувати і сам абітурієнт. І в цьому відмінність розподілу місць держзамовлення. Якщо раніше в основному це розподілялося виключно вручну між університетами, то зараз місце держзамовлення йде за абітурієнтом з високими балами ЗНО. Але при цьому на кожну спеціальність є визначений обсяг місць держзамовлення.
«У цій вступній кампанії ми визначаємо мінімальний і максимальний поріг державного замовлення для вищих навчальних закладів. Наприклад, якщо наші абітурієнти з високими балами ЗНО будуть обирати якийсь певний вищий навчальний заклад, то він зможе мати можливість трохи збільшити своє державне замовлення — коли вони приходять з цими місцями державного замовлення у цей вищий навчальний заклад. Але це також буде обмежуватися — не більше ніж 25% від того порогу держзамовлення, який був попередньо визначений для абітурієнтів», — зазначила міністр.

 

ФОНД «ВІДКРИТА ПОЛІТИКА» ПОЧИНАЄ ОНЛАЙН-УРОКИ З ПІДГОТОВКИ ДО ЗДАЧІ ЗНО

Громадська організація «Фонд «Відкрита політика» з 1 червня запроваджує онлайнкурси з української мови та історії України за підтримки ЮНІСЕФ в Україні.
Про це повідомила генеральний директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова під час пресконференції в Укрінформі.
«Ми будемо проводити з 1 червня онлайнуроки з підготовки до здачі ЗНО. Це надзвичайно важливо, тому що українська мова та історія України не викладаються на окупованих територіях або викладаються в дуже обмеженому та спотвореному форматі», — підкреслила Ірина Жданова.
Вона зазначила, що ця інформація є на сайті Фонду «Відкрита політика», там можна ознайомитися з програмою онлайнуроків. Їх також можна буде прослухати в режимі запису. Важливо, що у слухачів буде можливість співпрацювати з педагогами, отримувати домашнє завдання, консультації тощо.
Ірина Жданова нагадала, що існує Міжнародна українська школа, в якій уже навчається 150 школярів із Криму, можна долучатися і навчатися в ній дистанційно, починаючи з 1 класу.
За її словами, на сайті МОН є перелік шкіл, які визначені як опорні для прикріплення на екстернат.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».